用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 派唐乃勤
go

派唐乃勤 [複製鏈接]

我派左唐乃勤(我係小6學生),好絕望!!
   0    0    0    0

醒目開學勳章

你BAND 几? 呢個係第几志願? 有無再叩門?

原帖由 cy101 於 11-7-6 09:38 發表
你BAND 几? 呢個係第几志願? 有無再叩門?

我B1,自行個時田左佢,但冇去到面試,佢就冇啦啦收左我

回覆 3# samsam1313 的文章

不要那麼絕望,聽說這間不是很差。

好似唔係好差, 你band 2頭的初中學校, 高中會轉去莊啟程, 莊啟程預科做得咁好, 佢唔會比個名衰, 一定會打好初中個底嚟升上莊啟程, 不用太擔心, 咁你昨日有無去叩下門呀?

醒目開學勳章

回覆 1# samsam1313 的文章

有無叩門?  否則俾心机讀一年考好D, S2 轉番出來(怕你到時唔捨到D同學)!!  但聽聞間學校都增值緊, 有無去隔離睇下人地交流區D評語!!

醒目開學勳章

我同事個仔都派呢間, 佢話老師推薦,話唔錯.你多啲seach下資料.

醒目開學勳章

冇去面試,佢都收左你?係唔係統一派位時抽左入去呀?你係填第幾志願?

係唐乃勤讀,一定要勤力讀書,考到好成績,人地先比你升上莊啟程,如果成績差,佢地會同你say goodbye的,比心機讀書啦!.

原帖由 samsam1313 於 11-7-6 11:11 發表

我B1,自行個時田左佢,但冇去到面試,佢就冇啦啦收左我

簽名被屏蔽

我想問而家有7班初中, 到中三係唔係要爭崩頭先入到高中?

如果入唔返莊啟程, 會唔會冇書讀, 要再轉校咪好慘?

唔好睇少尼間: 開始擔心亞三(B2頭)讀唔上乍.去佢地網頁睇下啦..

只要成績達升級標準,便可到莊啟程,如果唔係,就要補考或留級.但唐初會有很多補品幫助這些同學追上所需程度,除非同學是完全唔接受,否則很難不達標. 我自己亦親眼見到很多同學放學後自願留低跟老師或同學問功課,只要小朋友願意付出,升莊預是不難的.

Samsam1313,

希望你能叩門找到一間你心儀的學校,但如果與一些二線直資學校比較,我個人覺得唐初不會比他們差. 除中文,中史及通識外,所有科目都是英文. 老師及校長都很關心學生,心中並不會只有成績好的學生,學校與家長有良好的溝通,最近家長投訴飯商及校服供應商,學校馬上與家長一起商討並邀請家長參與遴選新供應商.

讀書開唔開心,最緊要選一間適合自己的學校,不要高攀亦不應屈就.

回覆 8# Radar 的文章

只要中英數同平均分合格,就可以上到莊啟程!
*本人就讀唐乃勤*

請問唐中而家係Band幾? 會否升到Band 1?因小女都派左呢間

朋友說其實唐中已到了 Band 1 尾.  他的女兒在這裡讀.   課程真的緊迫, 而且去了己有很多科目用英文教了.

多謝大家分享!!

回復 1# samsam1313 的帖子

My nephew was allocated this school, too.  Seems like this is not a bad school at all.  It is improving. The teachers are good and care their students.  Don't worry too much la!

回復 1# samsam1313 的帖子

唔好擔心,這間學校唔係差的,口碑都唔錯,如果扣其他門唔成功,唔緊要,只要勞力讀書,考好成績成,邊間學校都一樣,唔使驚

今日註冊睇埋書單啦.. 電腦, history, geog..都係英文
‹ 上一主題|下一主題