用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 如何確診自閉症兒童
go

如何確診自閉症兒童 [複製鏈接]

我女女係上PG既導師評估懷疑佢有自閉症, 建議我帶阿女去做評估....

我對呢個症完全係 0 認知....真係有0的唔敢相信自己女兒係自閉兒童,

導師主要話我女女冇眼神接觸 (對陌生人, 對家人係冇問題0家), 叫佢個名唔應人. 開心既時候會圍住人轉圈....
我自己都有0的擔心因為女女就0黎23個月啦.....佢都唔肯講一句句子, 只係一0的單詞, 有時係公園玩要人扶住, 唔敢自己爬上爬落, 有時同佢去Play House玩佢只會自己坐係波波池, 唔會同其他小朋友玩亦唔願玩波波池而外既0野....

我真係好擔心, 究竟我而家應該點做??
我打0左去健康院, 姑娘叫我下星期返去見姑娘.....除此之外, 我仲有0的咩可以做, 仲有0的咩要留意??

請大家有經驗既媽媽們幫幫我, 俾0的意見我....

2    0    0    0

回覆:如何確診自閉症兒童

負擔得起,就去私人機構做評估,然後攞報告排政府既治療服務(I,S,E),通常排2年先至排度入學。
CAC見兒科醫生,都要排半年期,但,你連健康院都未見。

回覆 Kenji_bb 的帖子

Pls check PM

回覆:Kenji_bb 的帖子

負擔得起就先去私人,例如協康會,做評估,上需要的訓練,不要錯過治療的黃金期。政府要等很久。

你女兒是否不是常常出街?23個月有單詞很不錯。她可能只是delay,不是自閉。

回覆:如何確診自閉症兒童

政府評估排半年到9個月不等,如有能力,私人評估咗先,評估前你上網查下自閉特症,睇下女女中咗幾多樣,你大概都有個數

回覆:cherry_cici 的帖子

現在很多老師對自閉症一知半解,唔同家人以外的人講嘢或無眼神接觸便說懷疑個案。有無想想小朋友可能缺乏此方面的經驗,但如有懷疑,立即去做評估亦是好事,起碼有個答案。

當年見左健康院姑娘,再排健康院內見兒科醫生,佢俾個期係8個月後。先再寫信排cac, 計下要幾耐.
即去私家醫生寫信排cac,唔好等健康院。
有$就搵私人做評估,排服務;否則,俾幾百元,起碼等少幾個月。

你個女表面睇唔似自閉,佢有冇固執行為?

引用:你個女表面睇唔似自閉,佢有冇固執行為? +

原帖由 irisban 於 14-07-18 發表
你個女表面睇唔似自閉,佢有冇固執行為?
請問什麼是固執行為?一定要排公仔,行特定的路線?

呢個星期比較忙。。。
阿女暫時係冇固執行為家,我呢兩個星期一放假就帶佢出街,平日就婆婆帶佢去公園,其實覺得阿女都唔係咁差,上星期去咗健康院,亦搵咗家庭醫生寫轉介信。而家等下星期再去健康院做評估,希望盡量了解到阿女需要既係啲咩啦!

但有朋友叫我留意如果女女係健康院做跟進,會將紀錄落冊,到時搵K1會俾幼稚園睇到而有機會唔收佢,大家有咩意見呀?

回覆 Kenji_bb 的帖子

我想說一下我的親身經歷 我兒子今年5歲半 9個月會走路 但是16個月才可以簡單說一些單一詞語 在國際幼兒園讀書 我們都是從加拿大回流 所以比較熟悉自閉症小孩 從小我和我先生都曾經懷疑我兒子有這方面的問題 但是回流香港讀書的時間裡面 讓我看到我小孩子的進步 我就一直以為 也許只是我過敏 也許會慢慢好起來 但是看到你說你孩子的情況 其實我覺得你希望別介意 我提議你去私家醫生做一個評估 因為我就在今年6月也接到我孩子老師的建議 描述了一下我兒子的情況 讓我下了決心 在前天給我孩子做了一個評估 具體評估答案是 輕度自閉症 語言遲緩 然後下周我孩子準備了密集的語言治療 嗯 因為語言治療已經日常的生活治療還沒開始我不能知道 對我兒子有沒具體的幫助 所以我只能提供我孩子 從小到目前5歲的情況 給你參考一下 評估他有自閉症 有幾個方面 第一就是語言比同年的孩子慢 這個是最普遍的 第2 就是不合群 第3 不喜歡外出 不喜歡被改變 這個會隨著年齡慢慢浮現出來 因為我記憶中我小孩子 2歲到4歲慢慢減少去公園 去外邊玩和吃飯 后期基本是我逼他出去他都要哭鬧15分鐘以上 第3點就是 因為自閉症孩子都有一個共同點 就是好難表達他們自己情緒 所以就會用一種劃著兩種自己傷害自己的方式 來發自己脾氣 例如我孩子就喜歡自己發脾氣打自己 然後用頭撞向硬的地板啊 等等 我是前天去評估的 這兩天我都用醫生的建議來改變我的教育辦法 去跟我孩子相處 其實好累的 但是是自己的孩子 哪怕付出多少都值 最後我說一下作為自閉症孩子的父母 首先要做的是面對自己 面對孩子 面對這個事情 不用彷徨 因為自閉症的孩子在小的時候 好容易打開的 我也簡單說一下我去找的評估 我是打了信去協康會 但是那邊要等2個月才可以給我評估 你可以網址看到他們收費 是5800以上 評估時間大約是2小時 後來我比較不安心 我是去了兒童發展中心做的評估 就是林惠芬醫生 評估 收費是6000以上到9000 前天評估時間是4小時多點 收了9000 加一本書 100元 然後治療師 就是一小時 按小時收 1200  那個是下週做完才給 至於治療效果 目前還不知道 但是評估我覺得是值得的 嗯 還有自閉癥兒童 最大表現還在不會盯著你說話的 就是FACE TO FACE 如果你孩子有哪些症狀我建議你真的留意一下 我以前就是覺得不會 不停說服自己 不停自己希望自己的孩子不是自閉症兒童 結果拖到5歲半才來面對這個問題 其實我知道這個問題越早重視 越好解決 最後祝福你和你的孩子 嗯 也許治療自閉症孩子需要付出的金錢和時間 非常龐大和非常漫長 但是他們的人生才剛開始 我們不能放棄 與其想留好多身家給他們還不如把這筆錢提前拿出來 給他們一個快樂健康的人生
‹ 上一主題|下一主題