用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖瑪加利男女英文中小學, 播道, 優才
go

聖瑪加利男女英文中小學, 播道, 優才 [複製鏈接]

聖瑪加利男女英文中小學, 播道, 優才揀邊間好?好煩
   0    0    0    0

睇下中學的方向, 可能多D想法..

三間都有中學直上, 播道, 優才都係新校, 都無past record.  聖瑪加利男女英文中小學佔優嗎?

Naurto  聖瑪加利也很新的, 你可看看政府視學報告的comment ....  發表於 12-6-21 01:05
HaYi  SMC 自已小學生上都好似係09年, 原則上同EC/GT 都不是太有(自己生)的往績,  之前睇有post 評3間中學現有的成績, GT 是 band 1C,  EC/SMC 是Band 2A,  至於6年後??  發表於 12-6-18 13:33

回覆:聖瑪加利男女英文中小學, 播道, 優才

有offer係手.  

manmanchubb  早點決定好些,放番 d位, 好讓其他苦等的家長多個機會  發表於 12-6-18 12:24

回復 LittlePigmom 的帖子

l vote ST.Margaret,

joanthony 發表於 12-6-18 13:09
Selfish

別這樣吧。
我相信樓主依家上得來問,都係想盡快揀定放返d位出來。

可惜我除了SMC外,對另外兩間都唔多熟悉,幫不了忙。
不過印象中優才跟SMC是兩類型的學校,除升中外,樓主會否考慮以小朋友的個性為基礎去選?

又可能某兩間剛剛call waiting 所以樓主才煩惱呢?
唔好太激動啦
我想問問SMC 的情況. 是英文學校? 除中英數還有什麼科目?
聽說是比較重視跳舞, 那麼音樂方面又如何呢?
有朋友說中學學生無0甘乖巧, 實情是如何呢? 煩請解說.

引用:聖瑪加利男女英文中小學,+播道,+優才揀邊間

原帖由 LittlePigmom 於 12-06-18 發表
聖瑪加利男女英文中小學, 播道, 優才揀邊間好?好煩
There is no the best school but the most suitable school. What's your priority? Character building? Academic? … think of which one suit your kid more. Wish u can ve a decision v soon!

manmanchubb  agree  發表於 12-6-18 15:26

以我所見, 播道, 優才都會讀得好開心. 但唔係band1頭, 這幾年應該可以上到band 1中(只是我的估計). 問題係再上的話, 間學校就可能變得無咁開心啦!

HaYi  this is what I guess too, if Band 1A, must be quite pushing, but as my hubby and I both fm Band 1A school, so I think we can manage if  really so, just hope not in our old way.. a better GT way la..  發表於 12-6-18 23:10

你可以從以下幾方面比較一下三間學校:

1.上學時間及地點,距離住所遠還是近,因為小學比幼稚園早起床上學,上學時間由半日變全日,
所以地點近住所較好,可以縮短交通時間,亦要考慮學校有沒有可能沒校車服務到住所

2.英文/中文/普通話比重,你想哪一方面重一點,若果你想英文比重多一點,當然選英文小學

3.有沒有中學直上還是收回部分小學部的學生,或者是你會否考慮小朋友讀得好的話,可攻可守.
不排除將來讓小朋友考或轉到其他學校,因有些學校講明,若升讀該小學,是可以直上,但不參與公開試,
亦要放棄中學派位

4.學費多寡會否是一個問題

5.課程深淺

6.會否打算讓小朋友出國,那麼學校有沒有ib課程提供亦是一個考慮...

其實優才於上星期六正式註冊,你應該註冊了吧?
我家有三寶

GT 比 SMC 教學方式應較不傳統,

我問過好多高小GT的學生, 似乎冇邊個覺得有太大的壓力, 就算是考試亦不太緊張,  不過佢地在一些公開比賽如奧數等又得下獎, 似乎有些成績, 但不是硬谷出來的,  所以見另一post 有人說GT 是泠漠的淘汰機器, 又覺得不盡可信.

當然我地仍未是用家, 不知自己的小朋友是否亦可以較輕鬆應對, 亦不知GT想自我提升的時候, 會否更快更深..

dabbycheung  我發覺有某幾位其他直資學校家長, 總喜歡踩低優才, 其目的.....????老實講, 我對於某人話優才係冷漠的淘汰機器, 絕不認同!  發表於 12-6-19 10:32

Many thanks!  朋友已有了選擇, 會放番d位出黎.  始終優才較有成績, 同較近住所. SMC都係一間happy school 同埋英文好好.

咁你朋友揀左邊間?
我家有三寶

聖瑪加利英文應不錯, 但中文就難講, 應該會參差些

引用:有offer係手.++

原帖由 LittlePigmom 於 12-06-18 發表
有offer係手.
我like SMC 多d. 連做教局的朋友都話呢間做得幾好。我個女今年年頭考到S1, 呵呵!

Naurto 發表於 12-6-21 01:02

聖瑪加利英文應不錯, 但中文就難講, 應該會參差些
優才嘅中文特別好嗎?看看教育局(全面評鑑P15頁),又好似唔多似噃?
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_7318/gt_ellen_yeung_coll.pdf
Students perform well in English and Mathematics, and fairly well in Chinese.

HaYi  感覺中文強的小學可能是培正, 其它的想做到, 不過都係差D..  發表於 12-6-21 13:30

她選了優才.  因為SMC無校車到好家.

yhn    發表於 12-6-21 12:55
‹ 上一主題|下一主題