用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 請問中樂的樂理與西樂的樂理相近嗎?
go

請問中樂的樂理與西樂的樂理相近嗎? [複製鏈接]

如果小朋友先學中樂(為興趣), 之後再學西學的樂理 (為了考試), 會否很混亂? 多謝指點!!
   1    0    0    0

sslailai 發表於 12-9-10 12:57
如果小朋友先學中樂(為興趣), 之後再學西學的樂理 (為了考試), 會否很混亂? 多謝指點!! ...

中樂係用簡譜,西樂係五線譜,較為複雜少少,但兩者其實無衝突。

醒目開學勳章

引用:如果小朋友先學中樂(為興趣),+之後再學西學

原帖由 sslailai 於 12-09-10 發表
如果小朋友先學中樂(為興趣), 之後再學西學的樂理 (為了考試), 會否很混亂? 多謝指點!! ...
你是指“樂理”,還是“樂器”?
如果係樂器,我又唔覺得會有混淆,我識很多小朋友都有同時學中、西樂器,他們都學得很好!而且,現在很多中樂團都要求要識睇五線譜,有學西樂反而有幫助!

如果係樂理,就要視乎考哪一間?

謝謝你們.
其實現在小朋友需用學習樂器, 經他一輪挑戰後, 他想學中樂樂器.  但兩三年後, 學校有音樂科是有西樂樂理科這一part.  所以擔心現在他學了中樂樂器, 數年後又要重新再學西樂樂理!
由於我是樂器/樂理文盲, 所以非常多謝你們的指教.

醒目開學勳章

sslailai 發表於 12-9-10 15:41
謝謝你們.
其實現在小朋友需用學習樂器, 經他一輪挑戰後, 他想學中樂樂器.  但兩三年後, 學校有音樂科是有 ...
你都識講兩、三年後,到時先算啦!小朋友好快適應

回覆:sslailai 的帖子

中樂多用簡譜,西樂用五線譜,但節奏一樣只是中樂樂理跟西方樂理不同,但小朋友會分到的,不用擔心!

中樂的樂理, 考一級時需要讀中樂歷史及考一些基礎樂理, 考二級時還要考埋聆聽添!!!

樂理部份考一些基本概念, 如高音譜號, 強弱, 休止符, 分辨調式, 拍子, 小節, 音程等等...還有五線譜與簡譜(即宮商角徵羽五聲音階)的互換。

至於中樂歷史部份就讀考試局出個本書就得, 「中央音樂學院一級樂理教科書」

回覆:eny 的帖子

除了古琴外,絕大部份中樂樂手都唔會知何謂宮、商、角、徵、羽。

eny  理論就係咁架啦!唔用但要識!  發表於 12-9-17 23:53
‹ 上一主題|下一主題