用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 2014-2015 升中選校問題
go

2014-2015 升中選校問題 [複製鏈接]

小囡 9 月便升p. 6, 要報中學了,但我不大清楚選校程序,我只知在大約1 月就自行,四月就選統一派位.  但其實我是否可以報定幾間直資做 back up? 但是否如小一咁, 如果直資收左, 便不可以參加統一派位?  一般直資中學通知幾時招生? 請有經驗的各位家長幫手教路,萬分感謝!
   3    0    0    0

樓主,如果直資收了你的小朋友,而你又接受了,就要放棄統一派位了(私校除外)。你現在已經可以開始留意心儀的私校及直資學校網址了,大部份都要會在自行階段前已經準備面試。
囡囡媽

回覆:2014-2015 升中選校問題

我小朋友遲你一年, 入來學嘢

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

直資大約10月開始有簡介會, 即場比Form.  有D簡介會係要網上預約的.
女校如D_S最早開始收表, 面試&收生, 另H_, G_大約10月尾-11月頭有簡介會, 留意各校交表日期及細則 (因11月尾就1st in)
自行揀的津貼學校, 一般11月-12月有簡介會, 有時各學校會撞期兼撞考呈分試日期添!
開學無耐就要開始留意心儀的直資或津貼學校網頁啦
希望以上資料對你有用la

謝謝各位回覆!因為呀囡小學有直屬中學,聽人說,如果想入返自己中學部,只可在甲一選佢,甲二,三不填填。但如果甲一唔收,咁我咪少咗甲二,三既機會囉?其實應該點填?

BSCYL  直屬是在乙一抽籤, 不是甲部  發表於 14-7-20 18:27

平均 發表於 14-7-20 08:27
謝謝各位回覆!因為呀囡小學有直屬中學,聽人說,如果想入返自己中學部,只可在甲一選佢,甲二,三不填填。 ...

如果你一心只想入直屬中學, 又點會覺得少左甲二/三的機會? 學校沒有開家長會講嗎? 每年考幾多名前的同學才可以直升? 填表前請收集相關數據再衡量應否填甲二/三.

引用:謝謝各位回覆!因為呀囡小學有直屬中學,聽

原帖由 平均 於 14-07-20 發表
謝謝各位回覆!因為呀囡小學有直屬中學,聽人說,如果想入返自己中學部,只可在甲一選佢,甲二,三不填填。 ...
如果你甲一去唔到首選的直屬中學,而次選的甲二或甲三收咗你,咁你就無得去到乙一抽有大量保留給直屬小學的學位了。

我估係指...甲一填直屬中學...甲二三唔填
乙一填直屬中學...乙二三唔填

甲二三填上其他中學...小心一旦甲二三被抽中...遊戲即時終止...不能去到乙一~~~

mcl203 發表於 14-7-21 13:57
我估係指...甲一填直屬中學...甲二三唔填
乙一填直屬中學...乙二三唔填
乙部冇可能只填乙一, 直屬學校都有學位限額, 多數收唔晒, 如果唔填乙二或以後的學校, B1學生會唔知派咗去邊
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 14-7-21 14:56
乙部冇可能只填乙一, 直屬學校都有學位限額, 多數收唔晒, 如果唔填乙二或以後的學校, B1學生會唔知派咗去邊 ...
你岩....寫多左~~~

因為剛剛五下那次呈分試,學校不提供全級名次,而根據呀囡過住的成績,都屬於邊緣人,所以才擔心如果自己校唔收,而甲二,三又唔填,唔知會唔會派得很差...不過都係睇埋下次呈分後,老師點講先.

請問知不知那間私校風比較好?
‹ 上一主題|下一主題