用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北區家長
go

北區家長 [複製鏈接]

身為北區家長,午飯/放學時眼見好多學生以普通話交談,行為粗鄙,雖然c6同我自己都係北區長大,小學自行收生時好大機會入到區內比較好的小學,但我真的不想自己小朋友終日與那些小朋友為伍

我同c6有經濟能力搬離北區,但四大長老都住慣北區,雖然唔同住,但差不多每日都見,如果我地搬走,佢地會唔開心,而我小朋友如果只由工人姐姐睇住,冇老人家幫眼,我亦唔放心

其他區的直資私校我會考,但真係好大競爭,打定輸數,又如果我係其他區買/租個地址,如果只係抽到一間二三線的小學,又好冇謂

我唔係要小朋友入名校,做最top果批,只係唔想做最差,好似都好難,仲有兩年時間,真係唔知下一步點行好……

anixon  我在北區土生土長,幾年前因為小朋友升小學,決定搬離北區,現在回想是毫不後悔,因為我每次回北區探父母,只見情況愈來愈壞...  發表於 14-2-20 09:11
   0    0    0    0

昨日交了派位表,仍然心慌慌
因為知道我們沒有雙非的運氣
粉嶺網

回覆:bbsonyy 的帖子

你嘅情況同我好相似,又係因為老人家離開唔到北區,亦係肯揀原區會有間較好小學!但我真係唔想阿仔接觸太多大陸學生,因為幼稚園已有好深感受,所以我最終揀咗自己跨區,跨返出沙田,寧願返學放學辛苦小小!

回覆:北區家長

真替你們心傷!
點解無超級殺蟲水㗎!快啲趕走啲蝗蟲啦!

引用:你嘅情況同我好相似,又係因為老人家離開唔

回覆:Popo01 的帖子

我小朋友而家高班,剛喺噚日交小一表!

我小朋友不是今年報,現正考慮買樓報出面校網,辛苦返學兩三年,到佢三年級大小小,唔會太依賴工人姐姐先搬出去

最怕買樓報校網搬遷搞一大餐,到最後只抽到他區的二三線學校,到時真係欲哭無淚

回覆:bbsonyy 的帖子

我因為沙田已有另一地址,唔駛再煩!而小朋友係老人家湊,如果以而家樓價要搬返出去,只可以大屋搬細屋,仲要再另外請工人,所以仲煩!唸住真係頂唔住先收返沙田間細屋嚟住!

bbsonyy 發表於 14-1-20 10:47
身為北區家長,午飯/放學時眼見好多學生以普通話交談,行為粗鄙,雖然c6同我自己都係北區長大,小學自行收 ...

我好同情你, 唔好話北區, 我係大埔區, 舊年都忍唔住考跨區, 依家跨去九龍城區讀私校。雖然大埔無北區咁慘, 但都多咗好多位俾跨境學童, 我都唔想小朋友太早同B6的小朋友一齊咁多, 始終佢哋細, 唔識分, 好易學壞。

依家真係佢開心我又開心。雖然返學要早少少, 但都好值得。

引用:Quote:bbsonyy+發表於+14-1-20+10:47+身為

原帖由 little_yolky 於 14-01-20 發表
我好同情你, 唔好話北區, 我係大埔區, 舊年都忍唔住考跨區, 依家跨去九龍城區讀私校。雖然大埔無北區咁慘, ...
恭喜你考到心儀私校,我都會幫小朋友報考直資私小,希望做得到的都盡力去試,但出去自己考學校的人數逐年遞增,一年比一年難,過多兩年的成功機會真係好渺茫

引用:我小朋友而家高班,剛喺噚日交小一表! +

原帖由 tina_yauyt 於 14-01-20 發表
我小朋友而家高班,剛喺噚日交小一表!
你報邊幾間?
我報了神小、培靈、正覺

我娘家在北區,夫家在屯門區,小朋友幼稚園都未讀,但係我已為此煩惱。想考九龍的幼稚園,並搬出九龍,但出九龍住就無老人家幫手,要靠姐姐。如留在屯門讀幼稚園,又怕考私小時唔夠競爭力。好煩好煩!

我地由市區搬入北區,97年姨甥女在北區讀小學至中學畢業都幾好,學校又大又清幽!
2007年多左個新力軍,北區變天,由 baby 時搶奶粉到小學搶學位,結果我地都跨左出九龍塘返小學。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

有親戚明年讀小一,在粉嶺有間有舊生分的學校都放棄,搬出去沙田

真係好怕好怕仔仔羣埋班甘大文化差異的同學,仔仔一日一日大, 到有一日朋輩影響力大過父母,我真係唔敢想像

小朋友揀惠州有舊生分, 但係我哋無揀, 實在受唔住班雙非/偽港人. 第一輪抽唔中其他區, 所以今年1月搬屋, 為抽獎.
搬屋後感覺異常良好, 雖然小朋友依然每天要返北區上堂, 但係因為返下午班, 唔太辛苦, 上火車仲可以同佢玩, 覺得呢個決定做得非常正確

引用:小朋友揀惠州有舊生分,+但係我哋無揀,+實在

原帖由 yungchai 於 14-02-13 發表
小朋友揀惠州有舊生分, 但係我哋無揀, 實在受唔住班雙非/偽港人. 第一輪抽唔中其他區, 所以今年1月搬屋, 為 ...
咁啱!我都係,但我仍住北區,將來係跨區返小學!

bbsonyy 發表於 14-1-20 13:27
我小朋友不是今年報,現正考慮買樓報出面校網,辛苦返學兩三年,到佢三年級大小小,唔會太依賴工人姐姐先搬 ...

你又唔可以咁講喎, 要睇你邊區, 二線都好多好學校的。例如, 沙田區的二線同北區/大埔區的二線唔可以同日而語。所以, 搬去沙田區抽到二線都唔駛喊。

回覆:little_yolky 的帖子

大家點睇馬鞍山區?我而家住大埔,亞仔而家k1已經讀緊區內程度高一級的英普國際班,暫時都是名列前茅,應該可應付九龍或香港較一線的學校,實在唔想係大埔等亂派,直資私小當然會考,可是機會渺茫,其實搬去邊區會較好,或者是有無需要搬??請各位指點…

‹ 上一主題|下一主題