用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問以往有無小朋友港同叩門成功?
go

請問以往有無小朋友港同叩門成功? [複製鏈接]

我囡囡已經參加加了2 nd in,她很喜歡黃校長,我地亦好認同學校的理念。

我打算就算無3rd in ,或3rd in 後無offer 截都盡力叩門。請問大家知唔知哩D 成功例子呀?

另外,校車係咪最遠去到東九龍呢?

4    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

唔想俾false hope你, 2013/14 400強入面 120人正選, 其餘280個waitlist小朋友, 最後都收唔晒, 所以入唔到400強, 都可以放棄 (事實係咁多年黎從未聽過非400強可以叩門成功)

九龍區校車只去東九龍 (觀塘/藍田/tko), 其他區暫時未有

祝好運

回覆:Charlotte_mom 的帖子

Many thx for the prompt response indeed!

想請教一下你綜合成功入圍園同學有咩共通點呀?

我囡囡各方面都平均,中英數有一定水平,英文很不錯,屬於淡定個種,遊戲時亦好投入。

我有去briefing, 對校長、課程主任同副校的說話尤其深刻!

引用:唔想俾false+hope你,+2013/14+400強入面+12

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-19 發表
唔想俾false hope你, 2013/14 400強入面 120人正選, 其餘280個waitlist小朋友, 最後都收唔晒, 所以入唔到40 ...
純粹問, 知唔知Tko 校巴有邊個站?
我囡囡超like 港同,希望可以成為一分子。

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+Charlotte_mom+於+13-10-19+

原帖由 ngokwan 於 13-10-19 發表
純粹問, 知唔知Tko 校巴有邊個站?
我囡囡超like 港同,希望可以成為一分子。

...
出左街無最update,睇住舊資料先

引用:Quote:原帖由+ngokwan+於+13-10-19+發表純

原帖由 Charlotte_mom 於 13-10-19 發表
出左街無最update,睇住舊資料先
Thx

近$2000真係唔平喎...

回覆:請問以往有無小朋友港同叩門成功?

請問學校幾點上課?𠹺條線最後上車邊個站呀?幾點上車呀?

唔好意思,咁多問題,不過我想集中火力研dream school, 以方便作其他安排。

醒目開學勳章 王國長老

hellomayo 發表於 13-10-19 22:49
近$2000真係唔平喎...

係, 過海返學有代價

回覆:Charlotte_mom 的帖子

想請問Charlotte_mom港同有冇好文靜又內斂的學生呢?

我好想知,因囡囡性格文靜又慢熱,被漢華reject咗,但她竟然入到港同2nd in

引用:想請問Charlotte_mom港同有冇好文靜又內斂

原帖由 lily233242 於 13-10-20 發表
想請問Charlotte_mom港同有冇好文靜又內斂的學生呢?

我好想知,因囡囡性格文靜又慢熱,被漢華reject咗, ...
有!我個囡本身都文靜!入咗去180度轉變

phoebe_ming5    發表於 13-10-21 15:10

醒目開學勳章 王國長老

TKO(k3)線, 全部$1890
地點/返/放
翠林/0645/1620
旭輝台/0650/1618
寶琳/0653/1615
tko廣場/0655/1600
領都/0700/1605
清水灣半島/0705/1608
海悅豪園/0710/1558
東港城/0713/1558
維景ok, 調景嶺mtr/0720/1548
維景7座/0724/1545

醒目開學勳章 王國長老

另有觀塘線同藍田/油塘線

醒目開學勳章 王國長老

HappiMom 發表於 13-10-19 21:22
Many thx for the prompt response indeed!

想請教一下你綜合成功入圍園同學有咩共通點呀?

我問我女有咩共通點, 我女玩野, 話大家都一樣要著校服wor
我又覺得文靜又有, 外向又有, 共通點係....享受學習lor醒目就真既, 始終面試過揀過

phoebe_ming5    發表於 13-10-21 15:10

多謝晒版主嘅寶貴資訊呀!

我都好想阿仔入到第三輪呀,至少可以wait 下,不過見到佢同組啲小朋友咁醒,個個都似名校生咁,我個怕醜仔都係。。。

回覆:cherryhyl 的帖子

我囝都有份2nd int,  不過學校選一半入唔知係未易d… ?/

我都好like港同,不過咁早校車真係……  

其實2nd in waiting room 個佈局都好搞鬼下,要個一組七個小朋友一字排開坐正係老師前面,我個女對腳不 斷Fing, 有一個小男孩仲盤膝而坐!咩嘢奇怪小動作出哂黎!

phoebe_ming5    發表於 13-10-21 15:11

引用:其實2nd+in+waiting+room+個佈局都好搞鬼下

原帖由 HappiMom 於 13-10-20 發表
其實2nd in waiting room 個佈局都好搞鬼下,要個一組七個小朋友一字排開坐正係老師前面,我個女對腳不 斷F ...
但我覺得當時的情形似不計分。

醒目開學勳章 王國長老

引用:其實2nd+in+waiting+room+個佈局都好搞鬼下

原帖由 HappiMom 於 13-10-20 發表
其實2nd in waiting room 個佈局都好搞鬼下,要個一組七個小朋友一字排開坐正係老師前面,我個女對腳不 斷F ...
你自己去面試,見到港同d學生,有無挺胸收腹咁坐丫!吾好太擔心,基本規矩總要有(如果喪跑碌地我話吾影響你都吾信啦),但吾會要求紳士淑女標準

‹ 上一主題|下一主題