用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行分配學位應全選同band的嗎?
go

自行分配學位應全選同band的嗎? [複製鏈接]

想請問自行分配學位時,是否兩個選擇都可選B1?還是B1B2咁選?

另想問如就讀的小學有直屬中學,另一選擇填寫同band的學校,會否有問題的呢?

0    0    0    0

引用:想請問自行分配學位時,是否兩個選擇都可選

原帖由 wantai 於 14-06-13 發表
想請問自行分配學位時,是否兩個選擇都可選B1?還是B1B2咁選?

另想問如就讀的小學有直屬中學,另一選擇填 ...
你既子女係band幾?

wantai 發表於 14-6-13 19:06

另想問如就讀的小學有直屬中學,另一選擇填 ...
自行階段和甲部不能過於保守,因為如果在這兩階段中的任何一個階段收左,乙部的選擇變得無用。  

回覆:自行分配學位應全選同band的嗎?

其實阿囝九月才5年級,但4年級見老師時說成績是B2,不過讀得勁hea。我希望佢係5年級可以盡全力,升回B1。
不過我都驚佢唔得或者撻Q,但都希望佢入到間校風好既學校做個好學生。

王家爸爸  4年級為時尚早,還有很多時間去追。  發表於 14-6-15 10:47

引用:Quote:wantai+發表於+14-6-13+19:06+想請問

原帖由 王家爸爸 於 14-06-15 發表
自行階段和甲部不能過於保守,因為如果在這兩階段中的任何一個階段收左,乙部的選擇變得無用。  
...
樓主的情況兩年後,到時升中人口回升,可能要玩得保守些。唔知樓主邊區呢?

王家爸爸  根據統計署的數據,明年和後年升中人口是最低的,2017年先回升。  發表於 14-6-15 11:58

王國會長

wantai 發表於 14-6-15 10:01
其實阿囝九月才5年級,但4年級見老師時說成績是B2,不過讀得勁hea。我希望佢係5年級可以盡全力,升回B1。
...

"自行分配學位時,是否兩個選擇都可選B1?還是B1B2咁選?"

對 B2 學生, 兩個選擇可選B1, 但如果係B1 頭學校就等於白塡, 如果係B2 頭學生兩個 B1尾學校或有機, 但仍算係進取.

‹ 上一主題|下一主題