用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 小一MMR第二針打唔打好呢?
go

小一MMR第二針打唔打好呢? [複製鏈接]

仔仔有輕微亞氏保加傾向,現在學校安排打MMR第二針。請問打唔打好呢?

0    0    0    0

有懷疑同小朋友能力無倒退就唔好打。

引用:有懷疑同小朋友能力無倒退就唔好打。

原帖由 pollybell 於 13-10-29 發表
有懷疑同小朋友能力無倒退就唔好打。
Thanks Pollybell. 其實政府有冇規定在學小朋友一定要打這些防疫針呢?
之前有聽聞,可以分開遂支打,這是否另一方法呢?

chiumama 發表於 13-10-29 15:26
Thanks Pollybell. 其實政府有冇規定在學小朋友一定要打這些防疫針呢?
之前有聽聞,可以分開遂支打,這是 ...
無規定一定要打,如果有需要十幾歳再打都可以,分開就未聽聞。

回覆:小一MMR第二針打唔打好呢?

多謝你。咁我暫時都係唔同仔仔打住先。

引用:仔仔有輕微亞氏保加傾向,現在學校安排打MM

原帖由 chiumama 於 13-10-29 發表
仔仔有輕微亞氏保加傾向,現在學校安排打MMR第二針。請問打唔打好呢?

...
點解唔可以打?

係囉,我仔都係自閉症,尋日打左

呢樣野好個人,真係冇人可以幫你決定。我就唔會追打。第一,MMR針linkage to autism議論紛紛,我冇必要要再加多針俾佢加重佢所能負荷。第二,麻疹,德國麻疹,炸腮,呢啲野我細個都出過。冇錯我係幾日唔返得學,好辛苦。幾日後好返,又係好漢一條,而且終身免疫。

我都沒有打,不想冒這個險。有朋友說可考慮去私家打,因針的質素可能會好些。我覺得分開打是一個方法。反正男孩不用打德國麻疹針的。

多謝你地分享
‹ 上一主題|下一主題