用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇家長幫小朋友上K1時轉校後有少少後悔? ...
go

有冇家長幫小朋友上K1時轉校後有少少後悔? [複製鏈接]

邊間轉邊間?點解呢?

0    0    0    0

意思係咪唔留N 校上k ,轉校讀k 1?我都打算唔係原校升上,k 1轉校,唔知會唔會後悔呢!  可能會發覺新不如舊

回覆:有冇家長幫小朋友上K1時轉校後有少少後悔?

如果有龍校收,一定轉啦!

想清楚先轉,后悔太negative啦

樓主,首先問吓自己點解要轉校,原本的不好?有心儀學校想讀?當初諗住轉校都因為認為現在的學校不能滿足,若是一切都滿意,為何要小朋友再從新適應新環境呢?一開始便諗會後悔既証明自己其實都唔係咁想轉校。想清楚才決定!轉校會否後悔最決於妳有幾大希望入到新的學校(我相信樓主應該做足資料搜集才選校的)。

jvcfamily  很同意你的分析.  最緊要諗清楚點解要轉..  發表於 12-11-30 12:32

其實我之前都好擔心會後悔,宜家讀緊呢間屬band 1, 小一派位理想,但眼見K2/3嘅小朋友比人係咁谷,家長都抱住戰鬥格谷行,我唔想黎緊三年都谷到個B咁辛苦,想𨍭間happy school, 寧願自己花多少少時間同佢補下language...

回覆:Jayann 的帖子

你讀的,是否指西灣河那間?

明我? 點谷法?

回覆:有冇家長幫小朋友上K1時轉校後有少少後悔?

其實一直以來都見有家長在騎牛搵馬的情況下,struggle究竟幫唔幫小朋友轉到一啲名氣大,又或者龍校就讀。有時會諗:係咪所有轉到校嘅真係會更上一層樓呢?定係會有新不如舊嘅感覺呢?所以想各位分享下想法同經驗,藉此借鏡。
而我自己,見小朋友讀得開心,都冇諗咁多啦,就決定一動不如一靜,不變應萬變。

‹ 上一主題|下一主題