用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請教: 讀寫障礙小孩應該要點教?
go

請教: 讀寫障礙小孩應該要點教? [複製鏈接]

3    0    0    0

回覆:請教: 讀寫障礙小孩應該要點教

先看特殊教育有講,再找學校幫手,如有支援小組最好。

学校有d问題,話明学障,用“逼”佢温多d有用嗎?

siden    發表於 15-3-29 09:49
MASAYA    發表於 15-3-9 14:04

回覆 Yanamami 的帖子

我都係咁話, 讀寫障礙唔係要減量架咩? 重迫?

cp report 有suggest 調適嗎? 其實重複操練亦是一個可行的方法,當然有合適方法就事半功倍, 最好都是去協康或基督教服務處這類機構查詢一下課程(大人和細路)

可參考呢個帖。
http://www.edu-kingdom.com/forum ... page%3D1&page=3

萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:請教: 讀寫障礙小孩應該要點教

已經評估係輕微讀障,學校重迫你同佢多溫習
你去上吓堂, 學一d協助佢嘅技巧好過,否則孩子心理成長會有影響~

我女小三先CONFIRM係讀障, 除左數學OK, 語文科都係差。老師一直沒有察覺他是讀障, 最後都係我自己帶佢出去評估先知, 因為雖然佢成績差, 但學校表現唔太差。鐘意番學, 唔會欠交功課, 上堂都會主動回答問題, 但在家會依賴話唔識, 成日想人教。
學校係叫你迫個小孩多D溫習, 還是迫你多D陪佢溫習?
我覺得佢地自己一個讀書好辛苦, 吸收文字比較差, 無 人伴讀事倍功半。記字方面要盡量幫佢拆字記, 無論中英都要,。有 些社區中心有課程比讀障的小朋友, 我女剛上緊個默字課程, 佢同我講好開心, 我知導師會用遊戲方式教同可以存分換禮物。D類中心都有家長上的講座, 如果你未聽過建議你去聽, 另外小童群益會都有。同埋你問下你女間學校會否係新學期安排讀寫課程比你女, 如果無, 你最好去小童群益會申請定, D類課程無論學校同中心多數係開學時一併開始。
你要記住佢地讀書係比我地吃力, 但佢地唔想的, 所以鼓勵係好重要, 我明教極唔識個種痛苦係幾苦, 我都典左3年, 而家知佢係天生的, 都無奈要接受, 同繼續幫佢, 但記住唔係迫佢, 一齊努力啦~

回覆 irenelwl 的帖子

我都想同亞囡到出面評估是否讀寫障礙, 可否告知你亞囡去邊間做呢.

回覆 38692005 的帖子

PM 你

回覆:兩條魚 的帖子

專注力不足,發呆佢都唔想,佢哋控制唔到,家長要不時提佢要專注功課。會唔會係學校功課太多,又或者佢覺得難,抗拒做功課?噤唔係辦法,有沒有跟學生社工商量功課調適?

回覆:請教: 讀寫障礙小孩應該要點教?

1. 首先,要分清楚是咩問題,專注力不足?定係認字上的問題?串字?optilexic? 視力上色差反應過度的問題?追視力不足?
2. 外國已有不少網上教材,可以訓練並幫助讀寫障礙小朋友,如家長英文不錯,可以去找找,很容易找到。每日做十幾分鐘練習,三四個月就可以大大改善。
3. 中文方面,用拆字法,也開始有地方開班。
4. 讀寫困難和智力無關,是大腦運作模式的問題,可以用訓練來克服。很多讀寫困難的孩子是非常叻,視覺空間感太強,所以才會平衡不到二維的讀寫。

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+15-3-25+09:22+編

原帖由 wwsugar 於 15-03-25 發表

1. 首先,要分清楚是咩問題,專注力不足?定係認字上的問題 ...
「視覺空間感太強,所以才會平衡不到二維的讀寫」,好專業!亦道出我心中的疑惑,有無多d資料?我小朋友都見過心理醫生但佢無提及呢點。拆字我自己都有咁教佢,但覺得總係差少少,我個方法應可以再好d。中文拆字係公營定私營機構?

回覆 evacalbee 的帖子

過獎,我不專業,只係為了小朋友看過些資料。讀寫困難其實包含了很多方面,只是一個統稱,所以家長要小心觀察孩子幫他們分析。拆字班我知青田教育基金有,btw他們的高效識字法書本是很好的教材。
英文方面可以看看easy read 的網頁,有很多資料。

引用:回覆+evacalbee+的帖子 過獎,我不專業,

原帖由 wwsugar 於 15-03-26 發表
回覆 evacalbee 的帖子

過獎,我不專業,只係為了小朋友看過些資料。讀寫困難其實包含了很多方面,只是一 ...
謝謝你,一般讀寫弱有太多原因,而女兒正是visual强的一人。有你呢句我明白多了,亦能從這方向去找,感謝!

引用:+本帖最後由+wwsugar+於+15-3-25+09:22+編

回覆:請教: 讀寫障礙小孩應該要點教?

‹ 上一主題|下一主題