用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 PLK 保良局
go

PLK 保良局 [複製鏈接]

有冇高人可以解釋下保良局呢個機構呢?究竟係點運作?點解咁多學校個名都叫保良局乜乜乜,而又咁唔同既?甚至有 d 好似貧富懸殊咁,津校又有,直資又有,私校都有,呢 d 學校又有冇關係呢?
   0    0    0    1

PLK係一個辦學團體,有好多學校,你有錢捐俾佢地就可能冠名,叫plk xxx學校咁囉!間間學校都係咁架啦!

佢係一個大機構,據教育界朋友講,佢地有一套行政管理系統運佢,好似d大公司咁囉!d數睇得好緊,唔似一d學校本數簿都會出事.

至於佢地有私校,有津校,有直資......就係要辦多元化學校俾家長選擇.咁唔同學校可能有不同目標家長,裏面的做法都可能有不同.

不過我知間間plk學校都勁谷成績,lee個係一致的目標囉!

梳,又明多d 喇,Tks! 咁保良局似乎比其他辦學團體較有保證喎…

原帖由 PCMW 於 11-11-3 14:49 發表
PLK係一個辦學團體,有好多學校,你有錢捐俾佢地就可能冠名,叫plk xxx學校咁囉!間間學校都係咁架啦!

佢係一個大機構,據教育界朋友講,佢地有一套行政管理系統運佢,好似d大公司咁囉!d數睇得好緊,唔似一d學校本數簿都會 ...

大家識唔識趙榮德 ? 上次聽佢 talk (成7舊水架, 好貴 ), 佢讚PKL 攪既學校一定唔差...佢地辦學唔錯咁話 !

保良局 – 非牟利機構, 詳細背景請參考該局網站, 唔多講佢其他社會服務啦.

以學校為題目, 保良局就係一個辦學團體.  所有保良局為名既學校都係由政府出資建造, 但係點解有分私校, 津校呢.  因為政府出資, 勾地俾辦學團體建造, 只會配給一個標準金額去建一個標準的津貼學校, 如辦學團體有心辦立一D唔同理念既學校, 就要自己另外出錢.  咁D錢邊到黎呢?  如學校冠名蔡繼有, 相信是蔡繼有捐出一大筆主要建校既費用而得到的.  而學校的整體運作, 由保良局本身既教育事務部負責統籌, 作為一整個辦學團體, 維護整體辦學理念, 日常Accounting, Audit 等.  但學校內的行政當然由校長為首.

點解有唔同的私校, 津校, 直津, 相信係因應政府推行既教育政策, 辦學團體就去操作, 而因應社會上唔同家庭, 學生的需要而產生.  正如津中就全資助, 所有教學就要跟教統局, 直資就有資助+學費, 學校自然多D資源做其他野.  私校基本上就第個方向添.

咁以 TSL 同 LMC 為例,兩間都係 DSS,但校舍規模差咁遠,係咪即係陳守仁損個舊錢大舊過林文燦損果舊好多?

原帖由 sue_young 於 11-11-3 15:13 發表
保良局 – 非牟利機構, 詳細背景請參考該局網站, 唔多講佢其他社會服務啦.

以學校為題目, 保良局就係一個辦學團體.  所有保良局為名既學校都係由政府出資建造, 但係點解有分私校, 津校呢.  因為政府出資, 勾地俾辦 ...

咁又未必關個損款人事既, 估計可能係創校時個規劃既問題者.

羅富國校友會學校05年因收生不足而收到「殺校令」,後由保良局接手續辦,又得到保良局副主席、毅力集團創辦人林文燦捐款515萬元,該校以林文燦為新校命名,08年變身成保良局林文燦英文小學

陳守仁 It was established in the 1950s by the Portuguese Community Education and Welfare Foundation Incorporated.
Since 1996, the school has been run by Po Leung Kuk.
Since the school year 2000/2001, our school has become the pioneer DSS primary school in Hong Kong.

原帖由 橫風王道 於 11-11-3 16:01 發表
咁以 TSL 同 LMC 為例,兩間都係 DSS,但校舍規模差咁遠,係咪即係陳守仁損個舊錢大舊過林文燦損果舊好多?

回復 1# sue_young 的帖子

有趣資料,唔知陣守仁又損幾多得以命名。

唔好意思, 題外話.

應該係"捐", 而唔係"損".  小小指教.

原帖由 sue_young 於 11-11-4 14:35 發表
咁又未必關個款人事既, 估計可能係創校時個規劃既問題者.

羅富國校友會學校05年因收生不足而收到「殺校令」,後由保良局接手續辦,又得到保良局副主席、毅力集團創辦人林文燦捐款515萬元,該校以林文燦為新校命名,08年變 ...

最緊要正字!

原帖由 abioole 於 11-11-4 14:42 發表
唔好意思, 題外話.

應該係"捐", 而唔係"損".  小小指教.

保良局蔡繼有學校是保良局轄下唯一一間私立學校。政府免費批地兼撥款大概2億港幣比學校興建「千禧標準」校舍,學校再融資2億(包括籌款)以興建一所價值4億港幣設施包括停車場、演奏廳級禮堂、游泳池等嘅校舍。

原帖由 gtgy 於 11-11-4 14:59 發表
保良局蔡繼有學校是保良局轄下唯一一間私立學校。政府免費批地兼撥款大概2億港幣比學校興建「千禧標準」校舍,學校再融資2億(包括籌款)以興建一所價值4億港幣設施包括停車場、演奏廳級禮堂、游泳池等嘅校舍。 ...

LMC 上次坐 taxi 去, 個司機話個度之前叫當東莞小學 wor

唔 g 係唔係被剎後之後, 再捐款而改左個捐款人名呢 ?

原帖由 橫風王道 於 11-11-3 16:01 發表

原帖由 chickenwing2006 於 11-11-5 10:17 發表
LMC 上次坐 taxi 去, 個司機話個度之前叫當東莞小學 wor

唔 g 係唔係被剎後之後, 再捐款而改左個捐款人名呢 ?

LMC有兩個校舍,天光道校舍以前係叫保良局小學,因收生不足,校舍比埋LMC用。

原帖由 sue_young 於 11-11-4 14:35 發表
咁又未必關個損款人事既, 估計可能係創校時個規劃既問題者.

羅富國校友會學校05年因收生不足而收到「殺校令」,後由保良局接手續辦,又得到保良局副主席、毅力集團創辦人林文燦捐款515萬元,該校以林文燦為新校命名,08年變 ...

Interesting information !!!
‹ 上一主題|下一主題