用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 阿仔講嘢好怪,係咪有問題呢?
go

阿仔講嘢好怪,係咪有問題呢? [複製鏈接]

小兒快6歲,將9月升小一..不嬲佢表達能力一般中的一般.

惟近呢幾個月,不時會聽到啲 un耳的說話, 例如:"我塊面"佢會講"我的臉", "有啲污糟"會話"污糟一點兒"...
佢唔係講緊普通話,係廣東話!

我覺得好奇怪,唔知係咪有問題?

還是因為由小到大我同佢睇書時間都會跟住text讀比佢聽, 之後再加廣東話解釋, 話佢知呢句說話如果媽媽鄉下話(即廣東話)即係XXXXX,但寫字就係寫YYYYY.
唔知咁做啱唔啱?

Jane1983  無問題,學普通話小朋友常有的  發表於 14-7-13 13:43
   1    0    0    0

回覆:阿仔講嘢好怪,係咪有問題呢

我都想知,其實同小朋友睇圖書講故事,係應該照住書面字讀,定口語化句句子講出黎?

有d普教中既學生都係咁,而家教育局將三文三語當兩文三語推廣
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

我囝囝都有這情況,佢講野會跟書本語表達的,可能因佢睇得多書嘅關係,佢讀書成績好好,所以應該冇問題的

平時同佢講多啲嘢就會減少呢啲情況發生,講故事照字讀唔係咩問題,中間問問題及讀完討論用返正常既廣東話就得啦。

我女一直中文口試不太好,我今個月才知她有時用書面語看圖講故事,老師考試期間有提示她不要用書面語的。我暑假係要幫一幫她的,因為小二她決定入國語班,我怕她之後佢係中文口試更有問題。

bon_bonny 發表於 14-7-13 07:45
我都想知,其實同小朋友睇圖書講故事,係應該照住書面字讀,定口語化句句子講出黎?

...
好細個時係要口語化, 吸引佢哋興趣, 大小小(幼稚園K1)就要讀一啲書俾佢哋認字同學習語感, 但講古仔仍少不了。

醒目開學勳章

scyauchris 發表於 14-7-14 00:23
我女一直中文口試不太好,我今個月才知她有時用書面語看圖講故事,老師考試期間有提示她不要用書面語的。我 ...
係,用書面語講故事會扣分.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:阿仔講嘢好怪,係咪有問題呢?

我仔做自閉評估,其中一條問題係問佢係唔係講野好文縐縐

醒目開學勳章 王國長老

引用:有d普教中既學生都係咁,而家教育局將三文

原帖由 MASAYA 於 14-07-13 發表
有d普教中既學生都係咁,而家教育局將三文三語當兩文三語推廣
普教中關書面語咩事,唔通廣教中就唔係照書讀而變成口語化?

Charlotte_mom 發表於 14-7-14 20:45
我仔做自閉評估,其中一條問題係問佢係唔係講野好文縐縐
你的意思係小朋友講嘢文縐縐係代表有自閉傾向? 抑或是這代表了他表逹能力不佳才會有此情況?

我估囗試用左書面語是會扣分,老師提示不可以用書面語。我女其它科目(普通話及英語)口試同樣無預備又無問題。

醒目開學勳章

小余 發表於 14-7-15 00:44
你的意思係小朋友講嘢文縐縐係代表有自閉傾向? 抑或是這代表了他表逹能力不佳才會有此情況?
係測試問題其中一條,但有成幾十條問題,要專業人士計算討論後先有結論.

回覆:小余 的帖子

我覺得一d問題都無,只是講明佢受書本的影響好大。這是好事。如果作文寫成:“尼個系好事”,那就説明,口語對他的影響太大,這樣寫作文交功課,問題更大。你的孩子閱讀和思考的時候,很可能是用普通話的。

回覆:scyauchris 的帖子

我覺得你個老師才有問題。他或她把“口語化”的能力 舆“口語”能力渾在一起了。學校要考的,應該是同學的“口語”能力——即時口頭語言表達能力,而不是粤語能力。

‹ 上一主題|下一主題