用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小女今年K2,為入小學開始煩惱中
go

小女今年K2,為入小學開始煩惱中 [複製鏈接]

小女今年K2 ,在大埔讀緊全日國際班,一直以來我和太太對小朋友讀書都有一個理念就是不要太大壓力,希望佢可以有一個開開心心的童年,我倆深信只要小朋友喜歡上學,有興趣就自然會學好知識,而語言更加是應該由兒時從環境中學習,因此我們的目標學校是 蔡繼有 & 王錦輝。本來只是希望去投考心儀的倆間,但經過連日的了解、查詢,發現我們實在是太過樂天,昨晚團年飯時長輩們還叫我倆要去名校區住,又說就算由大埔去港島上學都說不算遠呢!

因為小女性格害羞,面試時可能會失準,所以也報讀了小一面試班。OMG!

請問可否介紹一下由現在開始我倆應該點做好?為了她們能有一個開心的學習環境,為了可以入到一個像CKY 的學校,我們事前應該做那些準備?

感謝!

5    0    0    0

Reading! Reading! Reading!

我住港島,不熟此兩校.但斷估入到名小学,一定是谷的環境,不會有'開心的學習環境'.

如你女現幼園程度低,你要自已操fit佢中英對答及認字(包括普通話),數,唱歌,畫畫說故事,學樂器儲cert.

回覆:小女今年K2,為入小學開始煩惱中

而加無邊間小學唔簡人收,已經唔係你想去有錢比學費就有書讀,特別是要比錢校,競爭非常激烈,這2間學校面試都用英文,特別蔡繼有,要求英文流利,加上選學生都有一定標準,如非常心儀非入不可,應要配合學校而作能適當訓練,這樣會令取錄機會大增

My son can not speak fluently English but he gets an offer from CKY. He told me CKY did not use English and Mandarin to interview with him. They told a Chinese story to test his listening comprehension and Chinese questions were more than English questions.

During the 2nd interview, we submitted the latest certificates, but CKY refused to receive the certificates and told us they mainly consider the interview result to choose students

huba  Congratulations for getting the offer from CKY. It's good to see fact based sharing.  發表於 12-1-23 02:49

回復 Confident 的帖子

CKY interview can be English and/or Chinese depending on your mother language wor ...

I think the one that understand most about your children is the parents. If you would like your children have a happy learning life, then stick with your plan (e.g. go to CKY) and there is no need to force your children to local famous schools. At the end of the day, that's you to cope with your children and not your relatives, right?

回復 Ving 的帖子

Agree .... don't force the little pity kid into corner ... happy new year  ...

多謝大家的意見,對我來說 CKY and 王錦輝 已是名校,傳統名校無論如何都不是我們的選擇,我就係好鐘意呢倆間學校的教學方向,但香港類似這種學校不是好多而且競爭激烈,所以我和太太現在想了解,一方面加強對這類學校interview 時的訓練,另一方面又不想給子女太大壓力,所以感謝各方意見,如果大家還有什麼建議,請提供。感激!

認識一個CKY的家長,她說兒子上學雖然開心,但也不是亳無壓力,她的小朋友成績不好,也被勸留班,而高要求的功課亦對家長帶來壓力,因要投入很多時間幫手做,這令我有點驚訝,因CKY給我的印象是比較輕鬆的。

只要開心就夠,我倆深信只要開心就一定會學好,壓力也是學習的一環,多謝!

CKY都係我嘅dream school,但問題係想入讀的人太多,所以一定要有後著。

最近K2家長日,老師話阿囡樣樣都表現得好好,中英普數乜都好,學嘢又快又聰明........但衰在唔夠主動,怕瘀唔夠膽試,即係識答都唔爭唔舉手,但點名問佢又識喎,屬觀察型;分組時比較被動,成日話驚做得唔好,好完美主義,自己比自己壓力,人仔細細咁鬼多顧憂,建議我比佢上台多d,鼓勵佢嘗試。

我聽完後,開始諗到底CKY呢類强調學生主動探索的學校,適唔適合我囡性格?應該話,連interview都未必得。即使好彩突圍而出,又其實適唔適合?
坦白講,學術好都唔及得個小朋友有自信。

