用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 認真請教!民生 vs 培正
go

認真請教!民生 vs 培正 [複製鏈接]

兩間都收am, 應如何選擇?
   4    0    0    0

引用:兩間都收am,+應如何選擇?

原帖由 AidenChan2012 於 15-02-07 發表
兩間都收am, 應如何選擇?
培正,直升小學,中學b1a

引用:Quote:原帖由+AidenChan2012+於+15-02-07+

原帖由 hilouisll 於 15-02-07 發表
培正,直升小學,中學b1a
yes, 唔洗問。

回覆:認真請教!民生 vs 培正

但培正係中文為主⋯民生有1中1net班主任。呢方面我都好concern

英文補習EVERYWHERE, PUI CHING LA

Thanks for reply. 本人是英華舊生,所以小一應該會幫小朋友報英華,請問哪一間會比較幫到小朋友? thx very much

我家姐個仔讀緊民生k2,我家姐唔係太鍾意間學校,佢話York 都好過民生。例如民生啲功課淨係係重複做一樣野,冇乜意義。又覺得啲老師冇乜心。呢個係我家姐的意見。

利申,我個女讀培正k2,

引用:Thanks+for+reply.+本人是英華舊生,所以小

原帖由 AidenChan2012 於 15-02-07 發表
Thanks for reply. 本人是英華舊生,所以小一應該會幫小朋友報英華,請問哪一間會比較幫到小朋友? thx ver ...
如果小一報英華,我民生培正也不會考慮,你有冇SC, KV offer?

Cutemom0808  agree  發表於 15-2-11 12:04

引用:Quote:原帖由+AidenChan2012+於+15-02-07+

原帖由 hilouisll 於 15-02-07 發表
如果小一報英華,我民生培正也不會考慮,你有冇SC, KV offer?
Agree!報英華,民生/培正可能反而成為绊脚石,人地覺得你好大機會原校直升!

但培正係中中,淨係睇到top 學生嘅DSE result ,冇level 4, 5嘅%
好多傳統名學喺dse 都站不住腳,唔知佢DSE 成績點?
俾我都唔知點揀

回覆:99dogdog 的帖子

Agree! 真是要慎重考慮!

簽名被屏蔽

If you don't like 中中 and have no idea why puiching has chosen to stay with it, then you can simply release the offer. But one should note that the passing rate of DSE Chinese nowadays is much lower than that of English.
I also had exactly the same struggle when I chose PC for my daughter two years ago. I was worried that 中中would be the deprived minority in Hk, but I Truly think it's much difficult to learn good Chinese than English. And I'm happy I had made the right choice when I look back.

引用:但培正係中中,淨係睇到top+學生嘅DSE+resu

原帖由 lotteyi 於 15-02-07 發表
但培正係中中,淨係睇到top 學生嘅DSE result ,冇level 4, 5嘅%
好多傳統名學喺dse 都站不住腳,唔知佢DSE ...
但民小唔收,點算?

Thanks for all replies and suggestions. I also got the kv offer. I will consider carefully.........

其實真係怕龍年競爭大,雖然係舊生但唔一定入到,所以想有個好backup....

培正

回覆:AidenChan2012 的帖子

擔心考小一,便培正。
但如果想十拿九穩叩門英華就應該揀kv, st cat, 這些學校叩門命中率較高。
我朋友的仔仔都係st cat升上英華。

引用:其實真係怕龍年競爭大,雖然係舊生但唔一定

其實真係怕龍年競爭大,雖然係舊生但唔一定入到,所以想有個好backup....
我朋友個仔舊年培幼到英華,所以面試表現最重要,但又最難把握,畢竟都只是5歲人仔。如我選,我傾向'袋住先', 大人細路都冇咁大壓力。當然大前提,你亦喜歡所選的龍校,

:wave:
‹ 上一主題|下一主題