用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點揀好York Int'l 國際班 VS 九龍塘Zenith Int'l國際班 ...
go

點揀好York Int'l 國際班 VS 九龍塘Zenith Int'l國際班 [複製鏈接]

我仔仔有York Int'l  國際班 VS 九龍塘Zenith Int'l國際班 取錄,請問各位媽媽你地會點揀呀!!!!
   0    0    0    0

我會擇York Int'l  國際班lo...
之前in過好多間幼稚園
在interview過程中 感受到york 係最有heard既 軟硬件都好good...
teacher有熱誠 係學費貴...最唔好lo...

兩間學費都好貴,但阿仔又無其他offer。真頭痛
York校舍又好吊腳,但又好新好大,英藝就好近地鉄。點揀??
英文水平,教學方計,課外活動邊間會好啲呢?

York英文口碑好,佢在九龍塘辦學咁多年,水準吳差。不過最近一、兩發生那些負面新聞,校譽受了影響,但學術質素應該是可以的。

英藝是在新界做得幾好,近一、兩年才在九龍塘設分校。對學校無認識,但以前在BK聽過其他家長講,學校非常重視谷,讀早一、兩年書本。要看你的prefernce了。

英藝用朗文同埋牛津既書,同埋會讀深一年,PN 讀K1野,K1讀K2野之類。不過各人有各人喜好,有些人不喜歡那麼谷。

My son is now studying in Zenith N, Eng/Pht. Class, so far so good,.........always sing PHT and Eng songs at home....seems enjoy.

回復 fionng25 的帖子

My daughter is studying in N1A, how about your son?

My daughter is studying in N1A too, She sang a lot PTH songs too, nice to meet you all!

各位媽媽,你地會唔會繼續比小朋友係英藝升K1呀?

Baby hung,

我囝囝讀緊英藝國際班,讀的原因係考吾到其他心儀的N班。初初都係唸住讀住先,反正N班無所謂的,而且他又是國際班,語言環境有保障。

開學冇耐我就報K1,我只報了兩間,但10月己經知道兩間都收了,就冇報其它啦。其中一間是你考慮中的姊妺學校,有往績,我很期望。

但是,我囝囝的進步,給我無盡驚喜,尤其是下學期。首先,他很喜歡英藝,係學校很開心好熱情。他不是大B, 但他完全會讀學校所教的書本,而且表達細緻,可見老師的細心和愛心。

我現在跟你一樣,有些十五十六,但我很早已經交了各項費用給K1的學校,所以都會轉校。

只有想,有什麼不如理想,就會盡快返反英藝。吾繼續英藝,只是未有往續,我有少許擔心決定錯呢!

Ononma 發表於 12-3-28 09:14
Baby hung,

我囝囝讀緊英藝國際班,讀的原因係考吾到其他心儀的N班。初初都係唸住讀住先,反正N班無所謂的 ...

Ononma,

我同你既想法一模一樣,我小朋友係細b,無其他學校收,所以最終讀英藝。

起初對呢所幼稚園無乜期望,但係讀左半年了,除左小朋友突飛猛進之外,學校老師感覺十分親切,上次家長日在門外等緊入課室見家長時,隔黎班老師竟然可以跟我講我小朋友係學校既情況;去旅行當日,d學校嬸嬸又同我講我小朋友平日去toilet 既表現。

小朋友吸收能力強,所以我絕對欣賞學校用高一級既書,(我自己兒時讀幼稚園都係讀高一級,所以不覺有問題)。希望大家既小朋友繼續努力......

回復 summother 的帖子

my son is in N1D.

回復 Babyhung 的帖子

我都有交留位費,但我囝二月才入Zenith(佢係細仔,interview N class果時唔夠一歲,唔多識答問題,只有Zenith收),暫時難以決定學校是否值得讀落去。我衣家十五十六,因有其他offers,浸幼、禮賢,又一村。但語景就不及Zenith。

其實我都覺得英藝d老師好好,但佢地學費真係好貴,所以我而家都仲係15/16,未決定到,真頭痛。
‹ 上一主題|下一主題