用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

考慮中 [複製鏈接]

7    0    0    0

貢獻勳章

你在KV版問 St. Cat 好定係KV好?即係在喇沙問拔萃定喇沙好!

我就緊係話KV好啦 !原因好簡單,因為:

1) 我兩個仔都係KV畢業,現在小學都讀得幾舒服;
2) 我所認識的小朋友中,讀KV的發展 (在小學) 較理想,底子亦較穩固! (我識好少人咋!)
3) KV小朋友對做功課毫無恐懼,越做越起勁;相反SC的小朋友就....  

貢獻勳章

SC亦不能說全能呢? 如果你覺得英文唔夠,咪自己出去搵野學囉,當係課外活動都好啦!

各有長處,不易決定. 我覺得有兩大factors of consideration:

english: 如看過kv k3的功課,會知道kv 英文都不是淺, 但 sc 教法和環境比kv 好,不過kv fees 比 sc 平很多,  夠去外面補不足.

活動教學 vs traditional: 其實睇你想小朋友上乜小學,好聽d活動教學的學生比較好動,難聽d就是不受控,如你target傳統小學,為何要揀活動教學.至於有些人說活動教學比較活,其實父母只須每天花少少時間有和子女談話和講故事,就可培養小朋友的聯想和思考能力,又可增強親子關係.

當然我係kv家長,自然會biased少少 ga la :)

引用:+本帖最後由+pandabonita+於+12-5-2+09:51+

原帖由 pandabonita 於 12-05-02 發表

各有長處,不易決定. 我覺得有兩大factors of considerati ...
Ur points are fair and clear.

回覆:考慮中

我當年第一round都已經收到sc offer, 反而我好比心機咁等KV, 最後都終於等到!
除了學$, 我覺得係睇你想小朋友讀國際定傳統學校(小學)!我會揀傳統的,因我無想過送小朋友到外國!
如果揀傳統學校的,KV 真的做得好好!致於英文,我諗KV 可能真的如其他人說唔夠sc 强,但再出去補後,我覺得應付香港的教育是有餘!

回覆:akoscardad 的帖子

始終返學只得三四個鐘,諗住返完SC英文講英文就lock lock 聲完全冇可能!

家庭配合都好重要!妳在家是全天侯英語嗎?妳每天都只給他看英文卡通及英文故事書嗎?

我大仔當年是在KV出來,我給他多看英文書/英文電視/英文教材/NET姐姐傾計(oral),現在港島區一男校讀小二,英文科主任都說犬兒的英文非常好,問我為何?就是給他看英文卡通及每晚朗誦一英文故事書!

中文及數學程度現在小二還跟得上程度有餘!(再大啲就唔知!)

我在這兒並不是炫耀,而是想告知家庭配合比幼稚園更重要,亦想為KV討回公道。(不喜勿插!)

請問KV是否已開始取錄個別的WAITING LIST ? 我還在等... 我已經每個月都發信給校長了.成功扣門的MAMI, 可以教我嗎?

引用:請問KV是否已開始取錄個別的WAITING+LIST+?

原帖由 babyrice08 於 12-05-07 發表
請問KV是否已開始取錄個別的WAITING LIST ? 我還在等... 我已經每個月都發信給校長了.成功扣門的MAMI ...
是!收咗啲waiting

請問你是否waiting?  我真係好想個仔入根德, 可以教我嗎?

Babyrice08:上個月26號已經call左第一次,如沒有要再等多一排喇我諗在面試嗰日嘅表現都係佢地考慮之一,我見妳都有寫信已經好努力架喇,good luck mama

去年我囝囝同樣有SC及KV在手, 我本來一心打算揀SC, 原因都係慕名佢地既英文程度及愉快學習理念, 直到註冊即將來臨時, 我認真去逐一詢問我身邊有小朋友讀SC及KV的家長, 令我改變主意的是一位SC媽媽朋友, 她好由衷地對我說, SC的中英數水平其實不高, 她要請補習老師幫兒子補全科, 她只同意SC的ORAL ENGLISH較好一點, 佢好衷心叫我給囝囝讀KV, 一個SC媽咪叫我去讀KV, 對我來說好大說服力. 結果我選擇了KV, 囝囝返學返得好開心, 同樣得到了愉快學習, 至於人人都說好谷的課程, 我只能說囝囝是在好輕鬆愉快的心情下學會了很多中英文生字, 而且是LONG TERM記憶, 學了就不會忘記呢!! 我慶幸選了KV, 至少KV是很適合我兒子的

KV WAITING LIST的朋友不要氣餒, 我聽過有小朋友在8月初才收到OFFER!   

回覆:marcmarcmarc 的帖子

我是上年8月30日收到電話說有位的,一心wait到KV就會放棄其他學校。所以交了另外學校的錢也在所不計。只要你想就不要放棄,大家努力!
現在小兒上K2了!

醒目開學勳章

SharonChow 發表於 12-7-9 00:00
我是上年8月30日收到電話說有位的,一心wait到KV就會放棄其他學校。所以交了另外學校的錢也在所不計。只要 ...

大家加油.. 我囡囡係上年9月先收到OFFER ... 當時真係好SUPRISE ..一日未到最後一刻.. 都唔好GIVE UP

回覆:考慮中

樓主在最後選擇了什麼?
我聽到的,多是放st. cat ,選KV!
我也一樣,亦無後悔!

‹ 上一主題|下一主題