用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 求教幼稚園學生坐校車優OR缺點...
go

求教幼稚園學生坐校車優OR缺點... [複製鏈接]

我兒子今年要去九龍 (深水埗) 讀K1, 我地本身住荃灣, 如果咁細小朋友坐校車, 會不會不好?  請教有此經驗的JM, 有咩要注意 ?  優點? 缺點?  我實在有D 唔捨得佢日日坐咁長途車.......好擔心.
   0    0    0    0

I drive myself everyday.  i find that 保姆車....
not really drive safelly

some of them 衝紅燈..
some of them stop in a danger place for 上落

如果自己有私家車,可以確保天天接送,那便索性自己接送吧。

如果沒有私家車,可以自己或安排信任的人接送,而且乘公共交通不麻煩,自己接送。

如果做不到上述兩項,那只有乘校車,不然便轉校。

其實如果是校車,負責任的學校都會跟進。如果是自己找的保姆車,才要多留意安全問題。

我其實不擔心校車的安全,反而我擔心孩子在校車上跟其他人學了什麼!不過我也控制不了。食得鹹魚抵得渴,既然為孩子選擇了一間較遠的學校,便得為他安排接送,唯有自己多留意孩子的行為,教導教導。

Yanamami    發表於 13-3-6 08:06

明白了, 其實我老公都有想自己揸車送番學, 佢再番工, 下午我自己去接番....
多謝你地嘅意見呀 !

Yanamami  Your kid can have a private time with each parent.  發表於 13-3-6 08:07
Yanamami  That's the best arrangement.  發表於 13-3-6 08:07

校車同保姆車係咪無安全帶?

oooasis 發表於 13-3-5 11:41
校車同保姆車係咪無安全帶?
應該是有些座位一定要有安全帶,但不是全部。
詳情可參閱 http://www.edb.gov.hk/attachment/tc/student-parents/safety/sch-bus-services/2012_guidelines_operators_c.pdf

回復 JJDINOSAUR 的帖子

多謝你呀 Yanamami !!  
‹ 上一主題|下一主題