父母要了解子女性格,活動教學係好,但都要小朋友夾。
我唔知阿囡夾唔夾 (雖然我好想佢得),但我開始放開執著,除了'自己'的所謂dream school ,也試試了解多d不同學校。

LuLuKiuKiu  謝謝你的分享, 我囝囝都是觀察型的孩子.  發表於 12-1-27 15:35

我個女都係觀察型,接觸陌生人時會顯得不自然,佢學術一般而且唔係可以谷的類型,所以唔想比佢讀傳統學校,佢自從參加左跳舞課程之後好好多,可能是表演機會很多自信心都比之前大,2月都有新年表演,我覺得係唔錯的方法。

Angelakibb  我覺得唱choir都不錯... 小女參四月參加choir都見好多怕羞同學仔但半年後好多野講了 ...  發表於 12-1-26 11:55

我囡囡k3今年剛忙完考小學.
今年多左好多小朋友考.你女女下年仲多 ..
學校, 傳統又好, 新派開心學習型也好 , 都用了較客觀的academic面試型式去選學生(所以even 細女只要academic强都唔怕學校因細唔選),特別是選小朋友進入第二輪,所以裝備好小朋友,打好academic基礎.咁先可以確保有一張second in入塲巻
我囡囡都有CKY OFFER
CKY INTERVIEW 是好愉快(有禮物有遊戲玩),但好academic,一點都唔淺(top three深)
我女同識得有cky offer的小朋友 .. 中英(閱讀非默寫)及數都達小一水平了 ..
(她們都有好多offer) (我識得有cky的都有sfa offer, 可想而之)
所以如果你真的喜歡cky,都要在academic花點工夫, 才可以一張入塲巻呢 ..
我之前覺得谷academic都幾可悲.. 但這是現實...要玩這個遊戲就要這樣
當是為小一作準備其實也不錯

YLMom  Totally agree!!  No matter what type of schools you wish your kids to study in, academic foundation must be strong in order to get in .......  發表於 12-1-26 10:03

Totally agreed with Angelakibb.

Still suggest you apply more schools, rather than these 2 only, unless you are still fine with the central allocation system for govt/aided schools. Competition is very high. Like CKY, they have 24xx applications this year, only 1xx seats.

And I think building up a strong academic foundation does not necessarily mean pressure or 谷.  Kids can learn a lot of English, Chinese & Maths via funny games.  The learning approach / method and the attitude of the parents can help a lot in building up the interest of the kids to learn.

Angelakibb  Agree ! For example, learning thur' reading is great and fun !  發表於 12-1-26 11:51

醒目開學勳章 王國長老

係, 而家D小學, 十個人爭一個位已經叫小, 只考2間未免太樂觀了, 尢其你話小朋友害羞, 好難講面試當日表現如何(我唔係話你女女差, 不過太多好叻又外向既小朋友, 面試表現影響好大)
唔好咁天真以為活動學校無人揀, 會易入, 上面都講左CKY 24XX人考1XX個位, 我小朋友果間都係活動, 今年都係1600人考120個位, 想考間心儀既開心學校, 之前準備亦唔少, eggmama講得好, reading好緊要, 唔止英文, 仲有中文, 而家讀故事書幾乎已經係必考項目, 所以認字好緊要, 除此之外, 推理, 續作故仔, 假設性情形問題, 簡單加減什至基本乘除概念(唔係講笑的, 唔係要背乘數表但真係有考類似既野), 得閒可以陪玩棋類, 砌圖找不同, 呢d又幾乎係指定節目

And I am sure that next year competition will be more keen. So getting well prepared is really necessary both for children and parents in academic and psychological side. Good luck.

Parisienne,如果你想小朋友主動D、冇咁怕羞,大可以俾佢上吓D關於戲劇的興趣班。我個囝都係咁,K2尾家長日,老師的COMMENT都係話欠主動及冇信心,咁我暑假就俾佢去學戲,點知K3一返學,老師就打電話黎同我講話個囝完全唔同晒。

回復 moubb 的帖子

Thanks {:1_1:} 請問你囝囝報邊度?可以分享嗎?
‹ 上一主題|下一主題