用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 富寧比諾vs將軍澳宣道vs東華三院力勤
go

富寧比諾vs將軍澳宣道vs東華三院力勤 [複製鏈接]

我囡3間都有全日offer,請問那間比較好?

0    0    0    0

恭喜!我仔仔幾間都係 waiting,好失望,如果我有得選擇一定會選宣道

我都會揀宣道(厚得)。

回覆:富寧比諾vs將軍澳宣道vs東華三院力勤

揀宣道

點解會揀宣道呢?thanks.

識揀一定揀宣道

引用:點解會揀宣道呢?thanks. +

原帖由 winwin1122 於 14-12-06 發表
點解會揀宣道呢?thanks.
宣道各方面都比其餘兩間優勝,學術ok, 我大女晌港澳信義會小學讀四年級,同班考全級第一嗰位同學是來自宣道的。

引用:識揀一定揀宣道

原帖由 bonmom 於 14-12-06 發表
識揀一定揀宣道
haha...好一面倒。我都有力勤和宣道全日。謝謝你們的意見

回覆:winwin1122 的帖子

咁你係咪選宣道唔選力勤?我奶奶因為比諾近,想我選比諾,其實我對力勤都唔太清楚,不過我諗佢係東華三院,表現機會會多掛

引用:咁你係咪選宣道唔選力勤?我奶奶因為比諾近

原帖由 qbnam 於 14-12-06 發表
咁你係咪選宣道唔選力勤?我奶奶因為比諾近,想我選比諾,其實我對力勤都唔太清楚,不過我諗佢係東華三院, ...
比諾我就勸你唔好揀,之前聽過好麻麻,詳情我唔記得,但我只提自己唔駛報這間。

同你一樣諗法,力勤是東華,覺得會唔會好啲。但其實我都係偏向宣道,因佢每日有英文和普通話,和較多課外活動。再加上這裡咁多媽媽支持

qbnam 發表於 14-12-6 21:57
咁你係咪選宣道唔選力勤?我奶奶因為比諾近,想我選比諾,其實我對力勤都唔太清楚,不過我諗佢係東華三院, ...
比諾口碑真係麻麻,我在西貢學前博覽同老師傾過計,都感覺到佢地D課程可能流於表面,為討好家長,未必以兒童為中心。
不過,我也明白宣道對你來說有點遠,不過你都見呢度一致推介宣道,你再想想吧

因為我囡在比諾讀緊2歲班,好唔好真係唔知,不過阿囡都讀得開心。所以嫲嫲唔想轉,而宣道,其實佢哥讀緊,我本來都想佢讀埋一齊,不過嫲嫲要接兩個放學怕唔掂,又話佢地都係一齊一年,叫我唔好轉,因為我只帶返學,放學佢帶。所以都頭痛緊選邊間,而且比諾現在追交學卷

應該唔可以咁早追交學卷。哥哥讀宣道覺得點?不過如果妹妹讀緊比諾開心,都可考慮一路讀。

我都鍾意宣道,讀全日班上下午都有英文,都係話net teacher,接觸都多d。課外活動上年多d,因今年轉左辦活動團體,所以少左,最唔好就今年開始課外活動,大部分要k2先報得。我覺得好多野都平過比諾,行政冇比諾咁亂

引用:我都鍾意宣道,讀全日班上下午都有英文,都

原帖由 qbnam 於 14-12-09 發表
我都鍾意宣道,讀全日班上下午都有英文,都係話net teacher,接觸都多d。課外活動上年多d,因今年轉左辦活 ...
多謝你的意見。你個情況都好難選,兩間都讀開,不過你更清楚邊間好啲,選邊間。可能安排一年搭校車可唔可以?

引用:Quote:原帖由+qbnam+於+14-12-09+發表我都

原帖由 winwin1122 於 14-12-10 發表
多謝你的意見。你個情況都好難選,兩間都讀開,不過你更清楚邊間好啲,選邊間。可能安排一年搭校車可唔可以 ...
其實兩間唔太遠,唔洗塔校車,不過嫲嫲想在屋企樓下,接佢方便,沒計,又唔係自己接,始終會多左d意見要顧及,總知就頭痛。咁你係咪都選宣道,還有沒有另一間收到消息?

回覆:qbnam 的帖子

多數會選宣道,我兩間位置對我來講都差唔多。應該冇啦,將軍澳那些學校都waiting,不過其實我都prefer 坑口和寶琳多啲。

‹ 上一主題|下一主題