用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若望英文書院(小學部) 想問聖若望英文小學好唔好?
go

想問聖若望英文小學好唔好? [複製鏈接]

有沒有人知道?謝謝。

0    0    0    0

引用:有沒有人知道?謝謝。 +

原帖由 rainrain613 於 13-10-29 發表
有沒有人知道?謝謝。
朋友仔讀緊高小,佢話程度深,佢hubby係印度人,有大約一半印度血統學生(最好問用家確定下),學校人小,幾和諧。佢想細女讀其他學校,連中文都最好唔駛讀。

引用:Quote:原帖由+rainrain613+於+13-10-29+發

原帖由 ozoz 於 13-10-29 發表
朋友仔讀緊高小,佢話程度深,佢hubby係印度人,有大約一半印度血統學生(最好問用家確定下),學校人小, ...
想問高小是咩班?這校有中學嗎?

引用:Quote:原帖由+rainrain613+於+13-10-29+發

朋友仔讀緊高小,佢話程度深,佢hubby係印度人,有大約一半印度血統學生(最好問用家確定下),學校人小, ...
謝謝妳回覆我。

引用:Quote:原帖由+ozoz+於+13-10-29+發表朋友仔

原帖由 rainrain613 於 13-10-29 發表
佢仔好似p.5了,無中學。

rainrain613 發表於 13-10-29 13:38

幾十年前就有中學,而家執哂LU~

mimics218 發表於 13-10-29 15:31
有負面新聞!
是否指2010年炒校長事件

http://hk.news.yahoo.com/聖若望涉僭建申訴署關注-224040106.html

ozoz 發表於 13-10-29 13:18

印度家庭集中的學校?

引用:Quote:ozoz+發表於+13-10-29+13:18+朋友仔

原帖由 MAMAMEEE 於 13-10-29 發表
印度家庭集中的學校?
朋友話印度人圈子,無太多選擇,通常一傳十,十傳佰。之前佢仔小一時st Margaret收,不過原來有唔同族,印還印,巴還巴等等,印度自己又有不同族,st Margaret 比較多嘅族群同佢唔同所以唔去。

佢仔好似p.5了,無中學。
謝謝你。想問你知唔知通常幾時interview?

引用:Quote:rainrain613+發表於+13-10-29+13:38+

原帖由 sadsam 於 13-10-29 發表
幾十年前就有中學,而家執哂LU~
謝謝你。想問知唔知這校會幾時有interview?

回覆:想問聖若望英文小學好唔好?

學校學費要四千多, 所以即使較多印裔學生, 素質應該可以,起碼用心管教、栽培孩子。

引用:學校學費要四千多,+所以即使較多印裔學生,+

原帖由 cherrieshum 於 13-10-30 發表
學校學費要四千多, 所以即使較多印裔學生, 素質應該可以,起碼用心管教、栽培孩子。

...
我朋友話LMC同TSL 大多嘅印巴族同佢hubby 嘅族唔同級別,佢連申請都唔太想,我估佢hubby應該係中上級,環境較好,否則唔可能負擔到高昂學費。佢小朋友同一般港童無異,無工人應該唔可以正常生活。

回覆:想問聖若望英文小學好唔好?

係EK真係有好多bad comment...但其實有無現任家長可以分享一下對學校的感受??謝謝!

引用:係EK真係有好多bad+comment...但其實有無現

原帖由 gudbb 於 13-10-30 發表
係EK真係有好多bad comment...但其實有無現任家長可以分享一下對學校的感受??謝謝!

...
我問過2個用家,1個印度hubby 嘅,佢細女考好多其他,首選亦唔係呢間,佢comment唔系bad comment,不過對佢黎講唔係good, 佢仔中文太差,學校升中唔會有咩幫佢,幫嘅意思係商量下佢應該點選擇,仔仔呢個情況應該點準備好。至於另一位媽媽嘅女女已經轉校,考入一間有中學嘅學校,comment係語境好,英文好,句號,無乜其他特別可以分享。我諗語境會係呢間學校最大特色。

聖若望有無任何參觀/開放日/小一簡介會?
Thx!

個人意見, 呢間係好多小一都會考其中一間, 但主要都係當佢大後備 (因為我識好多人間間直資考唔到但呢間都收, 仲要佢係私校可以俾人繼續抽獎)

佢有間直屬中學, 但只屬Band 2中下游, 所以如果成績好果D都唔會升番上去

升中時只可以抽觀塘區既中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:個人意見,+呢間係好多小一都會考其中一間,+

原帖由 hkpapa852 於 14-03-12 發表
個人意見, 呢間係好多小一都會考其中一間, 但主要都係當佢大後備 (因為我識好多人間間直資考唔到但呢間都收 ...
點解升中會你觀塘區???

‹ 上一主題|下一主題