用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 其實小朋友面試唔會攰架
go

其實小朋友面試唔會攰架 [複製鏈接]

前排就頻頻報名13年K1,乜都報;依家就個個星期六面試。到e家in左四間,有兩間收左,兩間等通知。11月3號顛到要in六間,朝八晚四,好似返工梗。我驚仔仔頂唔順。
不過,今日仔仔問我,"媽咪,下個星期六我又想面試啊,有好多小朋友,可以玩好多玩具。不過老師問好多一樣嘅問題。"我問佢有無答曬老師D問題,佢話有,老師仲贊叻仔添。
原來in多D,等佢warm up下都幾好。11月1號同3號係主力,SC,KV,lHMK. 希望仔仔可以正常發揮。
其實爸爸媽媽們唔使梗緊張同擔心,小朋友識自己調節,如果我們俾壓力佢哋,又或者俾小朋友感覺到父母嘅緊張,反而影響小朋友嘅正常發揮。
各位加油啊!

0    0    2    1

其實大人都有點頂唔順, 你仔仔好叻, 樂在其中.

嘩,樓主你仔仔識講咁多野??好叻叻! 同埋你總共報幾多間?好似IN.咁多....

我都覺得係呀,家長唔好太大壓力,當同佢地去玩咁,佢地見到咁多玩具OR小朋友,有時咪當返PLAYGROUP LAW~~

引用:你仔仔好叻呀,識講咁多嘢+幾月仔呀?

原帖由 De1020 於 12-10-30 發表
你仔仔好叻呀,識講咁多嘢
幾月仔呀?
一月仔。

引用:其實大人都有點頂唔順,+你仔仔好叻,+樂在其

原帖由 KTP 於 12-10-30 發表
其實大人都有點頂唔順, 你仔仔好叻, 樂在其中.
其實係我哋太緊張了,小朋友就係知道好唔好玩。中意唔中意個環境。就好似有一間,交表同面試果陣,仔仔都話,"媽咪,我唔中意哩度。"in果陣,自己羅玩具玩,好快就玩曬。老師同佢傾偈,都唔係好想答。(不過都收左)。轉in另一間,就玩得好開心,乜都答。佢真係唔知攰架。原來幼稚園都要講同小朋友夾唔夾架。

引用:嘩,樓主你仔仔識講咁多野??好叻叻!+同埋你

原帖由 pisontam 於 12-10-30 發表
嘩,樓主你仔仔識講咁多野??好叻叻! 同埋你總共報幾多間?好似IN.咁多....

我都覺得係呀,家長唔好太大壓力, ...
我乜都報啊,都有二十幾間,老公都話我crazy.其實我阿B都係驚人架,不過in多左,就知道去面試有嘢玩。同埋in得好,唔喊,就有奬勵。例如麥當勞雪糕等。

FerreDeng 發表於 12-10-30 10:27
我乜都報啊,都有二十幾間,老公都話我crazy.其實我阿B都係驚人架,不過in多左,就知道去面試有嘢玩。同埋i ...

咁係你個仔叻,IN得多反而表現得好...

我諗都要睇小朋友性格,有些亦IN.得多,但就話會怕左IN.,有反效果~~

引用:Quote:FerreDeng+發表於+12-10-30+10:27+我

原帖由 pisontam 於 12-10-30 發表
咁係你個仔叻,IN得多反而表現得好...

我諗都要睇小朋友性格,有些亦IN.得多,但就話會怕左IN.,有反效果~~
其實我仔仔第一次in果陣都喊架,之後就無了。我晚晚同佢講星期六有好多小朋友玩,同老師玩玩具。俾佢感覺到好似去公園梗開心。

回覆:其實小朋友面試唔會攰架

一日in 咁多間,即使只當玩都好頻撲。小朋友唔攰大人都攰啦,而且小朋友亦會越戰越失去興趣而表現不好。所以我上年規定自己一日之內唔會俾阿女in多過兩間。

引用:一日in+咁多間,即使只當玩都好頻撲。小朋

原帖由 keio 於 12-10-30 發表
一日in 咁多間,即使只當玩都好頻撲。小朋友唔攰大人都攰啦,而且小朋友亦會越戰越失去興趣而表現不好。所 ...
當然啦,平衡分配得好,小朋友先有精力做最好表現。所以家長就要俾多D心思同時間分配好,要有足夠時間in,而唔系趕場。相差一個鐘內的KG,我都會放棄一方。小朋友只負責輕鬆玩。

‹ 上一主題|下一主題