用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問大家置富始南小學校風好嗎? 老師們有愛心嗎? ...
go

請問大家置富始南小學校風好嗎? 老師們有愛心嗎? [複製鏈接]

請問大家置富始南小學校風好嗎? 老師們有愛心嗎?
   1    0    0    0

醒目開學勳章

回覆:請問大家置富始南小學校風好嗎? 老師們有愛心嗎?

佢都係間谷既學校,上次去參觀覺老師好"世利"

謝謝920pp。
我們對南區不太認識, 小朋友明年升小一, 我們很簡單地想南區沒有很出名的學校, 不用過份競爭。
請問南區有那些小學教師較有人情味, 多點和家長溝通呢?

醒目開學勳章

catlion:

你係新加入南區住?

其實南區有4間叫做好出名:
田灣始南、置富始南、海始寶血、南區官立(海始果間)

次一級:
聖怕多綠(利東)、石排灣聖怕多綠、鴨脷洲街坊

再次一級:
華富寶血、香島道官立、華富"學"山(SORRY唔識打)

聖怕多綠(利東)老師幾好既,係咪谷真係睇老師,識有兩兄弟,哥哥讀時好谷,到弟弟就好HEA。(只差1年時間)

thanks again 920pp,

其實末搬進南區, 但工作地點在此區, 所以想減少交通時間方便照顧。 我們希望小朋友生活簡單一些, 最怕成績和功課佔去小朋友太多時間, 但矛盾地又怕"不進取的學校"="不好的學校"。???

我記得置始有上個電視,講佢哋P.5定P.6(唔記得),一定要D小朋友去宿營,學習自理,平日亦要幫手清潔班房。

另亦有報導,佢請咗個盲的英文老師,以培養小朋友關心別人/照顧他人喎。

醒目開學勳章

引用:我記得置始有上個電視,講佢哋P.5定P.6(唔

原帖由 moubb 於 12-06-06 發表
我記得置始有上個電視,講佢哋P.5定P.6(唔記得),一定要D小朋友去宿營,學習自理,平日亦要幫手清潔班房。
...
盲既英文老師
上次參觀佢介紹佢地五個外國英文老師冇盲呀!

請問田灣始南同置宙邊間好?南區官立呢?

當然是田始好啦!  升中派位都好理想.
‹ 上一主題|下一主題