用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 元朗 VS 荃灣
go

元朗 VS 荃灣 [複製鏈接]

大抽獎邊區好D, 如果小朋友屬B1C, 如果排荃灣區, 王少清>廖寶珊>李成壁 會唔會太過保守? (代朋友問, 請指教)

elbar  可 首選 王少清   發表於 15-2-10 19:25
王家爸爸  睇小朋友 Band 幾啦  發表於 15-2-10 16:30
   2    0    0    0

妹妹頭 發表於 15-2-10 16:13
大抽獎邊區好D, 如果小朋友屬B1C, 如果排荃灣區, 王少清>廖寶珊>李成壁 會唔會太過保守? (代朋友問, 請指教 ...

2014 比例

荃灣區

元朗區

B1位

31.1%

25.6%

B1+B2位

64.6%

65.4%

回覆 王家爸爸 的帖子

就咁睇好似荃灣區好D喎, 小朋友屬BAND 1 C 既, 如跟以上排法會否太保守, 但朋友又驚如果放2間BAND1中學在頭, 萬一派唔中, 會跌到好後

王家爸爸  B1生荃灣區好啲,B2/B3生元朗區   發表於 15-2-10 16:39

妹妹頭 發表於 15-2-10 16:13
大抽獎邊區好D, 如果小朋友屬B1C, 如果排荃灣區, 王少清>廖寶珊>李成壁 會唔會太過保守? (代朋友問, 請指教 ...

2014 比例

荃灣區

元朗區

剩餘學額

4.7%

7.9%

妹妹頭 發表於 15-2-10 16:34
回覆 王家爸爸 的帖子

就咁睇好似荃灣區好D喎, 小朋友屬BAND 1 C 既, 如跟以上排法會否太保守, 但朋友又驚 ...

你不如先確定你的小朋友是"肯定BAND 1C"或是"1C/2A邊綠人",兩者玩法完全唔同.

肯定BAND 1C:

1. 可風
2. 王少清
3-7 他區BAND 1C (如果今年仲有)
8. 李城壁/廖寶珊 (包底)

1C/2A邊綠人:

1. 可風/王少清
2. 梁省德/聖芳濟(男仔)
3-6. 他區BAND 2B (如果今年仲有)
7-12 他區BAND 2C (如果今年仲有)
13 林伯欣 (包底)

妹妹頭    發表於 15-2-16 08:35

引用:+本帖最後由+jcctiu+於+15-2-16+00:39+編輯

原帖由 jcctiu 於 15-02-16 發表
唔明2點解要放棄李城璧/廖寶珊而揀梁省德/聖芳濟?可否講解下?

引用:Quote:原帖由+jcctiu+於+15-02-16+發表本帖

原帖由 pcy307 於 15-02-16 發表
唔明2點解要放棄李城璧/廖寶珊而揀梁省德/聖芳濟?可否講解下?
因為band2要放第一才能入廖、李

回覆:jcctiu 的帖子

Jcctiu, 你好, 如果是B1A,荃灣可以點排. 我只懂荃官. 其實有邊間老師校長有heart又唔係咁傳統個隻?請指教.

senkawa  TW唔太傳統的英中係可風   發表於 15-2-18 13:54

pcy307 發表於 15-2-16 20:06

1C 2A邊緣人選校基本秘訣就是:第一志願當自己是BAND 1,其他志願當自己是BAND 2.

所以第一志願可以博一間BAND1C 的王少清,甚至BAND 1B 的可風,如果真的是BAND 1生,入到這兩間學校機會超過9成.

至於其他志願就要當自己是BAND 2,否則分分鐘派到BAND 3頭的學校.

舉例有些家長以為仔女是BAND 1尾BAND 2頭,應該可以比BAND 2的學生揀得高少少,於是有些家長真的這樣揀:

1. 王少清
2. 李城璧
3. 廖寶珊
4. 梁省德

結果仔女如果唔好彩真是BAND 2學生,第一志願王少清自然派不到,因為荃灣大家都知四間BAND 1學位都不夠分給BAND 1生,BAND 2生第一志願入到王少清的機會近乎零.

至於李城璧,廖寶珊放第二三就更加無可能派到.這兩間學校是大部份BAND 2學生的首選,放第一都好難入到(我覺得比BAND 1生報荃官更難,因為BAND 2生都未開始抽,有不少學位已被BAND 1生揀了),何況是放二三志願呢!

荃灣BAND 2的學生,特別是女仔其實選擇好少,第一揀了李城璧或廖寶珊後,又唔敢揀另一間放第二,於是個個第二志願都是梁省德,所以此校第二志願之後99%以上都會無位.

最後這些學生幾乎肯定是派到去林伯欣或姚連生.

YDLFATHER    發表於 15-2-17 00:45

pcy307 發表於 15-2-16 20:06

講真其實如果你見到有家長第二或第三志願揀李城璧或廖寶珊,不論是任何BANDING,這位家長一定是未明暸怎樣玩升中這個派位遊戲.

因為如果是BAND 2或3,第二或第三志願一定唔會有機會.

如果是BAND 1,放這兩間於第二或第三志願即等於放棄派到他區BAND 1中學的機會.BAND 1生應該先將他區更好的中學填在更高的志願,最後揀無可揀才放李城璧或廖寶珊.要記住BAND 1生的第三十志願都要勝過BAND 2生的第一志願,千祈唔好太快揀BAND 2中學,李城璧或廖寶珊BAND 2生的第一志願都派到,無理由你的第三十志願派不到這兩間.

senkawa  講得好!  發表於 15-2-18 22:00
YDLFATHER    發表於 15-2-17 00:47

抓緊頭 發表於 15-2-16 23:17
Jcctiu, 你好, 如果是B1A,荃灣可以點排. 我只懂荃官. 其實有邊間老師校長有heart又唔係咁傳統個隻?請指教 ...
在荃葵青,成績最好當然是林護和荃官,兩間都是B1A中,但如果要我揀一間最好的中學,我一定會揀安柱.因為學校有好強的關愛文化,學生在這樣的環境成長對品格的培養很有幫助.

至於揀學校方面,除第一志願荃官外,其他志願你可以試吓他區的BAND 1中學(希望今年葵青還有位給荃灣).我覺得第二志願放其他三間BAND 1中學機會都唔會好大,不如博博他區的學校.

我當年幫亞仔報學校第一至第八志願都是揀葵青和沙田的學校(每間4-6個位),第9志願才揀李城壁.

YDLFATHER    發表於 15-2-17 00:49

謝謝jcctiu的指教,獲益良多。希望可以在得知校網的學校后,再請教。再次謝謝!

引用:Quote:抓緊頭+發表於+15-2-16+23:17+Jcctiu

原帖由 jcctiu 於 15-02-17 發表
在荃葵青,成績最好當然是林護和荃官,兩間都是B1A中,但如果要我揀一間最好的中學,我一定會揀安柱.因為學校有 ...
想問問Jcctiu, 請問最終你孩子派到第幾志願呢

bro_and 發表於 15-2-20 12:22
想問問Jcctiu, 請問最終你孩子派到第幾志願呢
自行的第二志願,不過我知就算自行唔得,統一最差都可以派到第二志願,因為那間學校有人第四志願入到.

thanks for sharing!🙇

--------------------------------------------------------
‹ 上一主題|下一主題