用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友
go

午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友 [複製鏈接]

午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友
   2    0    0    0

我地都只係佢隔離細細聲叫佢幾聲, 佢轉身時我地再搞下佢,
到佢打開對眼望我地時就再大聲少少講野,
傾一陣就抱起佢, 乜都醒晒
正常情況下我地只係俾阿囝午睡兩個小時,
訓太耐夜晚佢唔肯訓就大件事

唔夠訓佢地會扭計ge wor

所以咪煩死lor

醒目開學勳章

唱歌,執嘢,傾計...

其實都睇佢地夜晚訓幾耐咖啵~
夜晚訓得少日頭訓得多唔多好,
但日頭既都係小睡, 都唔知樓主所指既訓得太耐係幾耐啵

回復 Chirley 的帖子

if i dont awake my child, he can sleep over 2 hrs.... whenever i wake him up, he always burns out :(

回復 ABC_mama 的帖子

我囝都係有時會訓多於2個小時, 有時我會有佢訓但有時就會叫醒佢,
主要係睇返佢訓緊既時間同埋佢之前果晚訓教既時間,
唔知你小朋友幾大,
以我小朋友為例, 佢岩16個月大,
夜晚9,10點左右我地就會開始要佢訓,咁佢一訓就多數到第2日8點幾,
下午(1,2點左右) 佢多數開始訓到3,4點 (最遲4點半左右一定開始叫醒佢)
但有時佢會係12點左右就始訓, 我地最多都係俾佢訓到3點左右, 咁果晚佢就會早少少訓 (約9點)
主要係俾佢訓到最少12, 13個鐘左右
(可參考 http://www.babyhome.com.tw/mboard.php?op=d&sID=1640015&bid=4&r=0&page=1 )
大人訓緊俾人嘈醒都會有脾氣啦~何況小朋友,
所以先要係細細聲慢慢搞下佢到佢起身,
係佢發脾氣時我多數會同佢講媽媽想帶你出街呀/去公園之類 (搵野想同佢做),
其實阿囝都係唔happy咖,
之後又俾d水佢飲下濕下個口之類, 好快就無野咖啦

thanks.......

回覆:午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友

我會播佢鍾意的歌,然後自己醒

回覆:ABC_mama 的帖子

為左咩要整醒佢?想tune個訓教pattern?以前我好少整醒佢地,overall 訓夠某個鐘數就可以(可能佢地一向午睡都唔多),後來我想佢地早d訓就引佢地唔好午睡,方法都係同佢玩,或佢眠左時就拍一拍佢同佢起身玩,比佢喜歡的食物佢

ABC_mama 發表於 13-3-28 17:07
午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友

我嗰個返am class, 日日nap time 4個鐘!  我由佢!  我真係覺得佢好攰!

回覆:午睡太耐, 請問怎樣叫醒小朋友

我個囡好鐘意聽歌跳舞,我會用手㩒住佢心口仔,細細聲咁叫佢,之後問佢聽唔聽歌歌,十次有九次即刻答"聽",之後就起身比佢聽一陣,聽完成個人醒晒!

‹ 上一主題|下一主題