用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 夠究好唔好報面試班好(升中)??
go

夠究好唔好報面試班好(升中)?? [複製鏈接]

醒目開學勳章

想考完試同小朋友報, 因為有好幾間, 標榜可以知心儀我中學面試內容, 可以訓練教導小朋友從面試中突為而出, 夠究真唔真??
   0    0    0    0

回覆:夠究好唔好報面試班好(升中)

我都好想知,去親學校講座都話唔好讀面試班,話會分得出小朋友有無讀過面試班……

回覆:超正龍吐珠 的帖子

個人認為沒有必要參加面試班,如果想知道心儀中學的題目,可參考ek,或發帖問,相信熱心的家長門會幫到手。亦可以報一些直資中學當練習,等小朋友鎮定d。

簽名被屏蔽

我仔仔當年有讀, 因學校支援不足,而我亦無能力教到他.

jarjane 發表於 12-11-14 23:11
我仔仔當年有讀, 因學校支援不足,而我亦無能力教到他.

同意。在這類問題上,好多時都會出現糾纏。不論有用沒用,最緊要自己覺得有需要,又有經濟能力負擔。

他,不是來自名小學,沒有絕對的優勢,不曉得別人的強處,只知自己的不足,真的一分都不能少,盡力而為。當年我自己都花了不少時間在小朋友的面試上作準備,排演也不知作了多少次,不是為了背誦標準答案,也不是將大人的思維方式強加於小朋友的天真之上(去看看隔鄰有一條標題是假如你有一百萬,你會怎樣用。在這標題下,好容易就可分出一般大人的思維和小朋友的思維方式的不同,有家長說得好啱,有的小朋有可能連一百萬的概念也沒有,不交給大人處理還可怎樣。還有家長說的那些追住問的問題,不是單靠背誦就可以),為的是去除了他多餘的壞習慣,改善了一些平常不以為意的禮貌和態度。我自信在這方面我有能力做好,但偏偏未必個個家長都能勝任。我唔信個個同學都有能力可打天才波,只是我更相信經過排演後的行為表現和答題技巧一定比沒有的更加優勝。

小可愛爹  好意見  發表於 12-11-15 14:03
:verycold: :verycold: :verycold:

可以去見識下,不過作用不大~

個人認為,如果學校沒有這方面既支援,其實可以試下,小朋友轉數高極都好,面試時間得很少,很難盡量表現自己,如果對面試有一定程度既了解,如方式、問題等,自己就可以裝備一下。

不過,最重要都係呈分試,睇排名。

****未經本人許可, 不得轉載****

一試無妨, 但一些標榜針對某名校的課程, 實用性不一定很高
經濟鬆動無問題, 可以照報

引用:想考完試同小朋友報,+因為有好幾間,+標榜可

原帖由 超正龍吐珠 於 12-11-13 發表
想考完試同小朋友報, 因為有好幾間, 標榜可以知心儀我中學面試內容, 可以訓練教導小朋友從面試中突為而出,  ...
我仔有讀,因佢唔係太識應對,能力負擔到,當作外出補習吧!實際作用見仁見智,有同學上完堂信心大左,但其實佢本身都唔差,比錢上面試班當為買小小信心!
唔太差的可以慳返!

ohnono 發表於 12-11-15 12:39
同意。在這類問題上,好多時都會出現糾纏。不論有用沒用,最緊要自己覺得有需要,又有經濟能力負擔。

他 ...
講得非常好!每個小朋友在面試的支援上各有不同,所以家長才是最了解到孩子的需要.
‹ 上一主題|下一主題