用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 愉快幼稚園定傳統幼稚園好呀?
go

愉快幼稚園定傳統幼稚園好呀? [複製鏈接]

0    0    0    0

其實最緊要係家長心態,什麼學校小朋友都可以開心

回覆:readymama 的帖子

其實很難分別哪些是傳統,哪些是愉快呀。每間學校都有自己的特色,課程深亦不一定不愉快。一定要多了解,最好聽一些已畢業或已離校的家長的意見。

什麼是愉快幼稚園? 什麼是傳統幼稚園?

我幫自己既小朋友揀左一間愉快但課程唔算深既kg,因我覺得讀kg既年紀係應該按照小朋友本身既發展需要黎學習!

回覆:愉快幼稚園定傳統幼稚園好呀?

我覺得好多都可以愉快中學習而又接到小學喎

睇吓你係咩類型的家長,小朋友係咩類型的學生。

傳統或者谷果d,K1無也野,但K2、3真係寫幾深的字,幾多功課,又默書又教深一、兩年。

但係EK都見到好多家長好buy,覺得小朋友從細開始接受到,都好開心,家長自己又中意幫小朋友溫書,所以不以為苦。

我本身吳贊成谷,但自由社會,教仔各施各法,小朋友ok就得。

講真,我好少聽聞邊間幼稚園的學生是不愉快的。

chongnicole 發表於 12-10-9 19:31
睇吓你係咩類型的家長,小朋友係咩類型的學生。

傳統或者谷果d,K1無也野,但K2、3真係寫幾深的字,幾多功 ...

同意!

我都想選一間傳統, 你有無好介紹, 在西灣河附近都可以

引用:我都想選一間傳統,+你有無好介紹,+在西灣河

原帖由 BBJT 於 12-10-09 發表
我都想選一間傳統, 你有無好介紹, 在西灣河附近都可以
明我幼稚園

回覆:meloeskie2 的帖子

明我好似好谷架喎

太谷讀書方式不合時,活動教育更可取

隨了明我後, 仲有無第二間選擇

想借位問一問。如果小朋友係觀察型,即係上堂唔主動參予,但其實老師教嘅全部記入腦,咁係咪啱傳統學校多D呢?

回覆:littleape0129 的帖子

其實大部分幼稚園都係活動教學㗎

我都想知九籠區有边d有学卷幼稚園係深架!

引用:想借位問一問。如果小朋友係觀察型,即係上

原帖由 littleape0129 於 12-10-10 發表
想借位問一問。如果小朋友係觀察型,即係上堂唔主動參予,但其實老師教嘅全部記入腦,咁係咪啱傳統學校多D ...
我仔都係觀察型!K1我比咗傳統~講真傳統幼稚園都可以好快樂上課~係睇間幼稚園點教法,反而一早選擇咗課程深d好d!我之前比仔返國際n班,反而老師投訴佢唔聽指令,現返傳統學校K1老師話佢無問題!觀察型未必自由識學習適合~反而近不聽指令(當然老師都係有問題,外國老師叫你做~香港老師係教你做)

回復 gisoleung 的帖子

而家亞囡返緊N班,老師就係話佢觀察多,唱歌多數齋睇,好少根住唱,唔會好主動答問題,但你問佢,佢又識答。所以我諗可能唔太適合活動教學,因為呢D大多要小朋友主動參予。
但我又唔係太鐘意傳統學校嘅大班教學。有冇D既係傳統,又小班教學㗎呢?

引用:回復+gisoleung+的帖子 而家亞囡返緊N班,

原帖由 littleape0129 於 12-10-10 發表
回復 gisoleung 的帖子

而家亞囡返緊N班,老師就係話佢觀察多,唱歌多數齋睇,好少根住唱,唔會好主動答問 ...
大班教學真係無方法!我仔個果班都成3x人,但老師會分2組教!問題不大喎!老師好鍚我仔!好留意佢!聽老師講我仔都開始主動!活動教學唔係唔好,但對觀察型真係唔好囉!我仔會想得好清楚先行動,迫唔到!果d老師未覺得唔合作!

‹ 上一主題|下一主題