用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症 ...
go

請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症 [複製鏈接]

因我懷疑阿仔有自閉, 但老公又覺得佢好正常, 我排咗協康同政府做評估, 但老公又唔想去
唉! 孤軍作戰好辛苦, 其實我係呢個世界上最唔想阿仔有事既人
   6    0    0    0

回覆:請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症

去油麻地中華書局買本step 評估,或到step website download,你同老公一齊tick 下。再同老公相討一下人哋一般用d criteria fair 唔fair .

醒目開學勳章

講真一句, 你覺得小朋友咩野問題似自閉呢?

做評估時, 有部份係問家長小朋友既日常野, 你自己都會講返似自閉小朋友特徵出來, 咁九成九都會話有

回復 szeszes 的帖子

AGREE : 乜野評估都有人為因素,判斷唔會好似驗血咁,係就係,唔係就唔係,唔同既人做評估結果可能好唔同,今日評估係...........再跟進覆診可能完全唔係,將FILE抽起唔再跟進都有,懷疑既問下學校,上網睇多些資料.睇下有無必要做.

如果你係為個仔著想,我勸你快D 做個評估。
我個仔一歳多還未懂行,有朋友同我講唔多正常,我冇理,覺得只是個別孩子發展的差別。
到一歳半返playgroup,個個小朋友玩得好開心,阿囝係咁咸,導師話我個仔未望過佢一眼,可能有問題,當時我覺得個導師有問題多D,認為囝囝只是較害羞。
兩歳時,仔仔仲未識講野,個個朋友都話無問題,話男仔講野係慢D,一返學就會講好多,於是又放心下來。
其間老公借了好幾本有關自閉的書籍,我地研究過都都認為囝囝唔係。
終於,兩歳一個月時評估係自閉症。
好在老公有排期評估,否則唔知拖其耐,白白浪費訓練的黃金時間。
同埋,自己評個仔一定有bias。
評到係唔係都好,知道自己個小朋友的強弱項,就可以更有針對的training比佢。

回覆:請問有無試過做自閉症評估出來的結果是沒有自閉症

我諗Cody 媽媽也有一點點明白評估同早期介入訓練的重要。爸爸似乎唔信評估的制度同特殊界的運作。更未接受小朋友的情況。在私人評估界,協康一定唔係個評估背後要你買佢d service 的公司。信得過。事關佢條服務龍排得也幾長。我覺得似身體檢査,檢査完,安樂d。 爸爸方面,佢的步伐慢過你,比d時間佢消化下理解下。搵d 男人buy 的理姓方法去讓他與你同歩。在這個孤獨走的時間,揾個善解人意的朋友陪下你,例如陪你評估。

回復 Olympian 的帖子

我仔仔現2歲,都係上playgp或到陌生環境好慢熱,會不合群的。想請教下你仔仔兩歲知道有自閉情況後,你們安排那些治療/訓練去幫佢呢?我明白治療黃金期有限,所以想知成效如何?那些較有用?萬分感謝!

阿仔言語遲緩, 現在兩歲多, 返緊學, 但只有單字
無時停
專注力低
易發脾氣, 而且脾氣很大
唔怕痛, 但知道痛的, 只是很小因為整親而喊, 就算喊都好快收聲
眼神接觸, 有, 不過唔多
成日打人

老公覺得佢只係性格問題, 不是自閉

我阿仔同你差不多, 我曾經都好似你咁諗, 但我現在知道可能佢睇太多電視, 老公都知唔可以睇太多, 不過堅持要比阿仔睇

他只是上私人S位,沒有做其它任何治療。囝囝主要係語言遲緩,肌張低,唔望人,無重覆行為,智能尚算ok。
佢兩2歲1個月已會25個單字,到2歲2個月就有約50個。現在3歲半己會講短句,最近仲會改下歌詞。囝囝情緒都可以,尤其當他問了口,會表達的時候,少發了脾氣。

當時我辭了份工,自己跟他做家屋訓練。其實最有用都係自己教,學校有好多野要你做要你教,如果做得足小朋友一定會有進步,所以,自己的進步都好重要。教仔真係好有學問...

