用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 ...
go

如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在 [複製鏈接]

那個是因,那個是果?
係邊個諗出來,令咁多傳統名校轉了直资,少咗咁多免费好學校。點解直資收咗政府一大舊錢,又收家長一大舊錢?又話可以多D资源,又話可以自己揀叻D既學生。現實係蘋果日報今日報導spcc今年文憑試通識和中文差,校長話佢地强項係英文,有八成人考獲5級或以上喎。
Well,5級或以上等於舊制C級或以上佐喎,咁算強架嗱。
點解St Mary只係津校,冇拿家長錢,冇額外資源,又冇得揀學生;但係又可以做到又小班考學,又成績好呢又!
係咪時候檢討吓尼個制度呢,D錢用咗去邊,浪費咗去邊呢?是否只應該轉做私校,願者上釣,不要浪费納税人金錢呢!?
   2    0    0    0

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+12-11-12+00:47

原帖由 lawsonmoon 於 12-11-12 發表

那個是因,那個是果?
我地要多謝以前梁錦松既5號報告書,或者更早之前既政策。政府成個教育理念係要打散傳統名校既優勢。想辦法逼D有實力既學生去其他學校。所以而家越來越多所謂地區名校,但D傳統名校為左生存(重拾選生自主權)而轉哂去直資。寧願"博一博"仍然有家長肯比多D錢讀(基本上一定有)。咁咪而家既局面囉。呢樣冇謂對不對,政府既念有佢一定既原因,只不過係反地心吸力而行。問題係我地家長自己鍾意傳統名校,冇法。另外spcc"只有"八成eng cre到。咁你都覺差?咁就只可說句真係見仁見智啦。

回復 HelicopterDad 的帖子

Yes, parents always want to find a better school for their children so it is unlikely to have a dss without applicants.

引用:+本帖最後由+lawsonmoon+於+12-11-12+00:47

那個是因,那個是果?
另外比St. Mary 更加好Price/Performance既學校大有人在..........如果你只用考試成績來measure既話。你好似係DBS出來嗰喎。你唔明?唔同意?

simpleway  睇生果報唔自己過濾下照單全收既人,智力可能有問題!仲話自己係DB出呢, 仲話係debate team喎!  發表於 12-11-12 09:50

那個是因,那個是果?
直資按人頭資助,政府可省卻不少其他支出,故推出優惠直資的政策,吸引傳統名校轉制。然而傳統名校是否已無優勢?第一屆新高中,用作比較基本水平的指標,中英數通3、3、2、2百分比,已公開的全港最高為鄧顯97%,接著是聖保羅男女及曾肇添92%,然後是張祝珊與英華女校90%,St Clare 89%, 林護88%.......也不能說傳統名校已完全失去優勢吧!另一方面,部分直資的成績比全港平均37%還要低,情況雖然令打算在本地升學的家長擔憂,但是在那些學校就讀的目標應是長遠的,只要家長做好海外升學的準備就行。各取所需,百花齊放,不亦樂乎?

sheffield  讚成!  發表於 12-11-12 09:29

回覆:如果小一冇人考直資,會否冇真資學校存在

分析直資而忽略最初目的是捉錯用神,是政府換個形式資助愛國學校,為回歸作準備。

因為收生不顥,於是設立增值指標。繼而威逼利誘名校加入直資。溫水煮蛙後,大部份愛國學校無形中變成名校。繼而我中學時的飛仔飛女學校,現在都是直資了。

看直資教育要了解歷史,細緻分類,過程中的改變及變質,不應只聚焦幾間轉直資的傳統名校。

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

對我來說,部份直資的價值不在於成績,而是教學模式,語言發展和資源/設備。部份直資新貴根本連公開試(由自己小一上的)的track record都未有,所以入得去就唔會預有好好的成績。如父母選得這類學校是應該會孩子好好準備出國讀書的學費…

醒目開學勳章 王國長老

聽講(想當年仲係黃毛丫頭一個), 當年攪直資, 係教育局"對付"D勢力日漸坐大既辦學團體, 想繼續要自由就要變直資, 政府CUT資助, 學校就可以多D話事權
想當年, 根據業內人士講, 無人估到會變成今日咁既局面

話分兩頭, 點解要針對直資成績好與唔好呢? 市民夠一年俾好多錢去SUPPORT津校啦, 難道津校又間間都誇啦啦? 收生不足, 殺校的年年有, 我就係一個不能受惠於小一派位制度既例子, 所以一早決定要自己去考

學樓上話齋, 百花齊放, 唔好嗎?

