用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 嚟緊開始返補習社,真係唔想.
go

嚟緊開始返補習社,真係唔想. [複製鏈接]

下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈.
   1    0    0    0

引用:下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都

原帖由 maggie789 於 15-04-28 發表
下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈. ...
孩子自己点諗才是重点

longlokma 發表於 15-4-28 09:44
孩子自己点諗才是重点
孩子唔想去補習社, 但係老師教唔好, 佢來來去去都得70+分, 想暑假補返一下科數, 但係佢聽到之後唔出聲, 靜靜咁流眼淚, 仲可憐過大哭大鬧 但係補一個暑假, 可能明返多D呢。

孩子自己点諗才是重点

佢緊係唔想,但自己又唔自動自覺努力温習

mwfwinnie    發表於 15-4-29 00:32

孩子自己点諗才是重点
我小朋友都有唔開心,咁可以点,我也努力埋身同佢温,但都係唔得.

回覆:嚟緊開始返補習社,真係唔想.

最重要是孩子自己有鬥心,自己想上進。否則去補習社或父母迫讀也是徒劳。

如果孩子真有進取心,去補習社谷一谷也是可行辦法。試跟孩子坦誠傾傾,以暑期作試點,補完有效便继續,冇效便再打其他打算,或者咁可以減低孩子的壓力,亦感受到家人和他共同進退。

maggie789 發表於 15-4-28 10:41
佢緊係唔想,但自己又唔自動自覺努力温習
我果個係自動自覺努力溫完都唔得, 你話係咪仲死多兩錢重。

引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+09:44+孩

回覆:嚟緊開始返補習社,真係唔想.

oh....原來是下月開始補習,不是暑假……小五第一次呈分吧?…………希望你小朋友有進步,加油!

IloveJJ 發表於 15-4-28 11:03
剩係數學一科,點解唔請個阿sir上門專補呢?我覺得大班無咁針對性,同返學無乜分別,既然只補暑假,不如搵 ...
我住响荒山野嶺, 無人肯上門 我都想搵個老外幫佢練oral。真係唔怪得知點解市區D樓咁貴。

MASAYA  唔關事,天水圍居屋都破萬蚊呎   發表於 15-4-28 11:16

引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+09:44+孩

原帖由 little_yolky 於 15-04-28 發表
孩子唔想去補習社, 但係老師教唔好, 佢來來去去都得70+分, 想暑假補返一下科數, 但係佢聽到之後唔出聲, 靜 ...
咁你知不知道她究竟唔明乜野呢?是初小嗎?

longlokma 發表於 15-4-28 11:08
咁你知不知道她究竟唔明乜野呢?是初小嗎?
係初小, 佢話自己明, 但成日唔用腦仔, 唔識轉彎, 咁即係唔明啦。尤其時鐘, 死得轟轟烈烈。減數借位又成日唔記得借咗俾人, 計錯數, 乘數表又間唔中背錯咗, 扣下扣下, 好似D人工咁, 20+分就無咗。

MASAYA  唔關事,天水圍居屋都破萬蚊呎   發表於 1 分鐘前

市區九萬年前已破咗萬蚊!

little_yolky 發表於 15-4-28 11:19
MASAYA  唔關事,天水圍居屋都破萬蚊呎   發表於 1 分鐘前
係咪市區全破先到天水圍破先?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:longlokma+發表於+15-4-28+11:08+咁

原帖由 little_yolky 於 15-04-28 發表
係初小, 佢話自己明, 但成日唔用腦仔, 唔識轉彎, 咁即係唔明啦。尤其時鐘, 死得轟轟烈烈。減數借位又成日唔 ...
咁其實她明,但唔小心,唔願意仔細想。或者比佢學棋,練下多動腦筋,每步棋要三思而後行,效果可能比直接操數更大。

longlokma 發表於 15-4-28 11:30
咁其實她明,但唔小心,唔願意仔細想。或者比佢學棋,練下多動腦筋,每步棋要三思而後行,效果可能比直接操 ...

唔願意仔細想 <===== 呢句簡直係精句, 佢就係唔想用腦仔想。至於時鐘, 真係完全無辦法, 例如, 題目問有鋪頭打開門做生意8個鐘, 佢哋10:00開鋪, 幾點閂鋪等呢一類係永永遠遠都唔識的。仲要加埋分鐘就完完全全投晒降。

佢學校有圍棋學, 不過佢話好悶, 唔想學, 咁中國象棋 / 鬥獸棋得唔得? 我只識呢兩隻。我諗補習社可能有D特殊方法教小朋友。

MASAYA  mastermind或波子棋乜都得啦   發表於 15-4-28 11:50

引用:Quote:IloveJJ+發表於+15-4-28+11:03+剩係

IloveJJ 發表於 15-4-28 12:14
咁呀係呀!住得遠,真係好難搵老師,我之前搵咗個net好好,試咗一堂就唔肯嚟,我俾錢佢响中環搭的士嚟都唔 ...
你果度仲有的士搭都唔制, 我果度問10個的士佬, 10個都唔知响邊, 仲要走時無的士, 真係荒山嚟

其實我不明樓主個小朋友(P5) 怕補習D咩, 都好大人個, 有需要去補, 補得不好就轉.  

maggie789 發表於 15-4-28 09:40
下月開始返補習社,雖然交哂錢,但這一刻我都唔希望小朋友去補習社,無奈想谷呈分試.我又教唔倒佢.好無奈. ...
我仔都是p.5, p.4開始去補習,佢係好唔願意,經過一年觀察,唔覺佢補習後成績好左,佢本身成績中上,但我又想佢再爭取好d,不過,始終一個老師對咁多個小朋友,極其量做完功課老師係咁意同佢溫下,其實主要係溫下詞語,總之佢就係越來越抗拒,成日都同佢攪到好唔開心,最近,我同佢講,如果你唔想去補習社,除非你表現到比我睇,每天完成好功課就自動溫下書及做練習,其實下學期已cut剩一個星期2,3天,唔上去既時候就係我睇佢表現既時候,當然,我係加插左逢星期六既中英文專科,如果佢真的做到自覺,我都會cut補習的!!
‹ 上一主題|下一主題