用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兩文三語 vs 英普
go

兩文三語 vs 英普 [複製鏈接]

兩文三語 vs 英普
大家會prefer ?
   3    0    0    0

回覆:兩文三語 vs 英普

K1 or P N
What is.language environment.at home?

K1. At home speak cantonese

But the school said mother teach her Cantonese at home and she can learn eng and PTH at sch

引用:K1.+At+home+speak+cantoneseBut+the+schoo

原帖由 jaau 於 14-11-24 發表

But the school said mother teach her Cantonese at home and she can lear ...
Yes friend did that.  Family speaks only Cantonese at home because of Indo maid and grandparents.

Switched kids from trilingual to Eng/Pth after PN and saw significant improvements in verbal Eng and p T H.  But you should accept the fact tgat ur child will read Chinese chsracters in P T H.

醒目開學勳章

我prefer 兩文三語

回覆 jaau 的帖子

我會揀英普

揀兩文三語
好多小學面試主要係中、英文!有些私小直資會有少量普通話面試,都係少少自我介紹咁,所以大部分都係以廣東話為主!
我見好些讀英普班的家長,到小朋友k2時,要調返轉加操小朋友廣東話!
所以我覺得兩文三語平均d

兩文三語!學中文字也要學廣東話發音,除非你日日係屋企再同佢睇書,敎認字

Refer 三文兩語。因小一課程會connect得好D,小朋友冇咁辛苦,除非你小一選國際學校就另作別論了

引用:K1.+At+home+speak+cantoneseBut+the+schoo

原帖由 jaau 於 14-11-24 發表

But the school said mother teach her Cantonese at home and she can lear ...
同意你呢個講法,所以我都係搵左國際班

想交流下……乜英普對於幼稚園小朋友真的咁重要?英中學普通話通常唱遊、說故事,乜英普會教普通話的"拼音教學法"咩?會咁深已教咁細個小朋友?"本地中國語文"應該同"普通話"既"文法"有不同……考本地主流小學有問題嗎?我自己中學先有機會正式學普通話,用拼音教學法,至今一生受用,我都係用拼音打中文,所以都未有忘記所學的。我亦都學過其他2種語言,真的要"活學活用"先得!有好語境的確很大幫助!但對我來說,中文要打好基礎更為重要!所以我選兩文三語。

有冇英普的用家可以分享下?

我仔英普班,小班教學,返左一年,我係屋企一尐普通話都晤講的,但佢可以完全明白老師講咩,同老師對答。識好多生字!

所以我好buy英普班。

其實無話邊樣最好, 自己覺得各有好處!及睇小朋友。
另外睇小學。target 小學用普通話教中文?如果係可能學左普通話會好d,快d pick up 及明白。唔係可能辛苦d ,捱一段時間

其實可能最終問題係------- 升小學

而家d 小學課程太難!唉!
所以各為其所揀喜歡的兩文or 英普吧

我報左英普

回覆:picture 的帖子

有同感,我仔見到中文生字都會講普通話先

引用:我prefer+兩文三語

原帖由 kerkermui 於 14-11-25 發表
我prefer 兩文三語
點解呢?請指教。thx.

醒目開學勳章

TwogirlsMama 發表於 14-12-2 09:16
點解呢?請指教。thx.

好多人覺得PTH教中文好,係因為我手寫我心,諗到乜就真接寫出嚟,作文容易d,少d口語但我發現就算廣東話教中文,唔見得會好多口語,如果小朋友作文技巧唔得,唔識作嘢,你叫佢用PTH諗仲會難咗!始終廣東話先係母語!
而如果純英普,屋企要教返隻字嘅廣東話讀音,如果唔係小朋友就唔識廣東話點讀
我個人認為PTH純係口語溝通,再識拼音就夠哂,始終廣東話教中文嘅學校比較多,如果KG時有PTH堂,就算第時讀普教中嘅學校都唔會太大問題,小一老師會一句廣東話一句PTH咁默書,反而如果去到廣教中嘅學校,英普小朋友要花多d時適應

回覆 kerkermui 的帖子

Very agree! PTH can speak and pinyin are very good enough, 此終同中文既文法有大不同!要小朋友轉嚟轉去咪仲難。如小朋友明白普通話解說都仲好些,但有d小朋友根本唔明,返到屋企又要家長translate...有d家長又唔識普通話喎!上小學先正式學普通話仲易,等小朋友有了中文基礎同應知先...講真如要學普通話pinyin, 一年都學會了,之後係要"多講多聽"...活學活用才真正學懂一種語言。

當然也有好、成功例子,但人地d家長真係付出好多時間教返小朋友既中文呢!我見有d n,k1,k2揀英普,但k3轉英中,因大部分小學用中文面試,你用普通話回應就衰了……

引用:+本帖最後由+kerkermui+於+14-12-2+13:34+

原帖由 kerkermui 於 14-12-02 發表
多謝你咁詳細回覆。
因為我小朋友仲細,幼稚園,所以想請教下。

kerkermui    發表於 14-12-4 12:06
‹ 上一主題|下一主題