用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 都唔知係好事定係壞事
go

都唔知係好事定係壞事 [複製鏈接]

醒目開學勳章

阿仔對成績毫不關心。今日全級排名已經出左來,全級第51名,佢好像好過引咁同我講:媽咪,你知唔知我考第幾阿?51阿,哈哈。

Yanamami  呢招叫先發制人.  發表於 12-4-27 22:44
   0    0    0    0

回復 kwan1981 的帖子

佢好有慧根!!!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果全級200人就好唔錯了呀!

醒目開學勳章

ANNAFRIEND 發表於 12-4-27 21:43
如果全級200人就好唔錯了呀!

128咋

kwan1981 發表於 12-4-27 22:00
128咋

都係中上成績呀!

幾年級?  最好睇埋學校一向band1生的%.

醒目開學勳章

Yanamami 發表於 12-4-27 22:41
幾年級?  最好睇埋學校一向band1生的%.

小二,今次數學有2頁冇做,阿仔話有條唔係好明,到佢唸到個陣時已經冇咪時間做其它題。唉,交代小一樣都唔得。好采合格68分(自我安慰)

哦.....小二o者.  仲有時間....

引用:阿仔對成績毫不關心。今日全級排名已經出左

原帖由 kwan1981 於 12-04-27 發表
阿仔對成績毫不關心。今日全級排名已經出左來,全級第51名,佢好像好過引咁同我講:媽咪,你知唔知我考第幾 ...
人人都想自己仔女考頭十名,考頭十又想糸頭三名。考頭三名,一定順風順水去到中學,大學咩?出來工作,會醒D?讀書,考試,只是過程和分數,也只是入場券。底子好,成績夠用便好了,入讀那一間中學,名校不名校,也看緣分勿強求。

醒目開學勳章

SCKnight 發表於 12-4-27 22:26
都係中上成績呀!

係咪?51喔,平均分數84.3。
不過阿仔都唔在意,咁先煩。

I got a feeling that your son has high EQ. He sounds confident and has potential to perform better when he wants. Be patient in guiding him and you may have surprise (please think positive).

如果佢未開竅,你急都急唔黎

名次只是其次,重點係享受讀樂趣

醒目開學勳章

林嬌嬌 發表於 12-4-27 22:59
人人都想自己仔女考頭十名,考頭十又想糸頭三名。考頭三名,一定順風順水去到中學,大學咩?出來工作,會醒 ...

名校從來都冇唸過,連一呂、沙呂,我都冇填。
個問題係佢咪都無所謂,好求其,連畫個公仔都係,叫佢畫條頭髮落去啦,好醜樣阿,男女都光頭。佢就話:使咪姐,老師知係人咪得囉。
其實佢既成績唔係咁差,中84、英91.5、數68.8、常98,係佢態度唔得。
咪都無所謂,做咪都好求其,所以我先話:唔知好定壞。
好既唔使擔心佢情緒方面,唔使驚佢俾人罵下就走去跳樓。
唔好o既,就係用咁o既心態出來做野實死啦,咪都求其,點得姐。

媽咪留意到佢呢個求求祈祈, 是是但但既態度, 很好.  很好是因為mami 在意的不是分數而是態度.  態度認真, 處事謹謓好重要, 但要點先可以令一個P2小朋友明白?  我試過求祈煮一餐出o黎俾女食, 真係唔好味, 我話煮熟咪得囉, 食落肚都有營養o者, 洗乜比心機煮得好味?  之後態度好好多.

回復 Yanamami 的帖子

妳個辦法唔錯, 但係都要睇"對手", 好似我個仔就會俄兩句, 繼續食, 無事發生!

Yanamami  禁一個人總有喜好, 有無野佢比較緊張?  發表於 12-4-28 11:49

回復 kwan1981 的帖子

P4先開始谷啦
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:kwan1981 的帖子

做人要知足!咁兩版數冇做,平均分都有8x.x! 你還想更好!
別人看到只覺你在晒命!

回復 林嬌嬌 的帖子

True,  When you get to work, no one will ask you where you from and what grade you got.  The most imp thing is how you can perform your work.  In fact, starting from this year, I relax a little bit.  As long as my kid keep to the criteria I set for him, it's fine.  I want him to be hardworking, responsible, focus and careful.  That four criteria can benefit him for life.  Of course, if he has good result, it's a bonus.  Otherwise, as long as I know he's hardworking and fulfil the criteria I set for him, that's ok.  Well, sometimes, luck also take into account when you sit in the exam...

醒目開學勳章

回覆:kwan1981 的帖子

幾年班?都唔差啦,我仔上學期考87添呀,全級都係130咁上下

‹ 上一主題|下一主題