用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 港大同學會小學 德育及紀律
go

德育及紀律 [複製鏈接]

港同的教學形式我頗欣賞. 想請問這間學校的德育及紀律如何? 學校會很著重嗎? 另外你們會否覺得男孩子比女孩子更適合入讀這學校?
   2    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

作為家長係滿意的, 不過最準確答案, 都係邀請家長返學放學時間, 去學校附近走一轉, 自己一清二楚 (睇下帶返學既家長係咩類型, 自己返放學既小朋友行為舉止又點, 真的, 自己睇最好), 有時間的, 睇埋中學(雖然我會話一個大人企O係書院出面都幾怪, 果度四野無人, 不過你可以扮等巴士)

至於男女孩子, 應該唔大分別吧

多謝您的回覆, 也同意您的建議.  另想請問有關功課方面, 是否很多project要做, 家長及小朋友每天要花很多時間搵資料呢? 或要花時間預備presentation等等?

醒目開學勳章 王國長老

雖然話係活動教學, 不過其實(講清楚先, 真係有家長以為分分鐘都走黎走去)大部分時間都係坐低好似平時上堂咁, 不過會多D小組活動/分享/研習, project亦一樣, 唔會日日做, 放心, 尢其低年班老師會帶住, 工作紙會教一part part地完成, 要睇既網上資源亦會放晒在eclass, 大製作一年班都只係幾次, 而且老師會先在堂上go through, 家長唔駛太擔心

暫時我見阿仔做的project, 多數可自己完成, 我都係幫佢搵下資料, 上網print下圖片咁。唔駛好多時間, 也不是每天要做, 大概一個單元一次啦。

Haa haa... 如果真係好多project或上堂太relax, 我真係會幾擔心... 或者我唔係呢個style. 加上家姐係讀傳統小學, 如果太多要家長involve的project, 我唔知我頂唔頂得住(時間上).

醒目開學勳章 王國長老

我仔舊年小2, 睇住佢自己google, 用手寫板自己寫"兩棲類動物", copy張相放去ms word, rescale, 開printer print出黎再貼落張工作紙度

我唸父母involve得最多, 係教佢地寫d唔識既字lor

如果我個仔上到小二會自己做您以上所講, 我都好Happy!! 而家d直資私校好難考, 好大競爭, 港同面試要求很高嗎? 我個仔是斯文含蓄型... 都驚驚地...

醒目開學勳章 王國長老

對, (哎) 而家邊間唔難丫
平常心啦, 學校除左揀醒目, 仲識睇受唔受教, 我聽過有唔識答題目, 但態度非常謙遜又肯學有禮既小朋友, 入到超級名校架, 加油!

多謝您既鼓勵啦....查實你覺得港同D小朋友有無一半係"世襲"?

醒目開學勳章 王國長老

唔駛覺得, 直接答都得, 校長講左, 25%留俾細佬妹

25%....對我地呢D普通無特異功能既都確係... bad news呀....
‹ 上一主題|下一主題