用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學升中,跟小學校網,灣仔區/東區 中學較好? ...
go

小學升中,跟小學校網,灣仔區/東區 中學較好? [複製鏈接]

想請教灣仔區中學 / 東區中學, 邊區比較好?較多選擇?機會較高?

好多朋友都話灣仔區好d,我有少少唔係好明,如果男仔,如band 1生,灣仔區有QC, 聖公會鄧肇堅,華仁,(鄧肇堅維多利band 2A?我不知道,有錯請提點),但QC有聯繫小學,如果唔係讀軒小,入到QC機會又再少咗d,華仁又有小學... 如果是男仔band 2中至尾生,是否只有鄧鏡波、黃鳳翎可揀?

東區,男仔band 1頭生可揀聖馬可、筲官、中國婦女會、張祝山,band 1尾可揀民生、中華基金、金文泰
這不是東區入到band 1中學既機會大d嗎?
東區的band 2學校是否不及灣仔區的band 2學校呢?

(今年我要幫小朋友揀小學,所以想plan 吓揀灣仔區/東區小學。我唔知佢將會係band 幾生,如果是band 1生,當然邊區都冇所謂啦,我唸緊如果他只是band2頭/中,咁揀灣仔區/東區會較好呢?雖然可以轉網,但升band跌band風險好難估計)

請提點,唔該哂!
   0    0    0    0

回覆:小學升中,跟小學校網,灣仔區/東區 中學較好?

Wan chai is a lot better in my view

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

Marymount 中學是否灣仔區?

回覆:cccbaby 的帖子

yes as far as i know

引用:Wan+chai+is+a+lot+better+in+my+view+ +

原帖由 Obiepapa 於 13-11-20 發表
Wan chai is a lot better in my view
can you tell me the reason?  because my friend also said wan chair is better, but I don't understand

我娘家住灣仔區,現在自己住東區。我都有同你一樣問題,我一路聽灣仔區好些,但住落東區再研究,覺得東區band 1選擇唔少,band2仲好過灣仔區,因為灣仔區一跌出band 1就好差,不過我諗灣仔區出名學校多,東區名校好似名氣冇咁大,所以有咁的錯覺,而且灣仔區band 1學校好多全男或全女,呢個都會影響我的選擇!

湾仔區學校出名之餘有中學直升,東區就冇乜咁top又有中學

sumchanma 發表於 13-11-20 22:55
我娘家住灣仔區,現在自己住東區。我都有同你一樣問題,我一路聽灣仔區好些,但住落東區再研究,覺得東區ba ...

係呀,所以我先唔係好明白
但我都覺得東區band 1中學唔錯,婦女會、張祝珊、聖馬可...

hha 發表於 13-11-21 04:05
湾仔區學校出名之餘有中學直升,東區就冇乜咁top又有中學

我唸緊如果個仔入唔到灣仔區有直升/聯繫中學既小學(如軒小、華仁、St Jo),咁升中時如果佢只係band 2生,是否揀東區小學好d呢?
‹ 上一主題|下一主題