用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 方方是快樂學校嗎?
go

方方是快樂學校嗎? [複製鏈接]

聽朋友説方方是快樂學校,升小學會跟得比較辛苦,是嗎?

6    0    0    0

icefung 發表於 13-11-13 00:19
聽朋友説方方是快樂學校,升小學會跟得比較辛苦,是嗎?

快樂=淺嗎??
我仔n升到k1都每天快樂上學...回家開心...更會自己練習寫字...現在教寫到j啦...我都沒理他...我只跟他中文...數更加不用理...英文又不用理...他讀英文會用Phonics..自己先試拼...不會一開口就話唔識...可能他n升k都係int' class..英文自然不怕...中文國際班是=0...我自己教...k2會轉回雙語...因為開始有中英默...k1的雙語班我覺得學校有招生...中文比較淺...又在認字階段所以自己教...當然在校老師有教寫中文的話我就不知了...學校派的每天功課就好容易他可以自己完成...又沒親子勞作做先最好...
我見int'k2 11月頭開始英默是細草a-z...雙語中文就不知了...

回覆:bearwhat 的帖子

請問方方國際班是否一定可以轉回雙語班??會唔會冇位唔比轉??因為我都考慮緊n 班讀國際k1 轉主流

引用:請問方方國際班是否一定可以轉回雙語班??

原帖由 fishstoneb 於 13-11-13 發表
請問方方國際班是否一定可以轉回雙語班??會唔會冇位唔比轉??因為我都考慮緊n 班讀國際k1 轉主流

...
5,6月班主任會問家長去留,留就有通告問是否值升或轉班,我覺得學校好有彈性,事關我是簡雙語班的,但7…8月我教我仔中文已追回n班,k1派書回來也差不多是n1 d中文字,但功課是中文歌或唐詩是比較深…英文比較深,我打電話問林主任要求轉回in'class,int'k1有位就比我轉返,但k2就講明要做中文評估,得先比轉…所以我只教中文…我仔班得10人,得幾個係香港人,5個k2所以混班玩,分開教,但我仔成日偷聽,k2出年是升國際學校,所以是不合在港升讀的傳統學校…方方都有自己國際小學中學…但也不是普通人讀

我想問對衡道n class offer出左未呀?

回復 alpo1122 的帖子

我都想知呀, 呢間我都幾like, 希望快D出啦

回復 bearwhat 的帖子

Thanks!!

請問你認唔認識讀方方雙語班既小朋友, 知唔知雙語班d 英文教成點? 小朋友藷普遍英語水平如何? (如: 能否聽懂外籍老師的提問/作出回應)

alpo1122 發表於 13-11-13 10:45
我想問對衡道n class offer出左未呀?
未啦, 等了很耐.............

回覆:方方是快樂學校嗎?

如果快樂係等於hea, 方方絶對唔係

似乎大家對方方comment唔錯, 有冇讀全日班? 佢訓午睡既地方ok嗎, 乾淨嗎

太子方方收左,但唔知返唔返好,因校舍太舊

回覆:cobeyan 的帖子

我都係咁諗

睇完大家的説法,方方都吾錯wo,但請問如讀主流班係咪再上佢地既小學咪英文比較跟得辛苦d呢?同埋方方既小學,中學都係屬於國際學校?

我係唔明點解海濱方方敢收4200x12mth啫。又無長駐net,又無長駐國語老師,又無雙班主任,又更加唔係自制教材。請問貴在邊方面優勝?

hedhed 發表於 13-11-13 23:43
我係唔明點解海濱方方敢收4200x12mth啫。又無長駐net,又無長駐國語老師,又無雙班主任,又更加唔係自制教材 ...
hi hedhed, 我女而家讀緊海濱方方, 係雙班主任架, 據我知今年有2位 native speaking o既英語老師, 都係國語老師, 但唔肯定係咪長註

等咗好耐對衡都未出成績。。

引用:太子方方收左,但唔知返唔返好,因校舍太舊

原帖由 cobeyan 於 13-11-13 發表
太子方方收左,但唔知返唔返好,因校舍太舊
點解我未收到?係咪唔收

朋友讀紧,返左幾個月,好唔好就末知,不過就勁掠$,平日攪自助餐,大小同價,打流感针$170,出面打補幾十元

引用:朋友讀紧,返左幾個月,好唔好就末知,不過

原帖由 MELODY430 於 13-11-14 發表
朋友讀紧,返左幾個月,好唔好就末知,不過就勁掠$,平日攪自助餐,大小同價,打流感针$170,出面打補幾十 ...
咩叫平日攪自助餐?你是朋友說??也沒聽清楚吧!是180蚊一位秋季旅行包食自助餐同旅行保險,覺得貴可以唔去…打針也可以唔打喎

佢講得無咁詳細,佢剩係講食自助餐,因得2歲多人仔食唔到咩,但大小同價,所以都無去,佢話打针set $170係貴,呢樣野,你係可以出去打唔join. 朋友只覺得如學校想方便學生,是否一定揾咁贵既幫學生打

‹ 上一主題|下一主題