用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 啓思小學附屬幼稚園 冬季校服的外套是否要買齊,pls advise, thanks ...
go

冬季校服的外套是否要買齊,pls advise, thanks [複製鏈接]

小兒剛入學K1, 收到學校通知買冬季校服,想請問K2或以上班別家長,除必須的校服外,各種外套是否要買齊?本人開學時已買了淺灰綑棗紅開胸毛衫。例如
(1)黑色jacket中褸,
(2)棗紅色抓毛fleece內褸(可套上黑色jacket作內膽一同穿著),
(3)花灰色有帽運動衛衣。

我想是否(2)棗紅色抓毛fleece內褸最有用,最多機會著,可代替有帽運動衛衣,而(1)黑色jacket中褸是否夠暖?學校是否准學生著其他風衣 或羽絨,會更擋風保暖。那麼(1)同(3)都不用買,以免浪費。請有經驗家長俾意見。謝謝。

0    0    0    0

I want to know too. thanks

hi all,

個人意見~~阿仔意思~~

黑色褸幾型, 不過領位阿仔唔LIKE, 佢話"鞋", 唔知而家有無改善;
棗紅褸OK, 可買;
有帽運動衛衣阿仔又唔LIKE, 因領位好細, 熱時自己除唔到, 聽聞已有改善;
太凍時可著自己褸.

希望幫到妳地^^
P.S. 阿仔由K1讀到今年小六啦~~

回覆:IRON 的帖子

多謝Iron.
我想法一樣,我仔得3歲,佢唔會識除件有帽衛衣,件黑色中褸,我都係驚佢質地硬又唔夠羽絨暖。

回復 Happy2009 的帖子

hi happy2009,
唔駛客氣, 黑色褸個衫身好滑架, 不過領位係第2樣質料, 我仔唔LIKE, 我覺得佢都著得幾靚仔架!

^^

亞仔K3, 只係買左棗紅褸咋~ 如果凍, 你可以自己俾羽絨  or 其他褸俾佢著, 學校冇乜所謂~
‹ 上一主題|下一主題