用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Kingston playgroup 面試
go

Kingston playgroup 面試 [複製鏈接]

我有朋友已收到Kingston 2013playgroup面試通知,但我仍未收到,請問有其他人收到嗎?面試內容是怎樣的?另外,請問Kingston家長對學校評價如何?

4    0    0    0

21Ckid 發表於 13-1-11 13:13
我有朋友已收到Kingston 2013年playgroup面試通知,但我仍未收到,請問有其他人收到嗎?面試內容是怎樣的? ...

Kingston面試好似是first come first serve
你朋友應該比你早遞form
聽講kingston是有位先會發面試信,所以有面試就多數會收
有錯先改正

They sent out some interview invitations as early as last year. But they are continuously sending out more. The format of the interview is one on one, with head teachers. They may ask the child some questions, depending on the age of the child. Minirat is right that their interview is pretty much a guarantee for offer as long as you don't blow it.

差不多時間交表,唔知同住址有無關係,我朋友個住址勁的。

Kingston同耀中,你地會柬邊間?

回覆:Kingston playgroup 面試

I will choose YCIS since they have primary school as well as secondary school

我覺得唔關住址事,我估同父母工作及教育程度有關多D

回覆:21Ckid 的帖子

我會揀Kingston, 全雙語環境,香港好難得

21Ckid你小朋友幾大呀?

小朋友8個月。

報名表無問家長教育程度。而工作牌面看都好難分出高下(雖然我朋友一家收入肯定多過我地)。

你朋友個小朋友大D嗎?可能跟月份in呢

I will choose Kingston also!

引用:I+will+choose+Kingston+also!+

原帖由 PLMAC2 於 13-01-25 發表
I will choose Kingston also!
你小朋友今年入pg?

醒目開學勳章

引用:小朋友8個月。報名表無問家長教育程度。而

原帖由 21Ckid 於 13-01-17 發表
小朋友8個月。

報名表無問家長教育程度。而工作牌面看都好難分出高下(雖然我朋友一家收入肯定多過我地) ...
請問你係晌小朋友幾大嘅時候交form?

回復 bbbingo 的帖子

出世個零月時報,仲等緊…….

不過要交7.2萬入會費(non-refundable),如果讀幾個月不滿意或搬屋或其他原因退學就唔底啦!

雖然Kingston口碑好似幾好,如果收,我都打算讀完成個幼稚園(攤分4年,一年1.8萬,都仲可以),但you never know. Kingston的家長,同報咗名的,你地真有甘大信心?

醒目開學勳章

引用:回復+bbbingo+的帖子 出世個零月時報,仲

原帖由 21Ckid 於 13-01-25 發表
回復 bbbingo 的帖子

出世個零月時報,仲等緊……. 不過要交7.2萬入會費(non-refundable),如果讀幾個月 ...
Thx for your info

我囡囡讀2歲班,囝囝會係8月讀pg,即係我都要交7萬2,但我認為值得。
囡囡仍未滿3歲,讀得好開心,但自理及雙語能力很好,老師和職員記得每個孩子,幫手照顧孩子的嬸嬸亦很友善。
總言之,我本人對學校很滿意。

回復 nys262 的帖子

請問:

1.你孩子小學和中學部署如何?kinder畢業一般到邊間學校?多少會留在Kingston小學?小學畢業的去邊?

2.家長一般家境如何?

3.學生大多來自本地家庭,學生英語離native多遠?還是接近local school多的?

謝謝。

Kingston 的家庭來自世界各地, 德國, 加拿大, 美國, 台灣都有...
我個囡上緊playgroup, 老師教得好好, 又細心, 個個小朋友都好鐘意學校!

回復 21Ckid 的帖子

我真的沒很留意學生升學情況,有次家長會學校曾提及該年學生有升讀原校、esf、rc...(國際學校較多),亦有個別考入傳統名校。而我就選國際學校這條線。唔係原校升讀,並唔係k小唔好,只係佢既中學實在太遠(沙頭角),如果讀完小學才考其他國際學校,又會因學位太少更難考入。

坦白講,以佢學費水平,我想多數學生來自中產或以上水平吧!
至於英語能力,你想跟那類local 學校比較呢?我會話,這樣小的孩子,能夠隨時轉台用流利英/普跟老師或同學交談,已很好很好了吧!

聽完用家既意見,我對Kingston更有信心

‹ 上一主題|下一主題