HelicopterDad 發表於 12-11-12 08:20
我地要多謝以前梁錦松既5號報告書,或者更早之前既政策。政府成個教育理念係要打散傳統名校既優勢。想辦法 ...
以收政府一舊錢再收家長6千蚊一個月既資源,再加自己揀小一學生,我做校長真係唔敢講係強囉,我令願㡳調D囉!有冇津校St Mary和Marymount既數據呢?

醒目開學勳章 王國長老

樓主, 如果你係留意成績的話, 你會發現你想要既野, 7月DSE一公佈成績, 中學版已經有晒................

cowboy2007  好搞笑law  發表於 12-12-28 18:04
lawsonmoon  我咪講過DBS一向公開試都唔勁,叫人讀鄧顯吖嘛。你唔係咁蠢走去報DBS嗎?  發表於 12-11-12 16:13
simpleway  佢好搞笑架,到講佢母校DBS佢就叫人唔好淨睇成績!  發表於 12-11-12 14:37

Charlotte_mom 發表於 12-11-12 10:11
聽講(想當年仲係黃毛丫頭一個), 當年攪直資, 係教育局"對付"D勢力日漸坐大既辦學團體, 想繼續要自由就要變 ...
我係反對直資制度,支持只有官津和私校兩類,私校生唔可以讀政府资助學位。我支持聖心模式。津私校兩制。
直資制度和官津爭大學資助學位係不公平的競爭。校法國立法唔準在家做功課(唔係唔準做功課),係想確保公平競爭,功課在校自己做。

HelicopterDad 發表於 12-11-12 08:27
另外比St. Mary 更加好Price/Performance既學校大有人在..........如果你只用考試成績來measure既話。你好 ...
'simpleway' 你俾人ban完又講得嘢嗱?一個月後你冇俾人熄屏仲講到嘢我再答你啦,hao bu hao?

hophopbunny 發表於 12-11-12 13:48
admire your persistance in this subject
。。。。咦這topic你重未講check地址證明
我只可以話唔係事實既話冇人會理;但有D事實show咗出來又唔係人人高興!
其實學校唔好咁高調,成績好嗰年就大鑼大鼓,成績唔好就話唔重要。攪到年年好似業績報告咁,員工同shareholders都受影響。

引用:Quote:HelicopterDad+發表於+12-11-12+08:2

以收政府一舊錢再收家長6千蚊一個月既資源,再加自己揀小一學生,我做校長真係唔敢講係強囉,我令願㡳調D囉! ...
都係嗰句。你是對的.........如果你只用成績來比。上面有人講鄧顯最利害添。

今年147位文憑試畢業生,99%順利升讀本地、海外大學,報考聯招本地資助學位的學生,八成入讀港大、中大和科大,其中19名學生獲派醫科學位課程。
咁都唔滿意要批評,樓主對spcc都好有偏見喎!

hophopbunny 發表於 12-11-12 16:26
那,你是學界 muddy waters

看來你仍需努力...直資受歡迎程度節節上升中
嘩,有咁既能力就好了。

我反而覺得直資為我提供了多一個途徑去搵學校. 如果要我搬去名校網我買唔起. 況且也不包生仔(一定抽中). 要我用自己地區純等派位我又有點不甘心(好學校選擇不多). 但而家我可以選擇住在我想住的地方, 但又可以比我跨區揀學校. 平有平揀, 貴有貴揀.

至於全部轉私校, 學校要自負盈虧, 學費也實在太貴了.
‹ 上一主題|下一主題