用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 如果你小朋友無返學, 學校又無打嚟通知你, 你會點做? ...
go

如果你小朋友無返學, 學校又無打嚟通知你, 你會點做? [複製鏈接]

事源細女應該12:30上校車, 但因為好扭, 扭到婆婆都搞唔掂, 所以無俾佢返學,
到下奏我三點幾打返去先知, 原來佢無返到學, 但學校一個電話都無, 到夜晚, 老師都無打過嚟

我想話如果個小朋友唔係因為扭計無返到學, 而係同個照顧者發生意外, 學校唔通知, 我咪到放學接唔到佢落車先知佢無返學?!

越嚟越懷疑自己揀錯學校

2    0    0    0

回覆 zbp 的帖子

我女pn. 試過兩次無返學.學校都無人打嚟

回覆:如果你小朋友無返學, 學校又無打嚟通知你, 你會點做

唔一定打黎

冇返一日吾会打

回覆:如果你小朋友無返學, 學校又無打嚟通知你, 你會點做?

會不會校車已經同學校交待咗無上校車的原因,所以學校覺得不需要打俾媽媽?打個電話問問學校先,不要太擔心!

回覆:Dediamond 的帖子

我都係有時囡囡病左冇返學,我又唔記得打電話返去請假! 但學校從來冇call back

回覆:zbp 的帖子

冇返學責任其實係家長到,家長應該自己打去請假,而婆婆冇通知你係佢嘅責任,要怪就怪婆婆,學校不是要即時即日打比你,点解你会咁樣唸?好奇怪!!

回覆 zbp 的帖子

如果你地有通知校車EE唔返, 校車係會同學校講既, 咁學校就唔會打來.倒返轉做家長應該自己打返學校同小朋友請假.

zbp 發表於 14-11-21 23:06
事源細女應該12:30上校車, 但因為好扭, 扭到婆婆都搞唔掂, 所以無俾佢返學,
到下奏我三點幾打返去先知, 原 ...
唔出奇, 我女返德寶久期時冇返17日佢地一個電話都冇打黎, 仲FUNNY

如果佢搭校車,校車到唔見你就會打比你,正常校車會交代點解個小朋友無反學,所以都唔會打比你,同埋幼稚園咁細個唔會自己返學,應該無乜危險!

回覆:如果你小朋友無返學, 學校又無打嚟通知你, 你會點做?

學之園一定會 call 家長

如出左意外可能是警察打比你先!冇電話即系冇事,不用諗多左。

我反而想問下個校車保母有無打比你?如果佢停左站見無人,又唔知你係遲到定無返,應該係先打比你個喎

如小朋友搭校車,冇返到學,學校又冇收到家長通知小朋友唔返,我又覺得學校要call 家長。因為小朋友可能仲向校車到冇落車,補姆EE睇唔到咁多個小朋友,小朋友落車週圍走,等等。如放學先知,真係會遲

我覺得照顧者即婆婆應該通知你,而唔係學校喎。

一日半天不返學,學校未必打電話關心。如果三天或以上也不打才算有問題吧!

「小朋友冇返學,學校冇通知你,你會點做?」--》我會問(1)點解孩子缺席,要由學校通知?(2)點解我唔係一早知?(3)點解婆婆唔話我知?

自己小朋友返唔返學、有冇返學、點解冇返,絕對關父母事。唔好咩都推俾學校啦!

引用:點解你覺得學校一定要搵你呢?學校,老師唔

原帖由 gillgillkwok 於 14-11-21 發表
點解你覺得學校一定要搵你呢?學校,老師唔係你工人喎!
Agree, 唔返學通知學校係照顧者既責任。

聽落好似婆婆冇同你communicate清楚咋喎
‹ 上一主題|下一主題