用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 腦癎症 infantile spasm
go

[其他] 腦癎症 infantile spasm [複製鏈接]

Hi Hi

我9/5/15晚發現4個半月大囝囝呆左幾秒,樣子驚嚇,雙手張開,當時只以為嚇親,點知第二晚又係,於是出動珍珠末、保嬰丹,第三晚又有,第四、五日連日間都有。
跟住去睇醫生,醫生話似抽筋,要即時入院做檢查。
腦電圖、驗血、磁力共振,結果確診腦癎症 infantile spasm .
聖保祿醫院開左 epilim,食左6日見效了,肉眼見不到抽筋。
於是再去睇多幾個醫生問意見,第一個就話:「再唔轉藥,9成變弱智」
我爭d暈低,係咩病?咁恐怖?跟住即刻又安排去浸會做腦電圖。
浸會姑娘好好人,言談間勸我去政府醫院睇。
於是28/5正式入院東區醫院,兩星期內,肉眼不見抽筋,但腦電圖仍未。安排出院,回家自行服藥,待覆診。
點知一返屋企,更是嚴重。等左5日再次入東區。醫生安排進食高劑量類固醇兩星期。起初眼見好轉了不少,誰知兩星期過後,開始減藥,結果比以前還恐怖,出現窒息情況。
跟住,醫生又加 vigabastrin 藥丸。今日醫生又話想試埋抽脊髓液。

想問問各位過來人,可以分享下嗎?

我已經連續兩個月冇一晚瞓到兩小時,心痛個仔受苦。

0    0    1    0

回覆:chuhoyip 的帖子

https://www.facebook.com/groups/infantilespasmscommunity/

呢個group 會幫到你

唔該晒

回覆 chuhoyip 的帖子

希望快D找到方法E治.
BLESS U.
‹ 上一主題|下一主題