用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 YORK & ST CAT (理性討論)
go

YORK & ST CAT (理性討論) [複製鏈接]

由於小朋友已有york offer, 之後可能會in埋st cat, 我知有人實會話收埋先算! 但都想諗諗in唔in同plan吓, 亦有朋友下年想報~ 我知一出喱個post好大機會又會引嚟罵戰, 所以只希望有小朋友正讀喱兩間學校的家長可以提供一些實質數據, 學校好定唔好不用討論, 留待家長自行判斷! 先謝謝!
不論是pn/k1-k3 家長也歡迎提供資料!
1)        一班幾多人?
2)        一班有幾多個班主任?有net做班主任嗎?
3)        一日有幾多net時間?
4)        有普通話時間嗎?
5)        幾時開始學phonics?
6)        邊個level開始學spelling?
7)        多唔多要家長參加的活動?
   3    0    0    1

p.s. 不用提及考慮名氣, 因名氣是可改變的! 材料最緊要!

ky201105 發表於 13-2-21 09:27
由於小朋友已有york offer, 之後可能會in埋st cat, 我知有人實會話收埋先算! 但都想諗諗in唔in同plan吓, 亦 ...
加多一條問題可以嗎?
1)        一班幾多人?
2)        一班有幾多個班主任?有net做班主任嗎?
3)        一日有幾多net時間?
4)        有普通話時間嗎?
5)        幾時開始學phonics?
6)        邊個level開始學spelling?
7)        多唔多要家長參加的活動?
8)   每天多少功課

我都好想知 ... .... ....

回覆:YORK & ST CAT (理性討論)

唉… 點解好似一講實質嘢, 之前好多意見的家長走晒… 有無人幫到我地?

Chirley  因為佢地都係吹多囉~  發表於 13-2-22 16:03

mamath 發表於 13-2-21 13:09
加多一條問題可以嗎?
1)        一班幾多人?
2)        一班有幾多個班主任?有net做班主任嗎?

我試下答呀,
但我未係York 既家長, 都係靠爬文睇返黎咖同問d現任家長得返黎既...
希望有人指點下...

1)        一班幾多人?  York pn一班有20-21人
2)        一班有幾多個班主任?有net做班主任嗎?  York PN全部都係國際班,所以有一個NET同一個local班主任加一個local assistant. 同K1國際班arrangement一樣
3)        一日有幾多net時間?    K1本地班好似係25mins左右, 國際班就多d但唔記得 (但返學時間係3個鐘)
4)        有普通話時間嗎?
5)        幾時開始學phonics?   如無記錯好似k3
6)        邊個level開始學spelling?
7)        多唔多要家長參加的活動?    聽聞唔多
8)   每天多少功課     問過讀k班既媽媽, 佢地話都係睇返小朋友, 不過正常來說半個鍾內一定做得完啵

以上答既都係York, 因我爬佢地既post較多, SC 我需要再問問大姑奶, 因佢個女先先前都係讀SC, 我都要了解下先可以再係到講, 希望其他知道 / 現任 / 或已畢業既小朋友父母可以留下言

我冇資料, 吾介意的話想借少少位講下自己諗法。
其實真不知道今年PN 同K1總數收幾多人。
喺哩度傳到肯俾錢就收。如果人數太多的確好難維持質數。
同埋好奇怪, 我發覺哩度很多家長都會用york同其他名校比較。反而其他知名九龍塘學校互相比較就很少。可能其他學額少的名校家長不喜歡在這裡發言呢?
另外恕我直言, 而家間間學校都係商業化, 哩樣野係正常嘅。反而我覺得york的定位係提供大量學位俾普羅大眾有機會體驗九龍塘優越式教育。
而其他學校的學額比york少所以入學競爭性比york大很多。所以選擇左york的家長都希望york憑住地點因數,可以在名氣上同其他區內高競爭性學校平起平坐。
而我上星期真實經驗, 我同做教育的朋友講我想讓小兒讀york. 因為會易入。但佢地面有難色。但我同事個仔讀緊K1 , 佢好讚賞york.所以自己都很亂。

Chirley  咁你有無問到你做教育既朋友點解會『面有難色』呢?!  發表於 13-2-22 17:08

ky201105 發表於 13-2-22 15:58
唉… 點解好似一講實質嘢, 之前好多意見的家長走晒… 有無人幫到我地? ...

我諗讀緊D家長多數轉咗去‘談幼稚園' 同‘小一選校’,少再睇呢邊.
睇呢版多數係準用家, 少實用資料.

回復 keithwu516 的帖子

佢地即時反應係慕道班事件。而同枱另一位家長讀緊st, nicholas.
可能在佢地介別, 此事已超教育越道德底線。
同埋我是當事, 感覺到佢地欲言又止。可能吾想影響我決定呱。
其實當時都幾納悶, 正常同朋友講讀XX, 一般客套回答都係: 依?幾好喎。但今次冇, 仲要神色古怪。

我分別有朋友仔女讀YORK K1 & K2 主流班, 她們說國際班非常難入, 佢地申請到現在都未有消息 佢地COMMENT 都好正面呀.  之前仲SCREEN 過X'MAS K2功課比我睇, 我覺得真係好深.
但我是沒有經驗既媽媽, 所以不能給正確COMMENT, 但我自己家姐在醫院做, 佢識既其中一個DR 都是給仔女讀YORK.  所以我估差極都仲有個譜掛, 但ANYWAY 我自己都係TAKE YORK K1 做BACK UP.

SORRY, SCAN NOT SCREEN

keithwu516 發表於 13-2-22 17:31
回復 keithwu516 的帖子

佢地即時反應係慕道班事件。而同枱另一位家長讀緊st, nicholas.

岩, 領洗事件係道德上真係過晒界, 校長個心態係你地要出去學乜我呢度都可以開班, 方面大多人有興趣知家之餘係學校又多筆收入, 所以我覺得佢想得太輕鬆了, 只係識係商業決定出法, 同先前八達通賣資料事件, 係思維上有d相似, 道德要求太低都無敏感度但我想知除左呢件事., 仲有無其他較嚴重嘅問題?!  相信好多人想知

我想問慕道班事件是學校請神職人員開慕道班從中獲利?定學校有天主教背景,可以安排想受洗的學生同家長讀慕道班?我覺得兩者出發點好唔同!如果是第一點就真係好離譜,因天主教的慕道班是不收取任何費用的,如用宗教賺錢真是不能接受。如果是第二點,孤勿論受洗的出發點是真心相信,還是想拿宗教分,只要學校從中沒有圖利,我覺得也不致最大惡極!純粹個人見解,不喜勿插

Sorry
希望大家不要再討論其他事,其他事我相信在另一個thread已討論夠。此處只想要實質資料。如有其他意見,可開另一個thread讓想討論的人自己繼續。先謝大家合。

回覆:aptvwt 的帖子

答你:是第一點!

回覆:aptvwt 的帖子

所以York我已經Bad List 咗!

‹ 上一主題|下一主題