用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 面試老師問阿仔叫咩名
go

面試老師問阿仔叫咩名 [複製鏈接]

阿仔依家2㱑2個月,真係仲未識講野,今日面試時老師問佢叫咩名,我口快快話阿仔佢未識講野,跟住個老師竟然話:2㱑仲未識講,有問題wor, 你有冇帶佢去健康院check check?
跟住就好hea 咁finish the interview . 我當時極之唔開心,亦知道佢已fail my son.
係米我個仔真係咁差?定我俾阿仔太大壓力?

0    0    0    0

回覆:jjnetnet 的帖子

有d小朋友好遲都唔肯講野,尤其是平日姐姐湊果d。

唔知你指未識講野係咩意思?
如2歲,可未必識答自己名,但起碼詞語,或單句,如"我要!"
Mqchris :>

回覆:面試老師問阿仔叫咩名

小朋友講嘢有早有遲,個個唔同,尤其是男仔遲少少唔出奇~唔識講咪用第二d方法引導下,睇反應囉~呢個老師無乜愛心噃!就算收都驚係佢教啦~算啦下次再接再勵,總唔會個個老師都咁無愛心嘅!

兩歲三個月唔識講自己個名同唔識講嘢爭好遠㗎喎,若屬後者,真係要認真看待,好大機會係言語發展遲緩!
同埋你仔仔而家有無上PN班?

引用:阿仔依家2㱑2個月,真係仲未識講野,今日面

原帖由 jjnetnet 於 13-10-25 發表
阿仔依家2㱑2個月,真係仲未識講野,今日面試時老師問佢叫咩名,我口快快話阿仔佢未識講野,跟住個老師竟然 ...
check下都係好的,或再自己指導多些

引用:兩歲三個月唔識講自己個名同唔識講嘢爭好遠

原帖由 mrsbelly 於 13-10-26 發表
兩歲三個月唔識講自己個名同唔識講嘢爭好遠㗎喎,若屬後者,真係要認真看待,好大機會係言語發展遲緩!
同 ...
依家有上PN ,不過我試過問老師,佢有冇咩問題,佢又話冇(暫時)。

平時係咪姐姐揍架?

阿仔依家2㱑2個月,真係仲未識講野,今日面試時老師問佢叫咩名,我口快快話阿仔佢未識講野,跟住個老師竟然 ...
過幾個月應該多好多野講,我仔果時都係,依家2歲8個月,開籠雀咁

如未識講野,真係check下安心D

下次唔好咁答呀!下次你最多答佢較慢熱,怕生保,所以唔系好睬人。

happywangbb    發表於 13-10-27 22:33
yi_arashi    發表於 13-10-27 20:31

係少少都哼吾識講?咁聽唔聽得明?

引用:下次唔好咁答呀!下次你最多答佢較慢熱,怕

原帖由 Aprilbaby 於 13-10-26 發表
下次唔好咁答呀!下次你最多答佢較慢熱,怕生保,所以唔系好睬人。

...

係咪識講單字,例如媽媽、奶奶,定係得啲依依呀呀音?如果係識講單字,唔使太擔心的。但個老師確係無咩愛心同耐性,我有朋友個仔面試怕醜唔講野,老師會問你係咪叫XX呀?小朋友只點頭都得

我囡兩歲半先識得講兩個字既組詞

引用:唔知你指未識講野係咩意思?如2歲,可未必

原帖由 Mqchris 於 13-10-25 發表
唔知你指未識講野係咩意思?
如2歲,可未必識答自己名,但起碼詞語,或單句,如"我要!" ...
係呀,唔識講自己個名唔出奇,如果小朋友個名難讀,唔識講好正常。

我個仔個時同你個仔一樣,兩歲幾未識議野,interview時老師問佢顏色,我都係同都師講,佢未識講野,老師後尾用第二個方法問,問佢邊個係綠色,叫佢指。final waiting list, 可惜final佢call我時已有第二間offer了。 不用太擔心, 我個仔兩歲三個月先開始講野,一講。。。而家兩歲九個月想佢停下口都吾得,而且好快講到句子,仲表達得好好。

一般遲小小講嘢嘅小朋友 一講就停唔到口 哈哈 我細時都係(母親大人話差唔多三歳•••)大咗仲係靠把口搵食。唔洗太擔心啦
‹ 上一主題|下一主題