...........

............

咩係私人S位? 同我成日見人講E位, I位, 其實係咩嚟?

請問STEP 評估表可以係邊度download得到? 謝謝

回復 cody2Amama 的帖子

S位即係特殊幼稚園,裏面有語言治療師、職業治療師、物資治療師、幼兒導師跟進小朋友
E位係早期訓練: 一星期按需要比一兩堂訓練,小朋友可返主流幼稚園
I位係兼收位,即係主流幼稚園兼收一些較輕微的個案

都係政府提供的,坊間亦有私人S位

唔好意冇時間寫太多Details...

你評估完又有需要的話,醫生就會refer你去排呢d學位。
呢個亦係要早D做評估的原因,因為要排1-2年先有得讀。

醒目開學勳章

cody2Amama 發表於 12-4-23 23:47

阿仔言語遲緩, 現在兩歲多, 返緊學, 但只有單字

我仔都係有呢方面問題 (即係樣樣中少少), 保母, 親友及老公都係唔好接受, 成日話係性格, 而精神科醫生確診為: 非典型自閉, 要觀察到小學三年級 (半年回去一次跟進, 暫時醫生無任何訓練或藥物給他); 我仔主要係言語及社交弱, 與人討論及合作差些, 我就比佢返小童軍

你自己搵到你小朋友有自閉既三大問題, 總之自閉唔一定係好嚴重既, 有些只係一些小問題, 你可以在旁邊糾正下佢, 訓練下佢 或 幫助一下佢, 佢都可以與正常小朋友沒大分別的
言語方面: 言語遲緩
社交方面: 眼神接觸短暫
行為方面: 專注力低, 易發脾氣, 成日打人

你話唔怕痛, 可能連 "感統體" 果方面都有少少

你小朋友仲細, 真係唔好過左黃金期

信我啦!! 只要你肯比其他人花時間, EQ 及 心機, 同佢打開溝通果道門, 就會見到小朋友有脫胎換骨感覺的. 我仔係一個好例子

引用:請問STEP+評估表可以係邊度download得到?+

原帖由 daddykei 於 12-04-26 發表
請問STEP 評估表可以係邊度download得到? 謝謝
http://www.step-hk.com/2010/publishing_OrderForm.html

個link 最下面嗰個

training 係重要,但小朋友本身能力都好重要
你小朋友有0甘大進步,係好好
我仔仔2age評估後,
即刻番私人s位,我都算積極,小朋友其間開始講單字,有好大進步,我以為見到轉機
評估之後都兩年幾,都好積極教小朋友,之後番政府s位,老師同我都好比心機幫仔仔
治療師,政府s位老師都話我小朋友自閉徵狀好輕微,私人s位老師,上門訓練導師話係發展遲緩唔係自閉
諗住情況不算太差
可惜現在4age幾都仲單字,詞語,對話,表達都無咩,最鍾意叫
真係好sad,好down
我0甘辛苦都係希望小朋友第日,可以出番主流小學
原來有0的0野,係點努力都無用,.........

好似我哥哥仔仔,2age時係無語言
其間只等政府服務,經濟問題,所以無番過私人訓練
只係平時多些同小朋友講0野
到現在(政府服務仲未有),3age都開始講到短句
巳經能力好過我仔仔,但我仔仔大人一年有多
真係好down,可能係命運
唔好意思只係想呻0下

回復 apple~y 的帖子

絕對同意,什麼黃金期其實睇你點演繹,跟本好睇小朋友本身能力。

其實某程度上我都認同。

囝囝3-3.5yr時,進步得好慢,亦可以話有點退步,屋企人同老師都有點失望,又唔知點解,我都教到有點迷失。但係之後個兩個月,突然間又進步得好快。

其實一定係有原因突然學得慢下來,只係唔知/唔肯定點解。但無論點都要積極教,因為係自己個仔,唔可以放棄。

想問各位媽咪如懷疑仔仔有可能有自閉特徵,點可以排政府做評估?
‹ 上一主題|下一主題