用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 耀能
go

耀能 [複製鏈接]

請問有無人讀荃灣耀能協會的s位呢?好唔好?本人比較喜歡協康,但協康得一間,如果唔要耀能就要夸區,所以唔知點揀!請有經驗的jm分享!多謝!

0    0    0    0

回覆:耀能

協康好似有兩間,大窩口、象山

Sorry,我記錯,協康係得一間無錯。
我去參觀過,石圍角就舊d,但係我能接嘅程度,見d老師嬸嬸都幾有耐心,另外阿仔係私人機構嘅老師話耀能係好嘅。
如果你想排協康要預排得耐,因為多人排,就算誇區都係,而且有規定滿六歲(以生日月份計,例如若七月放暑假,而小朋友六月生日就要出學校,小朋友九月生日就可以讀多一年)就要離開學校,所以要權衡下年紀、經濟揀學校

回覆:營養多多 的帖子

多謝你,我想問下耀能係唔係專做自閉㗎?

仔仔現在三歲四個月,舊年九月份開始排,唔知要等到幾時?夸區又係有個問題,如果天氣唔好都幾麻煩!唔知點揀好啊?

石圍角個間有自閉同身體殘疾,課室係分開、教學方式亦唔同,其實耀能幾好,我參觀嗰陣,有間房個主題係剪髮,我仔都有呢方面困擾,我就進一步問詳細D,例如會嚮學校剪髮?姑娘話嚮學校就扮下洗髮、剪髮、介紹d流程用具,等小朋友認識熟悉,有時會安排識剪髮嘅義工到校剪髮,有時亦會成班帶去美髮店比小朋友體驗,我覺得幾好。
如果交通問題,可以揀地鐵站附近嘅,好似長沙灣合署個間

請問有無按能力分班?定係自閉得一間?多謝你

我個女今年派到 S 位,亦係耀能不過係石硤尾,老師話係會按小朋友能力去分班,我尋日參觀過佢地係會有自閉症的小朋友編同一班。

我女係三歲三個月大,上年二月份排今年就有位,如果你今年冇位的話應該會在下一年四月大派位時會有,加油!

我知道耀能同協康都有按能力分班,其他就唔清楚了

回覆:kiki_kittyhk 的帖子

請問你個女開始讀未?想問下有無進步?

八月先開學,不過我參觀時 d 導師同緊 d 小朋友上課,都唔錯如你想知我話開學後話你知

回覆:kiki_kittyhk 的帖子

好,多謝你先!

我尋日去考分班試,佢地一次過有七個職員幫我和女女評估包括:中心主任,主校社工,主校護士,高級特殊幼師,言語治療師,物理治療師和有 d 我唔記得的職員

我仔派到荃灣耀能,已去咗面試,同樓上jm講嘅一樣,有主任、社工、特殊幼兒導師、職業治療師、言語治療師、物理治療師、註校護士圍住,輪住接觸小朋友,輪住問家長小朋友嘅詳細情況。
同大仔淨係去面試咗一次,跟住隔一星期再帶細仔去做言語治療時,遇見幼兒導師,佢已經記住我係邊個學生家長,嗌得出大仔名,亦清楚我身邊嘅小朋友係細佬,主任都好好,好有耐心關愛學生。

佢地真係好西利

引用:佢地真係好西利 +

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-04-30 發表
佢地真係好西利
我女兒在2014年10月尾入耀能S位讀書,至今讀了6個月,進步得很快,我女是自閉症,現在4歲7個月,感到學校很關愛學生,全校上下職員很有愛心,所以小女在此讀書很開心,老師很有經驗,學校亦有很多戶外親子活動,令小孩有開眼界的機會,之前學校舉辦了二日一夜的學校宿營,家長不用参加,只須帶小孩回校,讓小女有團體生活宿營的體驗,家長亦因此可以輕鬆一下,十分難得。

引用:Quote:原帖由+kiki_kittyhk+於+15-04-30+發

原帖由 lolotwo2003 於 15-04-30 發表
我女兒在2014年10月尾入耀能S位讀書,至今讀了6個月,進步得很快,我女是自閉症,現在4歲7個月,感到學校很 ...
小女以後補身份入讀耀能,起初朋友建議我放棄入讀,提議我淨等協康S位,幸好我沒有放棄入讀,我覺得耀能很好,小女之前未入讀S位前,每星期也有參加2日協康的自閉症基礎班,每堂二個半小时,感覺耀能同協康一同樣專業,如果當初我放棄入讀耀能S位,真的不知道再等待協康S位是何年何月了,況且現在耀能S位返全日制,有齊3T,自己再不需要帶女兒左撲右撲去訓練,金錢上及自己也輕鬆不少,只是繼續帶小女去做針炙,見她一日比一日進步,放下了心頭大石

回覆:lolotwo2003 的帖子

咁你女讀邊間耀能,我都係有帶佢去針灸加埋密集真係好貴

引用:咁你女讀邊間耀能,我都係有帶佢去針灸加埋

原帖由 kiki_kittyhk 於 15-05-01 發表
咁你女讀邊間耀能,我都係有帶佢去針灸加埋密集真係好貴
大圍耀能,咁你女女是否A仔?我個女是A仔,一班最多七位同學,她現在學習得很開心。

‹ 上一主題|下一主題