用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 福建中學附屬學校 太過份, 1D 老師默書測驗給貼士
go

太過份, 1D 老師默書測驗給貼士 [複製鏈接]

對其他班唔公平!  

抗議,反對!!! 學校高層要正視!
   1    0    0    0

回復 hhaha 的帖子

那科? 即場提 or 考前已比貼士? 貼士是如何形式? 如重點温習就好平常.

1D班老師並沒有提供任何貼士,兩位班主任亦非常盡責,如果重點溫習都叫做俾貼士嘅話,咁A,B,C班嘅班主任都有俾貼士嘅嫌疑!請不要針對1D班班主任及整班同學所付出嘅努力!妳個仔都有機會二年班俾呢兩位班主任教,做任何事前請三思!

醒目開學勳章 王國長老

溫馨提示:

我們建議有關會員直接向學校反映意見。再一次提醒會員,由於文責自負,請盡量留意用詞,免生誤會及負上不必要的責任。

版主 JoJo
主愛我
生活世上幸福多,樣樣豐富主愛我;
天父造人像首歌,開心音符天天播。
星為我伴奏,風跟我握手;
天地海合奏,都表明主的愛

還記得那些年, 我們都說過以下一句話嗎?

太過份, X老師測驗一點貼士也沒有!!

EYUNG    發表於 12-6-7 09:20

但我記得, 我們讀書的年代, 老師會考試前重溫考試範圍, 我們都明白老師是比緊貼士, 但我們更聰明地, 會與鄰班的同學, 對一對不同老師的重溫的內容, 兩邊一夾, 便是真正的貼士了

回復 EYUNG 的帖子

讚成! 無論平日點倒瀉籮蟹,測驗考試前能讓同學找回重點,好好溫習,這一些老師唔會「書我趕完,你死你事」,求之不得!

點解唔找家教會成員幫手,他們是學校與家長的橋梁

如果有家教會成員看見,請代為詢問,以示公正。謝謝

My two cents:
1. How to define tips or revision or examination skill reminder?
2. Please don't put so much pressure to P.1 examination as you are the role model of your kid.
3. Is PTU or school mgt need not to response to such over-reacted parent? It finally becomes pressure to teachers.  They are really overload for meeting the school mgt never ending request.

何以見得?

mmju  check voluntary turnover!!!  發表於 12-6-10 20:55

如果詢問過,不是事實,可以還1D班老師一個公道,確保福小的名聲,避免同類事情再發生。何樂而不為

我有貴班老師測驗前一天放上網的所謂範圍証據,如果各位既得利益者覺得這只是好普通的範圍,只要你一出聲要我澄清,我可以放上來供大家評論.

既然校長都公開了解了這件事,我也不想把它攪大,歡迎A,B,C班pm我取閱!

回復 hhaha 的帖子

既然校長已知道便讓校方處理吧! 在福建當老師一點也不容易, 校方對老師是有一定的要求. 今年又有幾位老師辭職, 有些是很好的老師, 非常可惜!

mmju  The kids are upset with quite a number of favourable teachers are leaving next year.  發表於 12-6-12 13:11

我會勸妳轉校,如果真係讀得好唔開心嘅話!一係就激d,開自己係咩班咩名咩家長,一次過去東方蘋果太陽各大雜誌報章發表聱名,表達不滿。請不要寫鬼信,下款又要寫"一群家長",校方係唔會處理架!若然妳要插老師嘅話,就等佢做咗妳仔個班主任後,佢俾貼士妳地,妳再插佢都唔遲!妳記得要話佢"做咩俾貼士我地,唔俾其他班呀?" ^_^

謝謝賜教,正準備以真名去信旅港福建商會林建華總校長及教育局局長孫明揚先生.

有問題發生左,就應該去解決,避免日後再發生。而不是叫人去轉校,轉校了問題仍然存在其他家長心中,不是解決事情的方法。大家都想福小好,希望校長能解決這個疑慮,建立福小的名聲。

校長已在家長晚會講咗無任何通水或俾貼士情況存在,已解決咗問題,唔明要投訴什麼東西?

小一家長們請冷靜. 學生會犯錯, 老師也會犯錯.  去得太盡對自己都無好處, 有些家長在大學還要為子女出頭, 可怕!

familyking  就算老師真有比貼士,有什麼大不了,.我覺得小題大造得很可笑...  發表於 12-6-12 16:22
mmju  I have seem this kind of over-reacted parent, but finally it affected his kid.  They need to face their peer group grievance.  發表於 12-6-12 13:08

回復 家有小B 的帖子

我都係上星期先知我比人以為我係hhaha,請不要再誤會我喇!
‹ 上一主題|下一主題