用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 10月龍B想揀K1
go

10月龍B想揀K1 [複製鏈接]

我住沙田, 又係聖公會會員
打算報聖公會靈風堂幼稚園
如果跟呢一條路去
再向上報聖公會轄下既拔萃小學
會唔會順路呢??
   1    0    0    0

引用:我住沙田,+又係聖公會會員打算報聖公會靈風

原帖由 木枯紋次郎 於 13-08-29 發表
如果跟呢一條路去
唔會,因為拔萃小學係要計分或大抽獎入的,你係聖公會會員應有至少20分,但冇25分係手都未必入梗。

你好啊,我個都系10月龍B,我想問下報幼稚園有咩step啊?因為我第一個BB,咩都唔識thanks

回覆:瓜瓜BB 的帖子

瓜瓜bb, 你好呀! 我都係10月龍b, 又係第一個bb,咩都唔識好徬徨呀,不如我地做個frd交流吓心得吖?

引用:我住沙田,+又係聖公會會員打算報聖公會靈風

原帖由 木枯紋次郎 於 13-08-29 發表
如果跟呢一條路去
順路應該去DBS / DGS, 但幾千人爭百幾個位!

回覆:10月龍B想揀K1

入拔萃唔係應入cckg?

龍b今年唔係報n班嗎

卑鄙熊 發表於 13-9-10 23:08
瓜瓜bb, 你好呀! 我都係10月龍b, 又係第一個bb,咩都唔識好徬徨呀,不如我地做個frd交流吓心得吖?:surprised ...
大家做個朋友好嗎?我個系11月B,我而家都好彷徨,煩緊幾時要報幼稚園,我打屋企附件果間幼稚園話,一出世就可以寄表黎了,你想讀2015的,我地而家收左400幾封申請..我暈呀

回覆:rachelkwong 的帖子

你住邊頭呀?
我上個月好有心機請咗一日假行晒屋企附近,什至幾條村嘅幼稚園。真係幾麻煩㗎,因為要間間問。如果唔行就要平日打去問。

如果唔讀N,直接報K,搵D冇N既幼稚園機會大D,因有N既通常會直升k或優先。(我都係沙田區,但係4月龍B,第一個,將會讀N。)

引用:入拔萃唔係應入cckg? +

原帖由 daisylhn 於 13-09-12 發表
入拔萃唔係應入cckg?
據我理解,拔萃小學係政府資助學校,靠分或住址(41網)大抽獎。讀邊間幼稚園冇分別。但如果係男拔女拔嗰d直資就靠實力考。傳聞就係話每年收好多cckg學生。

各位好!我囡囡都係10月龍B,我交左十幾封申請表申請N班,但相信有OFFER既機會唔大囉。
好多媽咪話in K班啲老師鍾意揀讀過N班既小朋友咁真係對我地呢啲細B好唔公平
雖然咁,我都無打算要佢遲一年做大B,因為就算做大B,都唔SURE可以入到心儀學校啫 (我自己覺得...)
各位龍B媽一齊努力呀!

我係住沙田區,小學黎講︰聖心,沙田官立,呂明才,胡素貞,主風(馬鞍山) 都係我心儀既學校,請問知唔知讀邊間幼稚園而入到以上既小學機會會大啲呢?

大家都對選擇幼稚園好心煩,自己住沙田區,已經一心想搵返沙田區嘅幼稚園,但最近我老公又話不如都試吓九龍塘,我就火都嚟,覺得間間都掙崩頭,九龍塘幼稚園點同人地掙?! 但係,佢嘅然出道聲,又怕唔報吓到時會後悔。。。 俾著係大家,大家會唔會試九龍塘?

引用:大家都對選擇幼稚園好心煩,自己住沙田區,

原帖由 卑鄙熊 於 13-11-20 發表
大家都對選擇幼稚園好心煩,自己住沙田區,已經一心想搵返沙田區嘅幼稚園,但最近我老公又話不如都試吓九龍 ...
但九龍塘大部份幼稚園已停止收表了!

回覆 candice1019 的帖子

你應該咁想 超細B比其他B多一次機會 應好好利用 超細B點都比三十IND名幼 攞下經驗 好過比幾千銀上面試班

回覆:Evachau 的帖子

係咪真㗎?⊙_⊙

引用:係咪真㗎?⊙_⊙ +

原帖由 卑鄙熊 於 13-12-22 發表
係咪真㗎?⊙_⊙
唔好意思!無睇清楚㖭!龍B係明年才報K1..那大約八月可以開始留意心儀幼稚園網站,應該有申請詳情吧!

引用:我係住沙田區,小學黎講︰聖心,沙田官立,

原帖由 candice1019 於 13-11-14 發表
我係住沙田區,小學黎講︰聖心,沙田官立,呂明才,胡素貞,主風(馬鞍山) 都係我心儀既學校,請問知唔知讀 ...
入官津有3 ways:,
1)自行階段計分,25超大機會,20分要抽。
2) 大抽獎好運
3) 叩門入

‹ 上一主題|下一主題