用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 不如咁好冇?
go

不如咁好冇? [複製鏈接]

各名校高層及家長們,我諗到一個三贏方案,你們意下如何?

報名費由 HKD50 增加到 HKD200,以 TSL 為例,今年有 3,900 個 applications, 出年保守估計 4,000,就擋 4,000。

4,000 x 200 = 港幣 800,000

用這港幣八十萬圓雇專家在短時間內為這四千名申請者作 IQ 評估,結果 IQ 高於 130 的能進入第二輪,這樣不是更省時及較有效率嗎?

對於家長:

1)唔洗再四出奔走,一次篩走,車錢時間都慳好多

2)淘汰後都有個 IQ 評估報告,兩舊水,抵!

3)淘汰後對子女認識加深,較容易 manage expectation,例如:原來阿仔 IQ 都唔係咁高,唔好渴望太高喇!

4)最重要不再受漫長既等待折磨 (攪完一大輪先收 reject letter 確係幾冇癮)

對於學校:

1)慳好多行政時間及程序

2)可以快靚正地揀 best of the best

對於專家:

1)一筆大生意

2)因為個 sample size 夠大,研究結果極據參巧價值,例如可用作推算香港有幾多資優兒童

0    0    0    0

咁要全港既學校一齊做先得喎,咪我攞住咁多間學校幫我個仔女做既,大同小異既報告,有乜野用呀?
http://era-central.blogspot.com/

200蚊IQ評估咁平,邊個會接呢單生意

量大喎!咁幾銀呀?五舊好冇?二佰萬喎個 deal,都唔接?

原帖由 dad1234 於 11-10-26 17:04 發表
200蚊IQ評估咁平,邊個會接呢單生意

我覺得依個計適合選特首, 高官, 議員多d.  咁樣我相信香港教育制度會好d, 到時家長就唔洗咁煩惱喇.

原帖由 橫風王道 於 11-10-26 16:17 發表

報名費由 HKD50 增加到 HKD200,以 TSL 為例,今年有 3,900 個 applications, 出年保守估計 4,000,就擋 4,000。

用這港幣八十萬圓雇專 ...

可惜陳守仁唔會話特別收IQ高/資優既小朋友, 呢盤生意比SFA可能得。

陳守仁係收"適合"既小朋友架咋! 唔會歧視大細B / IQ高 / 有冇錢 / 住邊度....好公平的!

醒目開學勳章 王國長老

IQ高又唔等於合群受教, 分分鐘資優仲有埋情緒問題, 仲要全部都高IQ, 學校煩死喇!
果時真係收埋學費都唔夠請心理學家治療師呀
原帖由 橫風王道 於 11-10-26 04:17 PM 發表

用這港幣八十萬圓雇專 ...

原帖由 abioole 於 11-10-26 17:09 發表
我覺得依個計適合選特首, 高官, 議員多d.  咁樣我相信香港教育制度會好d, 到時家長就唔洗咁煩惱喇.

Support this idea!!

不如你辦一間學校試下丫, 我一定支持你..
洗唔洗 + 多兩舊整個 EQ 心理評估報告, 再做埋專科治療轉介一條龍全套服務...

資優分好多類,資優生未必代表品學兼優架!

好多有辦資優程既學校都希望招攬到「品學兼優」既學生,又或者「品學兼優」而又「資優」既學生入讀,多過只有某方面「資優」而又多行為問題,而其他方面又冇家長去support既學生吧!

原帖由 abioole 於 11-10-26 09:09 發表

比個讚你^^

原帖由 babybear 於 11-10-26 10:00 發表
資優分好多類,資優生未必代表品學兼優架!

好多有辦資優程既學校都希望招攬到「品學兼優」既學生,又或者「品學兼優」而又「資優」既學生入讀,多過只有某方面「資優」而又多行為問題,而其他方面又冇家長去support既學生吧! ...
咁即係叫D平凡但品格好同埋好學上進既小朋友冇機會啫?

Just for your information. One standard IQ test takes 2 hours to conduct. So 4000 students x 2 hours = 8000 man-hour.

O!你誤會我意思喇!
我係想表達單單「資優」呢個selling point, 未必係大部份學校果杯茶!一個「上進而品格好」既小朋友反而較受學校歡迎呢!

原帖由 無氣同你講 於 11-10-26 18:10 發表
咁即係叫D平凡但品格好同埋好學上進既小朋友冇機會啫?

醒目開學勳章 貢獻勳章

如果有130嘅,應該唔會揀TSL喎~

不如送個皮紋啦!又平又快!
恐龍家

原帖由 小曳人 於 11-10-26 22:11 發表
如果有130嘅,應該唔會揀TSL喎~

不如送個皮紋啦!又平又快!

但唔要橙皮紋呀!

大家認為 1st interview 既方式能夠揀選到 EQ 高、情緒穩定、有上進心既小朋友咩?我估未必喎!So far 我只係見過幾個大 得好勁,呢 d 就明顯 d,其餘果 d 點睇呀?果 d assessment,例如叫個未夠五歲既小朋友朗讀一本英文書,有 d 甚至考 + - 數,似乎考 IQ 多 d 喎。

咁 IQ 高都可以 EQ 高加嘛,成批 best of the best 畀佢揀唔好咩?話公平姐,有幾公平呀?

至於 manpower,有錢洗得鬼推車啦,加班,兩週來完成評估,除笨有精!

咁不如時光倒流,好似我地細個時一樣,
考筆試啦!最公平咁去考IQ。
你又想唔想呀?

考筆試,梗係唔想啦!我意思係可以速戰速決,大家,包括學校同家長,都坦誠 d 去做呢樣野。你話學校唔係想揀 d 叻仔叻女我就打死都唔信,另外,家長都要認識自己 d 仔女多 d,佢地夠竟係咩才料呢?知多 d 可能大家都舒服 d 、輕鬆 d…

原帖由 cy664 於 11-10-27 08:58 發表
咁不如時光倒流,好似我地細個時一樣,
考筆試啦!最公平咁去考IQ。
你又想唔想呀?
‹ 上一主題|下一主題