用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 越來越失望及氣憤
go

越來越失望及氣憤 [複製鏈接]

有冇辨法知道自己取機號碼有幾後,究竟點去抽,
有冇人知,對於我地呢班重災區人好唔公平,我
地香港有納稅都享受唔到,結果自己住個區
都派唔到一間好小小學校,連叩門都有跨區
人來,現今教育局究竟有正視呢個問題?
有冇去好好正視呢個問題
   0    0    1    0

無辦法知,只有電腦系統知。公平,呢個問題真係講開就停唔到,總之現在香港政府問題多多,唔淨止係教育,各方面都引起公憤,我地星斗市民只有生氣,不能出氣,有苦無路訴!!

抽唔到都算,唔好叩門跨區人又叩得,兩輪無選佢既又叩得,搞到間間趁虛咁,我想可唔可以比返區內人優先,或者比返同情分一啲係抽唔到既小朋友。不過而家啲學校都只會揀"叻"既學生。

w_y  你咁講又有班家長話應該憑實力, 順得哥情失嫂意.  發表於 12-6-27 10:15
Haz-mama  totally agree.  發表於 12-6-26 11:06

回復 ANN_LAU 的帖子

其實趁虛面試根本就揀唔到”口力“學生,得果短短幾十分鐘,成組面試,好難真正反映小朋友的能力,一對一見埋家長又唔同講法。所以我覺得學校揀學生早就係你交表時內定了一批人,然後再利用呢個咁短既面試作為觀察,最後先揀出合適的學生,同”口力“唔”口力“無直接關係。

我絕對同意及感受到樓主有幾氣憤, 因為我都成日覺得我係納稅人, 我的子女好似冇得享受免費教育, 有人覺得我哋D小朋友係有學位, 但唔去讀, 但點解個D冇納稅, 仲要落嚟申請宗緩個D人, 又可以住公屋, 小朋友又好彩哋可以享受免費教學? 仲要而家去叩門, 真係好似乞佢哋咁, 一早內定咗, 但又唔知叫我哋去見做什麼, 打電話去問又好COOL咁.....唉, 我哋的小朋友只係冇咁好運抽到好學校, 但呢D咁嘅政府學校又何需要小朋友去做PAPER, 又攪咁多2ND IN 呢? 不如就將有叩門的小朋友表格又抽一次未仲快靘正, 反正見個陣時都唔知佢哋用什麼標準去覺得呢個小朋友啱定唔啱...... 政府叫人生兩個, 但佢咁嘅突育制度, 咁嘅安排, 叫我哋呢D香港人點敢生?

有啲學校會比 priority 區內叩門學生及之前大抽獎有選該校的學生, 我試過打電話問一間學校會否接受跨區申請, 電話答會, 但交咗 form 後連 in 嘅機會無, 咁就唔好叫我交喇.

萬獸之王 發表於 12-6-26 09:28
回復 ANN_LAU 的帖子

其實趁虛面試根本就揀唔到”口力“學生,得果短短幾十分鐘,成組面試,好難真正反映 ...

絕對同意等於你公司請人你請工人都睇履歷先。

醒目開學勳章

有冇辨法知道自己取機號碼有幾後,究竟點去

原帖由 leungfan 於 12-06-26 發表
有冇辨法知道自己取機號碼有幾後,究竟點去抽,
有冇人知,對於我地呢班重災區人好唔公平,我
地香港有納稅 ...
道高一尺魔高一丈,公開咗點派隨機號碼,咪又俾一啲早有準備嘅人有機可乘!
呢個派位遊戲,中嘅就覺得公平,唔中嘅就怨天怨地。
唯有自求多福,早啲教好小朋友叩門面試,一旦大抽獎中伏,叩門都得心應手!

sandy1234 發表於 12-6-26 10:58
有啲學校會比 priority 區內叩門學生及之前大抽獎有選該校的學生, 我試過打電話問一間學校會否接受跨區申請 ...
呢d 好討厭!我in左一間佢用不太友善既語氣問完我個仔跟住一句話我地冇校車去你個區,收你都冇用,我即時火黎但都繼續有禮貌地問佢。
其實你收左人地個form話左比人知冇車人地冇問題先去in囉。嗰排好多interview
撞曬期個日我走左三場架。

其實D學校收叩門生嘅準則就真係耍佢至知道,有D人自行/抽獎無揀又話無誠意,有揀但唔選第一/二又無得in.但有D又收咗D從來無選過間學校,但已經考咗D應該3/4年班至考嘅cert的小朋友,又或者已經3級鋼琴响演藝讀緊嗰隻。

教育界的可悲.

回復 萬獸之王 的帖子

我都覺得係, 明明覺得呀女表現唔算太差, 但竟然到依家都係得個"吉", 究竟學校係用咩定義去取錄學生?  點解可以比人hold住咁多位?  我哋每年都納唔少稅(由畢業出嚟做嘢到依家), 香港政府都唔會優先比福利我哋呢班人, B6人一嚟到香港就攞晒所有福利, 重要比佢哋派到d名校/一線學校; 攪到我哋依家要讀d就嚟殺校的學校, 又或者要自費比錢讀私校, 呢個係咩社會嚟嫁!!!

魅力公主 醒目開學勳章

去到一間一對一in 但果位老師擺明鐘意男多過女既時候會唔會更激氣? 間學校既問題好淺 我女識晒 老師話佢唔啱果題 其實我女係答咗學校教既野 點會錯? 究竟係唔係果位老師都唔識?? 我呢d真係無仇報!
http://www.baby-kingdom.com/?18

有空請去看看 ~

jojoplanet 發表於 12-6-26 11:14
呢d 好討厭!我in左一間佢用不太友善既語氣問完我個仔跟住一句話我地冇校車去你個區,收你都冇用,我即時火 ...

Totally agreed, 好似比人玩咁, 我都係想幫個女搵間學校姐......

回復 sandy1234 的帖子

Some school told us they accepted the application who never chose their school.  But during the interview, the teacher asked us for the application form to show them if we ever picked up their school as the first choice.  We told them we did not join the lucky draw because we had registered the DSS school.  So you know the result, of course, we failed all of the schools we "knocked door".  The schools are trying to show the parents that they are fair to everyone, but actually it is not. I prefer the school should tell us at the very beginning that there is zero chance for those applicants who never chose them.  It wasted our time and energy.

點算好  Good point!!! What they did is nothing but wasting time  發表於 12-6-26 13:02

我絕對同意及感受到樓主有幾氣憤!

我們都唔知點解好似要乞一個小一學位咁,二線學校個個都當自己是一級名校,好難過,心情好差!D單非,雙非就好好彩,入晒d我們想入的學校,攞綜緩嗰D仲可以用政府嘅錢去迪迪尼,坐飛機去外國交流,我哋?無買年票,一年最多只去迪迪尼一次,搭飛機喎,幾年先知—有一次機會,我們這些納稅人真係俾呢個政府玩死!
:-P

回復 jojoplanet 的帖子

唔系化~~~

wing 發表於 12-6-26 11:35
去到一間一對一in 但果位老師擺明鐘意男多過女既時候會唔會更激氣? 間學校既問題好淺 我女識晒 老師話佢唔 ...以前聽過一個小學老師朋_
以前聽過個小學老師朋友講過有D學校(我諗應該係少數)唔想男女生失衡,叩門會特登收多男仔或女仔,以今年叩門所見,入到2nd in既,女仔確係多D,去過一間大約20幾個等緊in,數左下,只得5個男仔,仲要差唔多個個都係文靜型,始終5-6歲人仔階段,又係女仔叻DD既。

‹ 上一主題|下一主題