用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教各位熟悉三十四校網的媽咪
go

請教各位熟悉三十四校網的媽咪 [複製鏈接]

因家中的小女非常頑皮,坐唔定同唔專心,令我非常頭痛。因此想揾間無咁大壓力的小學。以下三間希望各位比少少意見:
合一堂學校: 因住在土瓜湾,驚路途遙遠,未知上、下課的時間如何?課程如何?
基道小學: 校風如何?每天平均多少樣功課?中學派位大如何?
獻主會聖馬善樂: 會否太谷?多不多默書同測驗

謝謝各位
   0    0    0    0

合一堂 ﹥基道 ﹥獻主會

引用:合一堂+﹥基道+﹥獻主會

原帖由 冬菇仔 於 12-09-25 發表
合一堂 ﹥基道 ﹥獻主會
我聽幼稚園老師講今年小一9月已有10樣功課喎

獻主會?

回復 冬菇仔 的帖子

請問為什麼妳會這樣排呢?

回復 大姑媽 的帖子

你不是說要無咁大壓力的學校嗎? 如果壓力不大,一定是二線學校,而二線學校中,合一堂及基道的校風,關愛及支援較好及可取。而兩間獻主會即是本區最谷的。個人對兩間獻主會無好感,印象簡直差差差。

回復 冬菇仔 的帖子

謝謝妳! 唔好意思,為什麼合一堂會排在基道前嘅?因為呢兩間學校非常少人談論。其實基道是近屋企少少,但我又唔知將來會唔會搬,因為唔係我話事。如果由土瓜湾去公主道返學,會唔會遠咗啲呀?因為我驚要五點幾起身.

回覆:請教各位熟悉三十四校網的媽咪

會唔會考慮牧愛,聽聞老師們都好有愛心好用心,我都只係曾經住果頭,由街坊聽到返來

排合一堂係基道前面,係因為升中派位好少少及學校支援好D。

其實合一堂及基道差不多的,你住土瓜灣可考慮基道。我小朋友的同學仔係基道讀P.1都讀得好開心,她的父母都話D老師好好。係今年叩門的經歷中,兩獻主會俾我的印象最差,我當時即時反應係就算offer都唔讀(同場面試的另外兩位家長的感覺一樣,結果那兩位家長真係收到offer而最終推了)。
‹ 上一主題|下一主題