用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 高主教書院小學部 高主教小學- 想了解多少少。。。
go

高主教小學- 想了解多少少。。。 [複製鏈接]

1.請問放學後會有導修課嗎?定係要即時離校?2. 請問小一放學後會有課外活動嗎?3. 請問除3次考試外,默書、測驗多嗎?4. 請問有邊間補習社係主要補高小嘅小朋友?可以接放學會更好。

謝謝大家(^^)

0    0    0    0

Raimondi is a good school. It has good principal and teacher. If your child is active, it has lots of activities to participate. Chinese taught in Putonghua. Your child can communicate fluently with people when P.6. It does not have extra "tutorials" after school. Family support is needed. The teachers are very good. They have experience and have "heart". Secondary section is not bad, Band 1, English school, long history. Majority of primary students will choose it.

引用:Raimondi+is+a+good+school.+It+has+good+p

原帖由 KKKK 於 13-01-12 發表
Raimondi is a good school. It has good principal and teacher. If your child is active, it has lots o ...
唔該晒你(^^)

班上有小朋友上個月轉校(小一)

引用:班上有小朋友上個月轉校(小一)

原帖由 im_csb 於 13-01-19 發表
班上有小朋友上個月轉校(小一)
因為搵到更好,定係頂唔順呢?d人話高小都谷同深,朋友個仔,測驗得16分但唔清楚佢係咪溫得唔夠

回覆:cyhh 的帖子

轉校個小朋友是私人理由。

高小的課程吾係你地成曰講的咁谷,parents day 兩位主科老師都話我囡囡讀得好輕鬆。我都覺得,佢成績都吾錯。小一生活比我想像開心得多,高小是一间非常好学校。

妹妹豬 齊來做個好朋友)

家長要跟,越高班越忙,如果活躍,肯參加多D活動,好開心,学業上,家長多多少少要跟,例如普教中,幫唔到就默書錯晒,有unseen dictation, 評估,追不上就fall behind

回覆:KKKK 的帖子

我觉得高主教適合肯讀晝和受教的小朋友

回覆:高主教小學- 想了解多少少。。。

我小朋友將會插班高幼k2,我地亦一直有俾佢私人學普通話,希望佢可以入到高小啦

我自己学普通話來幫他默書,Maths做中英exercise,評估亦有中英題目,肯勤力就okay.祝好運!

引用:我自己学普通話來幫他默書,Maths做中英exe

原帖由 KKKK 於 13-01-21 發表
我自己学普通話來幫他默書,Maths做中英exercise,評估亦有中英題目,肯勤力就okay.祝好運!

...
Thanks

我覺得小一課程, 間間小學都差不多, 著重穩固小朋友, line up 小朋友的能力

我仔讀梗小一, 也有幾個朋友同我講過, 話高小好深和谷.  其實佢地都只係「聽聞」, 冇真係識人讀梗而咁講.  

So far, 我見兒子讀得頗輕鬆.  每天約4份功課, 每份其實都吾係深, 通常半小時可完成.  佢仲有好多free time玩.  有別一般學校的兩測兩考 (因全部計分, 其實等同4次考試), 高小只有3 次考試, 而平時的測驗則不計分, 所以測驗都吾需要緊張, 就當 是温書罷了.   考試係Nov, Mar & Jun舉行, 所以一年內每次的大假 (e.g. x'mas, Easter) 都吾需要温書.  我自已 chrismas holiday 就一家人去了旅行 !

當然, 我都預咗去到高年班深d, 可能冇甘輕鬆, 但我相信間間學校都係甘.  

作為家長, 我暫時都覺很輕鬆的, 每次評估and dictation 都起碼一星期前通知, 家長可以weekend先温下, 到評估/dictation早一日又温下.  我有朋友仔女的學校真係可以明天測, 今日才通知.  在職家長如果要OT好夜才回家就惨了.

回覆:高主教小學- 想了解多少少。。。

3測3考,但測驗唔計分,咁好好喎!

pls note that there is no specified week(s) for 評估 (高小called 測驗 as 評估), so it may not be accurate to say 3測.  

i mean 沒有測驗周, i.e. 將成個學期的評估全部集中係某星期做哂.  

e.g. the second term starts in early Dec.  In Jan,  就開始有評估.  this week 有一科, next week有兩科但冇dictation.  似乎老師都係盡量spread開,
‹ 上一主題|下一主題