用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 ...
go

[學校] 排 i 位要幾耐? 體能慢了9個月,大小肌慢了6個月 [複製鏈接]

妹妹3歲3個月讀k1, 上星期在沙田尤德評估為體能慢了9個月,大小肌慢了6個月.

即時向社工申請了現時就讀幼稚園 i 位, 排最少1年.

大家可以分享經驗嗎? 謝謝!
   3    0    0    0

回復 IwanBB 的帖子

有無排醫院物理,職業治遼,另多D同佢做運動及帶去公園玩.

bauhiniakan2000 發表於 13-9-25 12:56

有無排醫院物理,職業治遼,另多D同佢做運動及帶去公園玩. ...

點樣申請醫院物理&職業治療? 社工無講....佢俾左D私人機構資料,話自費去做治療...

多謝你提議, 我會多D同佢做運動及帶去公園玩.

醒目開學勳章 王國長老

好難講架, 我記得社工會知道幾時有人畢業, 基本就知幾時有位
心急就大包圍, 咁就快d

回覆:IwanBB 的帖子

咁奇怪,大小肌慢醫生都無安排你小朋友排物理治療同職業治療?自己搵私家好費,$7XX-$10XX/小時,d錢倒水咁。我過了半年倒水生活,排到政府,幾十蚊一個鐘,相差好遠呀。

問下醫生,睇下可唔可以再要求見醫生?定醫生覺得小朋友情況輕微?

有無睇政府醫院兒科,可以要求轉介,CAC兒科醫生好難肯見你,你同社工講經濟不訐可,叫佢同你問醫生可否轉介,亦可試下找私家兒科醫生轉介.

社工只係幫我排 i 位咋, 佢叫我心急既話就自費去私家治療. (佢態度唔多好><)

我係咪可以同CAC姑娘講, 想見醫生refer去政府治療呢?

另外妹妹仲未評估語言, 要等通知再去CAC評估.

引用:社工只係幫我排+i+位咋,+佢叫我心急既話就

原帖由 IwanBB 於 13-09-26 發表
社工只係幫我排 i 位咋, 佢叫我心急既話就自費去私家治療. (佢態度唔多好>
大小肌delay跟本不適合排

引用:社工只係幫我排+i+位咋,+佢叫我心急既話就

原帖由 IwanBB 於 13-09-26 發表
社工只係幫我排 i 位咋, 佢叫我心急既話就自費去私家治療. (佢態度唔多好>
大小肌delay跟本不適合排i位,I位學校沒有ot訓練,治療師三個月先去一次學校跟進,係靠個I位老師,真是沒有用的!同埋沙田cac d社工係唔跟

引用:Quote:原帖由+IwanBB+於+13-09-26+發表社工

原帖由 Carmenchan521 於 13-09-26 發表
大小肌delay跟本不適合排i位,I位學校沒有ot訓練,治療師三個月先去一次學校跟進,係靠個I位老師,真是沒有 ...
沙田cac d 社工係好差,好多嘢你自己晤問佢唔理,同埋應該係醫生recommend 你排什麼隊的,你小朋友如果言語亦有delay 我勸你排e or s 位返有用,冇謂拖了小朋友進度,你還可以叫醫生批你傷殘sponsor 每月有千幾蚊出去上私人訓練。

我評估完無人釆我話佢地 CAC D姑娘同醫生唔得間,在詢問處我話我等佢地,我等左一日,詢問處職員才肯同我找社工,找醫生同我安排見語言治遼師,另外見語言治遼師時最好夫婦一齊去,雖然當時治療師說話難聽及說我們不懂教孩子,但是事實,我也運用他的技巧,令孩子有很大進步,你找个社工多D,覺得你成日麻煩佢,佢先會采你,同你做左你唔會再麻煩佢,無乜人甘好心,自己搵野來做.

bauhiniakan2000 發表於 13-9-27 00:02

我評估完無人釆我話佢地 CAC D姑娘同醫生唔得間,在詢問處我話我等佢地,我等左一日,詢 ...

佢地咁都有既?!

你好叻, 可以等成日!!!

Carmenchan521 發表於 13-9-26 22:41
沙田cac d 社工係好差,好多嘢你自己晤問佢唔理,同埋應該係醫生recommend 你排什麼隊的,你小朋友如果言語 ...

語言仲未評估, 但以我同老師觀察應該係慢左半年.

父母可自行決定 S 和 E 位嗎?

聽人講可以向協康會申請$60費用既治療, 係咩黎?

Carmenchan521 發表於 13-9-26 22:31
大小肌delay跟本不適合排i位,I位學校沒有ot訓練,治療師三個月先去一次學校跟進,係靠個I位老師,真是沒有 ...

原來咁多家長都認為沙田CAC D 社工係咁差. 唉. 佢地好似害人多於幫人....

如果係體能同大小肌, 應該排E位較適合, I位較適合有社交問題小朋友, 或情況好輕微的case, 出面治療師係好貴的, 好難長期負擔

屯門果d 都好差, cac 個兒科醫生梁醫生直頭趕我地走, 係個排版到話我囡正常  (舊幼稚園 n1, 同新幼稚園 k1, 同現在做緊自費果d 全部話我囡有事, eg., ot, pt & 專注班d 老師都係話我囡有事, 只得屯門cac 個兒科梁醫生話無事, 跟本佢就不負責任, 評估做得1小時, 包括埋我地同佢傾偈及佢填埋佢份報告報d時間, 你話兒蟢嗎, 佢又唔會問我地呀囡平時d情況, 我地見佢唔問, 我地咪自動講比佢聽, 但佢跟本唔理我地講咩)
新人進場

引用:Quote:Carmenchan521+發表於+13-9-26+22:41

原帖由 IwanBB 於 13-09-27 發表
語言仲未評估, 但以我同老師觀察應該係慢左半年.

父母可自行決定 S 和 E 位嗎?
如果你能力可以負擔的話我勸你去私家做一個評估!你再等cac都冇用,因為每個case 評估完都等起碼兩年,你等得cac再排都到六歲了!你女九月前定後出世?九月後可以多一年。

引用:Quote:原帖由+IwanBB+於+13-09-27+發表語言

原帖由 Carmenchan521 於 13-09-27 發表
如果你能力可以負擔的話我勸你去私家做一個評估!你再等cac都冇用,因為每個case 評估完都等起碼兩年,你等 ...
私人評估都可以排政府的e or s 位

回復 kennyrita 的帖子

都不是的,我仔係屯門醫院評估個黃醫生好好,幫我仔排左s位同E位,同埋幇我仔申請傷殘津貼,只是個別醫生唔好

Carmenchan521 發表於 13-9-27 19:57
如果你能力可以負擔的話我勸你去私家做一個評估!你再等cac都冇用,因為每個case 評估完都等起碼兩年,你等 ...
請問有邊D私人評估既機構呢? 收費多少? THX.
‹ 上一主題|下一主題