用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 灣仔呂郭碧鳳幼稚園vs大坑真光,應該點揀? ...
go

灣仔呂郭碧鳳幼稚園vs大坑真光,應該點揀? [複製鏈接]

灣仔呂郭碧鳳幼稚園vs大坑真光,應該點揀?
   1    0    0    0

男定女?

回覆:灣仔呂郭碧鳳幼稚園vs大坑真光,應該點揀

女孩子!

Of coz tl !  no need to hesitate!

Why of course TL? 但真光只收我下午班!想問兩間學校的課程,那間好些呢?而真光就一條龍,但小學係私校!而吕郭口碑幾好,視學報告成績斐然!

真光一條龍,進可攻,退可守。

BBQQmomi  I totally agreed  發表於 13-5-14 23:00

依家大家都睇龍模,其他野少理。

多謝大家的意見!可否講多一些真光的教學,課程!有沒有讀緊嘅家長分享一吓呢!謝謝!

一定係真光,環境好,主題教學,一條龍又有學卷。加上傳統女校,德育好好。
除非一心諗住讀津校,絕對唔會讀私校,如果唔係真係無咩理由唔揀。
呂郭附近有地盤,好似好近,可能會有噪音,要留意。

明白! 但係囡囡如果讀真光下午班,想在上午返下興趣班好似好少,好多都係要十一點先開始,上完堂又要吃飯及之後又要準備返學,時間上好趕。而如果唔返下興趣斑,日日朝早對住個"極品"姐姐,hei足三年朝頭早,到時上小學相信有排適應。至於呂郭,全日斑可以解決我們既憂慮,但佢旁邊重建緊童軍大樓,嗓音都話可以關課室門、窗門,減低D嗓音,但係空氣就好難阻擋,D泥頭車行出行入,同時果D建築材料,或多或少都會影響空氣質素,對小朋友都唔好啦,重要三年先起好! 所以都唔知點揀?

outlook2009 發表於 13-5-15 01:34
明白! 但係囡囡如果讀真光下午班,想在上午返下興趣班好似好少,好多都係要十一點先開始,上完堂又要吃飯及 ...
你自己都揀左啦。
一個3歲人仔啫,唔會因hea下上晝會影響佢一生,小朋友適力超乎我地想象,上小一我諗頭一兩星期都已經適應哂

真幼100%上真小, 留位後仍可參加統一派位,萬一抽中名津校可以讀津校,抽唔中都可以直上真小每年真小只收50名校外生, 我囡都係真幼畢業派位入左有名女津貼小學

一定係TL

回覆:hugub 的帖子

你好!想問你囡囡現在小學跟得辛苦嗎?真幼的課程是否偏淺?你以過來人的意見,你覺得真幼是否很值得推薦給其他人呢?謝謝你的回覆!

hugub  PM左你  發表於 13-5-16 10:58

醒目開學勳章 王國長老

我都覺得, 當然係真光, 唔駛唸
真光視學報告都好好, 當年校長準備退休, 笑晒話係最好既退休禮物
直上小學仲可以HOLD住個位黎抽獎, WIN晒

真幼係活動教學, STAFF TURNOVER好低, 老師都好有經驗, 教小朋友自理同紀律都好好, 家校合作又好, 我咁少返學校, 都感受到果種氣氛, 校園大, 除左旅行會去郊外, 根本全部都係學校入面安排晒, 包括畢業禮運動會夏天玩水, 平實到不得了, 無測無考無默, 壓力好低, 不過中文底子好穩固

不過英文同普通話就真係要跟跟, 尢其是你如果有心去考其他小學, 中文就VERY GOOD

回覆:Charlotte_mom 的帖子

好多謝你的回覆!

How about for boys?  I know they don't have unisex high school.  But you think it is okey for boys to go to this school til primary?  And since it is  一條龍

Charlotte_mom 發表於 13-5-16 11:54
我都覺得, 當然係真光, 唔駛唸
真光視學報告都好好, 當年校長準備退休, 笑晒話係最好既退休禮物
直上小學仲 ...

咁如一個幾活躍好發問又有鬥心的小朋友 , 讀真光好定港同好D?

wankapo 發表於 13-5-14 22:42
真光一條龍,進可攻,退可守。

回覆:灣仔呂郭碧鳳幼稚園vs大坑真光,應該點揀?

我囡讀緊真幼,佢地真係超多嘢學,絶對係從活動敎學,我覺得超正,非常恩惠我個囡有機會讀到呢間學校,簡佢你一定唔會後悔!

‹ 上一主題|下一主題