用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 11月BB做大仔定細仔好?
go

11月BB做大仔定細仔好? [複製鏈接]

2011/11男仔,我諗左好耐,
做細b:擔心跟不上,及寫字有困難,學校好快教寫字!可以有重讀機會(不論kg or中五時)
做大B:適應無問題,但萬一第時要repeat ,變左大人兩年,會否會好自卑!
我可能諗多左,但我又要真係好擔心以上情況出現
大家有意見比下嗎?尤其過來人!thx~~~~

2    0    0    0

回覆:mobimobi 的帖子

做左細b先啦,睇下係咪真係追唔上先再決定

回覆:sylviawang 的帖子

Thanks~~~~^^

做大B家做細B不能是重點,如果細B有好的幼稚園收,這表示小朋友已通過該幼稚園的入學考核,那就不要因細B而多等一年;反之,如果考不到,證明小孩子在這個時段不能勉強,多等一年亦合情合理。我的孩子是超細B,現在反而慶幸他有多一次的機會,細B進可攻、退可守,所以不用太擔心太心煩。

引用:做大B家做細B不能是重點,如果細B有好的幼

原帖由 linwoochung 於 13-08-02 發表
做大B家做細B不能是重點,如果細B有好的幼稚園收,這表示小朋友已通過該幼稚園的入學考核,那就不要因細B而 ...
多謝你意見!仔仔已有心儀KG offer,所以會照做細B再睇佢之後如何再決定😆

回覆:mobimobi 的帖子

我個仔都你2011/11, 而家Pn & K兩邊報,但大部份老師、校長意見都話應該報2014入學K做細B, 妳咁快有offer? 邊間?

回復 mingemna 的帖子

我個B都係11/11,我都struggle緊,但點解做細B好?因之後是dragon bb嗎?

回覆:Panbb 的帖子

Yes, 龍b太多,升小學、中、大學太多競爭!

其實兔先最多,比龍多4千幾人,我b係11/10月尾b,又係頭痛緊呢個問題,但同一心儀學校不能同時報k同n,應該點取捨?

mobimobi 發表於 13-7-24 15:20
2011/11男仔,我諗左好耐,
做細b:擔心跟不上,及寫字有困難,學校好快教寫字!可以有重讀機會(不論kg or ...

如果你TARGET幼稚園/小學都係名校, 一定要做大B..否則可以做細B, 但其間觀察佢發展同先生傾下..睇下有無需要邊年要REPEAT.

我大仔係11月尾出無做細B. KG同小學開始都會比其他同學BB點..但都跟到....細仔12月都係做細B剛K1..暫時觀察佢應該REPEAT做大仔好D....但遲D會同先生再傾下...

我個仔都係11/2011.  請問普通村校入K1, Interview考什麼?  我仔而家自己名未識講, 形狀顏色又唔識, 點做細B?
請有經驗的媽媽解答我, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題